Kendine has lezzeti, aromosı, rengi ve iriliği gibi özellikleriyle Gaziantep'te yetiştirilen fıstıklardan ayırt edilmeyen Simav'ın Antep fıstığının hasadı bu günlerde başladı.
Simav'ın Naşa Beldesi'nin yanı sıra Yağıllar, Beciler ve Karapınar köylerinde bulunan yaklaşık 120 dekarlık bir sahada bulunan Menengiç ağaçlarının yıllar önce aşılanmasıyla elde edilen Antep fıstıkları, köy tüzel kişilikleri için önemli bir gelir kaynağı oldu. Yaklaşık 5 bin Antep fıstığı ağacı bulunan Simav'da, hasat zamanının gelmesiyle hareketlilik de başladı. Naşa Beldesi ve üç köydeki toplam 800 ailede aile bütçelerine katkı sağlamak için fıstık toplama işinde çalışmak için arazilere koştu.
Simav'ın fıstıklarını 5 yıl önce köylülerle yaptıkları anlaşma üzerine hasadını yapan Gaziantepli tüccar Mehmet Oymak (46), Simav'da değişik köylerde 120 dekarlık alanda yetişen Antep fıstıklarını her yıl Ağustos ayının sonlarına doğru ilçeye gelerek hasat edip kuruttuktan sonra memleketime götürüyorum. Simav'ın fıstığı lezzeti, aroması, rengi ve iriliği gibi özellikleriyle Gaziantep'in fıstığından ayırt edilmiyor. Simav'ın fıstığı Antep'e rakip oldu. Ne var ki bu yıl kuraklık yüzünden rekolte biraz düşük dedi.
Simav'da dağlarda ve ormanlık alanlarda bol miktarda Menengiç ağacı bulunduğuna vurgu yapan tüccar Oymak, Dağı taşı Menengiç ağacı ile kaplı. Bu alanlardaki menengiçler Antep fıstığı ile aşılanmış olsa vatandaş daha çok para kazanır diye konuştu.
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, 15 yıl önce Menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla ilçemizde üretimine başlanan Antep fıstığının daha geniş bir alanda üretiminin yapılması için çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Kendine has lezzeti, aromosı, rengi ve iriliği ile Simav'da üretilen Antep fıstığını, Gaziantep'tekilerden ayırt etmek mümkün değil dedi.
Son Dakika › Güncel › Simav'ın Fıstığı Antep'e Rakip Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?