Siirtli ünlü iş adamları 31 Ağustos Cumartesi, saat 10:00'da Dünya Ticaret Merkezi'nde 'Siirt Yatırım Zirvesi'nde buluştu. Siirt Valiliği'nce düzenlenen "Siirt Günleri" etkinlikleri kapsamında gerçekleşen zirvede ekonomi konuşuldu.
'Siirt Günleri'nde bu kez ekonomi vardı… Valilik kentin ekonomisini değerlendirmek ve yeni fikirleri konuşmak amacı ile bir 'Siirt Yatırım Zirvesi' düzenledi. Zirveye konuşmacı olarak ünlü iş adamları Ethem Sancak ve Nihat Özdemir, Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, İbrahim Uslu, Dr. Tabip Gülbay katıldı.
Yatırım fırsatlarının ve avantajlarının değerlendirildiği 'Siirt Yatırım Zirvesi'nde Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak; Siirt'in çözüm süreci ile yatırım için çok cazip bir şehir olduğunu ifade etti. Batman ve Şırnak'ın darbe sonrası Siirt'ten kopartılarak bölgeye kapalı hale getirildiğini ifade eden Sancak, ulaşım probleminin çözülmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Siirt'in üç dil, pek çok milletin kardeşliğine ev sahipliği yaptığını ifade ederek " Malazgirt'te, Çaldıran'da, Büyük Taarruzda ve Milli Mücadelede omuz omuza çarpışan Türk-Kürt ittifakının Asya'yı ayağa kaldıracak bir lokomotif olacağını söyledi.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir;
Siirt'in uğur getirdiğine inandığını söyleyen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir; 'Ethem Bey'in ifade ettiği gibi Şırnak ve Batman'ın kentten ayrılması ile bir kör noktaya, kör düğüme dönüşen Siirt, şu günlerde bir dönüm noktası olma yolunda. İki karayolu bağlantısının yapılması, Siirt'in bir havalimanına kavuşması gerekmektedir. Ben kendi uçağımla bile kendi memleketime inemiyorum. Havalimanı yanında Siirt'i Bingöl, Muş, Bitlis'ten Ağrı'ya bunun yanında Pervari'den İran'a bağlayacak yolların bir an evvel ulaşıma açılması gerekiyor. Eruh-Şırnak yolu bitirilirse Siirt bir kör nokta olmaktan çıkacak. Ve tabii ki demiryollarının da Siirt'e bağlanması sanayi açısından elzemdir. Biz Siirt Botan Vadisi'ne barajları Hidroelektrik Santralleri inşa ediyoruz. Sadece Siirt'in değil bölgenin elektriğini Siirt sağlıyor. HES'lerden DSİ'nin aldığı su kullanım bedeli bölgenin kalkınması için değerlendirilmelidir.
Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Siirt Günleri etkinliklerinin Siirt'i İstanbul ve Türkiye'nin gündemine soktuğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Bilgin, Siirt ekonomisinin mevcut durumu, avantajları ve dezavantajlarını sunarak Siirt ile ilgili yakında neler yapılabileceğini konuştu. Siirt Türkiye'nin en fazla göç veren 5. İli durumunda. Kişi başı 4 bin dolar civarında. Son 2 yılda bölgeye kamu yatırımlarının arttığını ifade etti. Siirt'in Ortadoğu ve İran pazarına çok yakın olduğunu ifade eden Bilgin, coğrafi konum itibari ile çok avantajlı olduğunu ifade etti. Ulaşım problemlerinin çözülmesinin ardından her türlü tarım ürününün yetiştirilmeye uygun olduğunu, ceviz, sumak, meyan kökü, kekik vb. ticari tarım ürünlerinin Siirt'e büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Kalkınma Bakanlığı Stratejik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden İbrahim Uslu ise Ekonomi Bakanlığı'nın Yeni Teşvik sistemini anlatarak, 6. Bölgede bulunan Siirt'e yatırım yapacak işletmelere devlet teşviklerinin detaylarını açıkladı. Uslu bölgede devletin Yatırıma Katkı Oranı'nın yüzde 50, Vergi İndirim Oranı'nın yaklaşık yüzde 90'larda seyrettiğini ifade etti. Yatırım ortamının bölgede iyileşmesi, çözüm sürecinde yol alınması gibi unsurlar ile yatırımların hızlanacağını iddia etti.
Ve son olarak konuşan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay ise Siirt'teki şirketlerin projeler hazırlayarak ajanslardan hibe alabileceğini, Siirt'in nitelikli proje sunmadığı zaman bu meblağların bölgeye dağıldığını belirtti. Gülbay, Kalkınma Ajansı olarak Siirt'e proje yazma konusunda da destek verebileceklerini kaydetti. Toplantı Siirt'in iş adamları ve gazetecilerin yorumlarının ardından sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Siirt Yatırımcılarını Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?