Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, kentte yapılan denetim ve incelemelerde bin 63 kişinin sahte sigortalı ve bunların içinden 78 kişinin haksız emekli olduğunu tespit ettiklerini ve yasal işlemleri başlattıklarını söyledi.
SGK, Tekirdağ'da 21 işyerinin, çok sayıda kişinin işe giriş kaydını yapmasına rağmen, bu kişileri çalıştırmadığı yönünde ihbar üzerine harekete geçti. Kurum görevlileri, 1 yıl boyunca 2005 ile 2012 yılları arasındaki dosya dökümlerini ve işyerlerini inceledi. Yapılan incelemeler sonucunda bin 63 kişinin sadece işe giriş kaydının yapıldığı, ancak çalışmadığı ve sigorta primlerinin kuruma yatırılmadığını belirledi. Bunların içinden 78 kişinin de emekli olduğunu saptadı.
Konuyla ilgili olarak SGK Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, makamında basın toplantısı düzenledi. Kendilerine ulaşan ihbar ve şikayetlerin yanı sıra yapılan kontrollerde sahte sigorta konusunun ortaya çıkarıldığını belirten Kotan, şöyle dedi:
"Kurumumuza yüksek miktarda sigortalı bildirimi yaptığı halde bu güne kadar hiçbir ödemede bulunmayan, kurum tarafından gönderilen (uyarı yazılarını) tebligatları almadıkları belirlenen işyerleri mercek altına alınarak haklarında inceleme başlatıldı. Bu kapsamda, müdürlüğümüzde görevli denetmenler tarafından yapılan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırma, inceleme ve denetimler neticesinde, ilimizde 21 işyerinden kurumumuza sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edildi. Kaydi incelemeler, kamu kurumlarından temin edilen belgeler, alınan ifadeler ve yapılan tespitler neticesinde, genellikle para karşılığında, kişilere hizmet kazandırmak, sağlık yardımı almalarını sağlamak ve emekli olmalarını sağlamak üzere, kağıt üzerinde kurulduğu anlaşılan hayali işyerlerinden, fiili çalışmaya dayanmadığı halde kurumumuza sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilen bin 63 kişinin sigorta hizmetleri iptal edildi. Ayrıca bu kişilerden 78'inin kurumumuzdan emekli aylığı aldığı tespit edilmiştir."
YASAL İŞLEM BAŞLATILDI
SGK Tekirdağ Müdürü Kotan, çalışmaları hizmet akdine dayanmadığı halde kurumuma sigortalı bildirilen kişilere kurumca yapılan yersiz 30 bin 966 lira tutarındaki sağlık yardımı, 320 bin 448 lira tutarındaki emekli maaşının 5510 sayılı kanun hükümleri gereğince geri talep edildiğini kaydederek şöyle konuştu:
"Denetim sonuçlarına göre, sahte işyeri ve sahte sigortalı bildirimlerinin toplam mali boyutunun 2 milyon 947 bin lira olduğu anlaşıldı. Söz konusu şahıslar adına esasında kurumumuza ödenmesi gereken primlerden 1 kuruş dahi ödenmemiştir. Bu kişiler hakkında her türlü yasal ve hukuki işlemleri başlattık. Söz konusu emekli olan kişilerin emeklilikleri durduruldu. Sahte sigortalı olan bin 63 kişinin sigortaları iptal edildi. Kurumun ve devletin uğradığı zararları yasal yollarla geri tazmin edeceğiz. Bir işyerinde çalışıyormuş gibi gösterilip çalıştırılmaması kesinlikle yasal değildir." - Tekirdağ
Son Dakika › Güncel › Sgk'dan Sahte Sigortalı Operasyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?