Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Demirhindi, sigara kullanımını uçak kazalarına benzeterek, "Dün, her birinin içerisinde 850 yolcu bulunan 17 uçağımız düştü ve 14 bin 450 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl sigara uçağına binen 5,5 milyon kişi daha hayatını kaybedecek" dedi.
Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 'Dünya Tütünsüz Günü' etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen toplantıda, sigarayı bırakan 20 kişiye teşekkür belgesi verildi.
Toplantıda konuşan Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Demirhindi, tütün kullanımının, dünyadaki en önemli 'önlenebilir ölüm nedeni' olduğuna dikkat çekti. Dünyada 1 milyar kişinin tütün ürünü kullandığını belirten Demirhindi, her yıl 5 milyondan fazla kişinin ölümüne tütünün neden olduğuna işaret etti. Sigara kullanımını, uçak kazalarına benzeten Demirhindi, "En büyük uçaklardan biri yanılmıyorsam 850 yolcu kapasiteli Airbus. Maalesef dün dünya genelinde bu uçaktan 17 tane düştü ve 14 bin 450 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl uçak kazalarında 5,5 milyon kişi daha ölecek. Türkiye'de de 100 bin kişi sigara uçağına binip ölecek. Sigara kullananlar, hayatını diğer insanlara göre daha kısa bir zamanda tamamlıyor" diye konuştu.
Demirhindi, hazırladığı slayt eşliğinde, Türkiye'nin 'sigara ile mücadele' konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.
Etkinliğe katılarak, sigarayı bırakan kişilere teşekkür belgelerini veren Vali Yardımcısı Durmuş Gencer ise sigaranın, kişisel bir özgürlükmüş gibi algılanmasının yanlış olduğunu ifade etti. Gencer, Türkiye'de halen 20 milyona yakın insanın sigar içtiğini hatırlatarak, her yıl 600 bin insanın sigara kullanmamasına rağmen, sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Acil de her yıl 31 Mayıs gününün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve işbirlikçi ülkelerce 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak kutlandığını hatırlattı. Sigara kullanımına ilişkin bilgiler veren Acil, dünya çapında her 10 yetişkin ölümünün 1'inden tünün kullanımının sorumlu olduğuna vurgu yaptı. 20 milyona yakın kişinin sigara kullandığı Türkiye'de, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini belirten Acil, bu rakamın trafik kazalarında yitirilen kişilerin sayısının 20 katı olduğunu söyledi.
Dr. Alper Acil, 'küresel tütün salgınının' her yıl 6 milyon insanın ölümüne sebep olduğunu, bu ölümlerin 600 bininin sigara içmeyen pasif içicilerden oluştuğunu yineleyerek, "Eğer harekete geçmezsek 2030 yılına geldiğimizde bu salgın yılda 8 milyondan fazla kişiyi öldürüyor olacak. Bu önlenebilir ölümlerin de yüzde 80'inin orta gelir düzeyi ve altındaki ülkelerde olması ön görülmektedir" şeklinde konuştu. Acil, bu yıl 'Dünya Tütünsün Günü'nün ana temasının, 'tütün reklamları, tanıtımı ve sponsorluğunun yasaklanması' olarak belirlendiğini bildirdi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Sigarayı Bırakanlara Teşekkür Belgesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?