Sığınmacıların "Araftaki" Ramazanı - Son Dakika
Güncel

Sığınmacıların "Araftaki" Ramazanı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sığınmacıların çadırları Limanda kalan sığınmacılar Sığınmacılara dağıtılan yiyecekler Yiyeceklerini yiyen sığınmacılar Namaz Sığınmacıların "araftaki" ramazanı Yunanistan ticaret ve turizminin can damarlarından biri olan Pire Limanı'nda halen bin 300'den fazla sığınmacı zor şartlar altında konaklarken, ramazan ayını da yaşadıkları belirsizlik içinde geçiriyor Suriyeli Ghannam: "Ramazan ayı geldi çok şükür ama yemeklerimiz çok sağlıksız ve tatsız. Bazen sadece sandviç yiyoruz.

14.06.2016 13:11

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sığınmacıların çadırları

Limanda kalan sığınmacılar

Sığınmacılara dağıtılan yiyecekler

Yiyeceklerini yiyen sığınmacılar

Namaz Sığınmacıların "araftaki" ramazanı

Yunanistan ticaret ve turizminin can damarlarından biri olan Pire Limanı'nda halen bin 300'den fazla sığınmacı zor şartlar altında konaklarken, ramazan ayını da yaşadıkları belirsizlik içinde geçiriyor

Suriyeli Ghannam:

"Ramazan ayı geldi çok şükür ama yemeklerimiz çok sağlıksız ve tatsız. Bazen sadece sandviç yiyoruz. Türkiye'de ramazan çok güzeldi. Camiler var ve yemek dahil her şey çok daha iyiydi"

Suriyeli Ahmedi:

"Çok pişmanız. Türkiye'de her şey çok iyiydi. Ramazan ayında çok güzeldi. Türkiye'de 4 sene kaldık. Aile birleşmesi için başvuru yaptık ama bekliyoruz"

FURKAN NACİ TOP - Yunanistan'ın Pire Limanı'nda kalan sığınmacılar, geride bıraktıkları vatanlarından ve gitmeyi umut ettikleri Avrupa ülkelerinden uzakta, belirsizlik ve endişe dolu bir ramazan ayı geçiriyor.

Yunanistan ticaret ve turizminin can damarlarından biri olan ülkedeki en büyük limanda halen bin 300'den fazla sığınmacı zor şartlar altında konaklıyor. Sığınmacıların en önemli şikayetleri ise yetersiz yiyecek ve hijyen eksikliği.

En yoğun günlerinde 6 bine yakın sığınmacıyı barındıran limanda kalanların sayısı oldukça azalsa da kimi götürülecekleri kamplardaki şartların daha da kötü olmasından kimi de henüz kendilerine bu yönde bir teklif yapılmaması nedeniyle yaklaşık 4 aydır burada kalıyor.

Bazı görece şanslı sığınmacılar hangarların içinde yağmurdan veya güneşten korunmayı başarırken, büyük bir çoğunluk asfalt zemine kurdukları kamp çadırlarında açık alanda günlerini geçiriyor.

Ramazan ayında ise gönüllülerin dağıttıkları yiyeceklerle iftarlarını yapan sığınmacıların bir kısmı ise limanda kendi imkanlarıyla tuttukları balıkları yiyor.

Namaz vakitlerinde ise terminal binasının bir kısmını mescit olarak kullanan sığınmacılar, kendi aralarında "şeyh" olarak hitap ettikleri 67 yaşındaki İbrahim Nasri'nin okuduğu ezanın ardından ibadetlerini cemaat halinde eda ediyor.

-"Türkiye'de ramazan çok güzeldi"

Yaklaşık 3 aydır limanda kalan 28 yaşındaki Suriyeli Fuat Ghannam, "Ramazan ayı geldi çok şükür ama yemeklerimiz çok sağlıksız ve tatsız. Bazen sadece sandviç yiyoruz. Türkiye'de ramazan çok güzeldi. Camiler var ve yemek dahil her şey çok daha iyiydi." dedi.

Ghannam, birkaç kez toplu zehirlenme vakalarının gerçekleştiğini ifade ederek, "Ben de zehirlendim. Hastaneye çok geç gidebildik. Sağlığımdan endişe duyuyorum." şeklinde konuştu. Ghannam, hijyen koşullarının yetersiz olduğunu da dile getirdi.

Annesi, kardeşleri ve yeğenini Türkiye'de bırakan Ghannam, Avrupa'ya gitmeyi çok istediğini ancak yeniden yerleştirme için başvuruda halen bulunamadığını belirtti.

Ghannam ayrıca, Türkiye'de iş bulsa da kısa süre sonra kovulduğunu ve sağlık sorunları sebebiyle yarım bıraktığı Suriye'deki eğitimini tamamlamak için herhangi bir Avrupa ülkesine yerleşmek istediğini söyledi.

"Çocuklarıma yemek bulmakta zorlanıyorum"

Kocası ve iki çocuğu 1 sene önce Almanya'ya yerleşen Suriyeli Miyase Ahmedi ise 4 çocuğuyla birlikte, son iki haftadır Pire Limanı'nda kalıyor. Ahmedi, Makedonya sınırını geçmeye çalıştıklarını ancak polisin onları Yunanistan'a geri gönderdiğini anlattı.

Ramazan ayının bu şartlar altında çok zor geçtiğini anlatan Ahmedi, "Çok pişmanız. Türkiye'de her şey çok iyiydi. Ramazan ayında çok güzeldi. Türkiye'de 4 sene kaldık. Aile birleşmesi için başvuru yaptık ama bekliyoruz. Şimdi sınırın açık olduğunu bilsem Türkiye'ye dönerdim." ifadelerini kullandı.

Daha önce zehirlendikleri için dağıtılan yemeklere güvenmediğini ifade eden Ahmedi, "Çocuklarıma yemek bulmakta zorlanıyorum. Bazen oğlum limanda balık tutuyor. Ben de temizliyorum, yiyoruz." şeklinde konuştu.

Balkan ülkelerinin sınırları kapatmasının ardından yaklaşık 57 bin sığınmacı Yunanistan'da mahsur kaldı. Hazırlıksız yakalanan hükümet, kamp sayısını ve kapasitesini arttırsa da halen bazı sığınmacılar resmi kampların dışında yaşıyor.

Anakarada bulunan yaklaşık 49 bin sığınmacı için yeniden yerleştirme ve aile birleştirme gibi programlara başvuruya yönelik ön kayıt işlemleri ise dün başladı.

Sığınmacıların "Araftaki" Ramazanı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sığınmacıların 'Araftaki' Ramazanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement