Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Fahri Tuna, aşırı sıcakların etkisiyle meydana gelebilecek sıvı kaybının kramplara neden olabildiğini belirtti. Dr. Tuna, özellikle denizde ve havuzda yüzerken girebilecek kramplara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Dr. Fahri Tuna, Muğla'da havaların giderek daha da ısınmasına bağlı olarak sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve çarpma vakalarının da artabileceği uyarısında bulundu. Sıcak kramplarının aşırı terleme ve buna bağlı tuz kaybı nedeniyle girdiğini belirterek şunları söyledi:
"Sıcak kramplarının genellikle bacaklarda ve karın bölgesinde kasılmalar, bulantı, kan basıncında düşme ve hızlı nabız artışı şeklinde belirtiler verir. Asıl nedeni vücuttaki sodyum kaybıdır. Bu durumda hastayı serin ve gölge bir ortama almak gerekir. Hasta sırt üstü yatırılmalı. Bulantısı çok fazla değilse, içebilecek durumdaysa bir veya iki bardak tuzlu sıvı verilmeli. Ağızdan sıvı alamayacak kadar bulantısı varsa serum takılmalıdır. Kramp giren ve ona yardımcı olan kişi çok sakin ve sabırlı olmalı. Heyecan, kas krampını beş kat artırır. Kişi suda yalnızken kramp girmişse heyecanlanmadan sırtüstü yatıp, kollarını yanlara açıp kürek gibi kullanarak kıyıya ulaşmaya çalışmalı. Kramp girmiş kasa, kesinlikle masaj yapılmamalı." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Sıcakta Su ve Tuz Kaybına Bağlı Kramplara Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?