Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, yerli ve yabancı 14 şairin şiir dinletileri ve Grup Yansımalar'ın birbirinden güzel eserlerinden oluşan konseriyle başladı. 10 Mart'a kadar sürecek olan festivalin görkemli açılış programına ilgi büyüktü.
Yerli ve yabancı şairlerin ney eşliğindeki şiir dinletileri ve Grup Yansımalar'ın konseri, salonu tamamen dolduran şiirseverler tarafından beğeniyle izlendi.
Sultanbeyli Belediyesi geçen yıl 13 şairin katılımıyla düzenlediği şiir gecesini bu yıl uluslararası alana taşıyarak İstanbul'un çiçeğini dünyaya duyuruyor. İstanbul, Ankara, Bursa, Adapazarı, Eskişehir ve Van olmak üzere Türkiye'den 17; Kosova, Makedonya, Ukrayna, Bulgaristan, Arnavutluk, Gana, Azerbaycan, Irak, Bosna Hersek, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Karadağ olmak üzere 12 değişik ülkeden toplam 29 şair, Sultanbeyli Belediyesi'nin öncülüğünde şiirseverlerle buluşuyor.
Görkemli açılış…
7 Mart günü, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde, Seyfullah Kartal'ın sunumuyla yapılan açılışta ilk konuşmayı yapan Düzenleme Komitesi Başkanı Recep Garip, "İstanbulensis bugün itibariyle şiirin içerisine giriyor." dedi ve Sezai Karakoç'tan bir şiir okudu. Garip "Bu 4 aylık çalışmanın temelinde Başkan Hüseyin Keskin önderliğinde onlarca isim var. Her biri aylarca çalıştı bu gece sizlerle buluşmak için." şeklinde konuştu.
Ardından Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Şiir olmadan bu şehri, İstanbul'u anlatabileceğini düşünen insan gafildir diyebiliriz. Şehrin kimliğini, ruh köklerini taşıyan şiirleri, şehirden ayrı tutmak, medeniyetin beslendiği ana damarları görmezden gelmek demektir. Bir medeniyetin geldiği noktayı, bir şehrin gelişmişlik seviyesini, o yerin kültürüne, doğasına ne denli sahip çıktığı belirler. Bu anlamda biz, şehrimizin ismini dünyaya tanıtan, Latincesinde dahi bu aziz şehrin ismini taşıyan bir çiçeğin, bir şiir festivaline en çok yakışan isim olacağını düşündük. Her açtığında, rengiyle, kokusuyla, estetik duruşuyla şehre kendi kimliğini yansıtan nadide İstanbulensis çiçeği, tüm bu anlattığım gayeleri gerçekleştirmenin adı oldu." dedi ve yapılan çalışmanın ve programın detaylarını anlatarak emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ardından ilk günün şiir dinletilerine sıra geldi ve sırasıyla Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat, Irak'tan Kazım Kadir, Arif Ay, Recep Garip, Moldova'dan Liubovi Tanasoğlu, Ahmet Murat, Fatma Şengil Süzer, Karadağ'dan Bisera Suriç Boskailo, Mürsel Sönmez, Ekrem Kaftan, Kıbrıs'tan Emel Kaya, Şerif Akbaba ve Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç şiirlerini okudu.
Şiir dinletisinin ardından Başkan Keskin şairlere plaket sundu. Program sonunda Grup Yansımalar'ın müzik ziyafeti ve havai fişek gösterisi ilgiyle izlendi.
Festivalde ikinci gün…
Festivalin ikinci gününde şairler okullarda öğrencilerle buluşacak. Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi, Sultanbeyli Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi, Orhan Gazi Lisesi ve Türk Telekom Anadolu Lisesi şairleri ağırlayacak. Ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, yerli ve yabancı 6 kadın şairin "Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" isimli programı gerçekleşecek. Akşamında ise, Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Turan Koç
Prof. Dr. Nurullah Genç, Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ve Prof. Dr. Fatih Andı'nın "Modern İnsanın Şiir Arayışı" paneli ilgilileri bekliyor.
Son Dakika › Güncel › Şiir Festivaline Görkemli Açılış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?