Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA),"Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" adlı bir rapor hazırladı. Raporu "fişleme" olarak gören birçok eleştirinin ardından HDP de açıklama yaptı. HDP'den yapılan açıklamada "Pek çok medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Gazetecilik değil, gazetecileri hedef göstermek suçtur" denildi.
HDP, rapora resmi açıklama ile tepki gösteren ilk parti oldu. HDP Basın, Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, "Gazetecilik değil gazetecileri hedef göstermek suçtur" başlıklı şu açıklamayı yaptı:
Hükümete yakın SETA Vakfı'nın "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlığıyla yayımladığı belge ile Türkiye'de yayın yapan pek çok medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Çok sayıda gazetecinin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımları bu belgede açık açık, görsellerle yer almış; basın emekçileri SETA tarafından alenen fişlenmiştir.
Belgede yer alan sonuç ve öneriler bölümü de en az belgenin geneli kadar vahimdir. Bu bölümlerde kullanılan ifadeler adeta fişlemenin ve ihbarcılığın itirafı niteliğindedir. Medya kuruluşlarına yönelik sansür ve gazetecilere yönelik işten çıkarmalar teşvik edilmiş, vatandaşlar ihbarcılığa yönlendirilmiştir. Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksızdır.
Belgede bahsi geçen gazeteciler Türkiye'nin en saygın gazetecileridir. Bu isimler, gazetecilere yönelik tüm baskı ve tehditlere rağmen mesleklerini yapmakta direnmekte, gerçekleri kamuoyuyla buluşturmaktadırlar. Bu, suç değil onur duyulması gereken bir durumdur. Esas suç medyayı boyunduruk altına almak, kamuoyunun haber alma hakkını engellemek, gazetecileri fişlemek, hedef göstermektir.
Halkların Demokratik Partisi olarak bir kez daha halkın haber alma hakkını ve gazetecilik mesleğinin onurunu savunuyoruz. SETA'nın belgesinde ismi geçen bütün gazetecilerle dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Tarihe not olarak düşen bu kara günler geçecek ve geriye onurlu insanların yarattığı değerler kalacaktır.
SETA adına İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker'in hazırladığı "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporda, Voice of America (VOA) yanı sıra BBC, Deutche Welle, Euronews, Sputnik, CRJ ve The Independent'in Türkçe servisleri hakkında bazı görüşler ileri sürüldü.
SETA'nın raporu, özellikle medya kuruluşlarından öte gazeteciler hakkında içerdiği yorumlar nedeniyle gazeteciler ve gazetecilik meslek kuruluşlarınca "fişleme çalışması" olarak tepkiyle karşılandı.
DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası, SETA'nın raporunu, uluslararası medya kuruluşları için görev alan gazetecilere yönelik "fişleme" olarak eleştirdi. Twitter aracılığıyla yapılan açıklamada, "Kimi zaman üniforma giydiler, kimi zaman sivil kıyafetler, Andıç hazırlamaktan, gazeteciler fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Bizler de gazetecilik yapmaktan, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz" denildi.
Çağdaş Gazeteciler Sendikası (ÇGD) de, bu rapora tepki göstererek "Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA'nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › SETA'nın medya raporuna bir tepki de HDP'den: Gazetecileri hedef göstermek suçtur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?