MUHSİN ARSLAN - MEHMET CANDİKMEN - Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun mimarı sayılan Şeyh Edebali'nin Bilecik'teki türbesinde, "sadaka taşı geleneği" asırlardır devam ettiriliyor.
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik'in, kuruluş ve kurtuluşun şehri olduğunu söyledi.
Sadaka taşı geleneğinin, Selçuklu ve Osmanlı kültürünün bir göstergesi ve 17'nci yüzyılda özellikle yapılan bir uygulama olduğunu belirten Yağcı, şöyle devam etti:
"Sadakanın en önemli hükmü, sağ elin verdiğini sol elin görmemesidir. Ayrıca sadaka alanın toplum nezdinde rencide olmaması için atalarımız, sadaka taşları yapmıştır. İnsanların ihtiyacını karşılamaya yönelik sadaka taşlarına isteyen kişiler bir miktar para bırakırmış. Herhangi bir ihtiyacı olan insanlar da kimse görmeden, özellikle gece gelir, oradan ihtiyacı kadar alıp gidermiş. Tabii bu güzel gelenek, kapitalist sistemin olduğu günümüzde unutuldu ve herkes bulduğunu hoyratça kullanma yolunu seçti. Buna rağmen ilimizde bu gelenek çok şükür ki devam ettiriliyor. Bu geleneğin sürdürülmesinde katkısı olanlara şükranlarımı sunuyorum."
"Gelen insanımız buradan ihtiyacı kadar alıyor"
Yağcı, Bilecik'te ata yadigarı bir geleneği sürdürmenin mutluluğunu ve hazzını yaşadıklarını dile getirdi.
Gerek ziyaretçilerin gerekse kentte yaşayanların, sadaka taşını boş bırakmadığına değinen Yağcı, şunları kaydetti:
"Hali vakti yerinde olan insanlarımız sadakalarını buraya koyar ve burası her zaman açıktır. Kentimizde böyle güzel bir geleneği sürdürmenin mutluluğu ve hazzını yaşıyoruz. Bu zamana kadar uygulanan bu gelenekte herhangi bir suistimalin yapıldığını da görmedik. Hem hayırsever insanlarımız hem de hemşehrilerimiz buraya gönül rahatlığıyla sadakalarını bırakıyor. Gelen insanımız buradan ihtiyacı kadar alıyor." - Bilecik
Son Dakika › Güncel › Şeyh Edebali Türbesi'nde Bir Yardım Geleneği; 'Sadaka Taşı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?