Sessizliğe bürünen "kıyamet köyü" koronavirüs sonrasına hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Sessizliğe bürünen "kıyamet köyü" koronavirüs sonrasına hazırlanıyor

Maya takviminde kıyametten etkilenmeyecek köy olarak tanımlanan Şirince, korona nedeniyle sessizliğe gömüldü. Köy esnafı ve muhtar ise salgın sonrası gelecek ziyaretçilerinin rahat etmesi için şimdiden hazırlıklarına başladı.

17.05.2020 11:12  Güncelleme: 10:39

Maya takvimine dayanan kıyamet inanışında adı geçen ve bu nedenle 2012 yılında adını dünyaya duyuran İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı tarihi Şirince köyü, koronavirüs salgını nedeniyle sessiz günler yaşıyor. Köy muhtarı ve esnaf, haziran ayında ağırlamayı düşündükleri misafirleri için şimdiden alınacak tedbirleri belirlemiş durumda.

MAYA TAKVİMİNDE ŞİRİNCE DETAYI

Dağların arasında yeşil bir yamaç üzerine kurulan, zeytin ağaçlarının içinde taş sokakları ve cumbalı beyaz evleriyle dikkati çeken ve yeni statüsüyle mahalle olan Şirince köyü, 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takviminde, Fransa'nın Bugarach köyü ile birlikte "kıyametten etkilenmeyecek köy" olarak adının geçmesiyle dünyanın ilgi odağı haline geldi. Geçmişi milattan sonra 5. yüzyıla dayanan ve halen Türkiye'nin en fazla turist çeken köylerinden biri olan Şirince, her yıl 2 milyonun üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

HAZİRAN'DA ZİYARETÇİ BEKLİYORLAR

Özellikle ilkbahar aylarında günlük 4 bin civarında kişinin ziyaret ettiği tarihi köy, Kovid-19 salgınından dolayı iki aydır sessizliğe büründü. Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Kuşadası Limanı'na yakınlığı nedeniyle turizmin önemli duraklarından biri haline gelen Şirince'de sessizliğe alışık olmayan mahalle sakinleri, tarihi bölgenin yeniden cıvıltılı günlerine kavuşmasını bekliyor. Şehrin stresli hayatına alternatif sunan şirin köyde, salgın sonrası kontrollü normalleşme sürecinde alınacak tedbirler doğrultusunda, haziran ayında ziyaretçileri ağırlamayı öngören esnaf, hazırlıklarını sürdürüyor.

ŞİRİNCE'NİN KORONA ÖNLEMLERİ HAZIR

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada 8 bin 600 yıllık tarihiyle en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şirince'nin, koronavirüs nedeniyle tarihi bir sessizliğe büründüğünü söyledi.Ekrem İnci, ülke olarak koronavirüsle mücadelede dünyaya örnek olunduğunu ve bu kazanımları kaybetmemek için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak, "Böyle bir virüs olmazsa burada insanlar yürüyecek yer bulamazdı. Yıllık yaklaşık 2 milyon kişi ziyaret ediyor Şirince'yi. Bu problemler çözüldükten sonra misafirlerimizin burayı en güzel şekilde ziyaret edebilmesini sağlamaya yönelik çalışmalara başladık. Bu konuyla ilgili insanların koronavirüse yakalanmalarını önleyecek tedbirleri alacağız. İnşallah açıklanacak takvime göre çalışmalara başlayacağız ve burayı tekrar insanların hizmetine sunacağız. Burada giriş-çıkışları kontrol altına alacağız, ısı ölçer uygulaması yapacağız, sosyal mesafeye dikkat edeceğiz ve maskesiz kimsenin girişine müsaade etmeyeceğiz. Şayet restoran gibi yerler de açılırsa kesinlikle tek kullanımlık, bardak, çatal, bıçak, tabak gibi malzemelerin kullanılmasını sağlayacağız. Tabii ki insanların bu güzel köyümüzü görmelerine de vesile olacağız." dedi.

"NORMALDE BU AYLARDA ÇOK KALABALIKTI"

Pansiyon işletmecisi Ahmet Irak da 40 yıldır turizm işiyle uğraştığını ve şimdiye kadar böyle bir sakinlikle karşılaşmadığını söyledi. Yaklaşık 2,5 aydır turizm işletmelerinin kapalı olduğunu hatırlatan Irak, şöyle konuştu: "Şirince'de yavaş yavaş hazırlıklara başlanıyor. Haziran ayında bazı yerlerin açılmasını bekliyoruz. Dolayısıyla turizm başlayacak. Şu anda sessizlik var. Normalde bu aylarda çok kalabalıktı. Turizmin en yoğun olduğu zamanlardı. Bu yıl da böyle oldu. Önemli olan sağlık tabi. Bundan sonraki süreçte virüse karşı aramıza mesafe koyacağız, hijyene önem vereceğiz, 10 müşteri alıyorsak, 5 almaya çalışacağız. Bir süre böyle devam edip kaliteden ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz."

"TALEP ÇOK FAZLA"

Aynı zamanda turizm işiyle uğraşan mahallenin muhtarı İsmail Yıldırdı ise en kısa sürede eski güzel günlere dönüleceğine inandığını ifade etti. Şimdiden taleplerin yoğun olduğunu belirten Yıldırdı, "Sessizlik bize geçmişi hatırlattı. 1980'li yıllarda Şirince böyle boştu. Ama alacağımız önlemlerle kısa zamanda bu sıkıntının geçeceğine inanıyoruz. Esnaf haziranı bekliyor. Yavaş yavaş hazırlıklara başladık. Yaklaşık 2,5 aydır dükkanlar kapalı olduğundan şu anda temizlik yapıyoruz. Biz bu mevsimde günde 4 bin kişi bekliyorduk. Ama şu anda böyle. Süreçten sonra aşırı bir hareketlilik bekliyoruz. Şimdiden telefonlarımız susmuyor, talepler çok fazla." diye konuştu.

Sessizliğe bürünen "kıyamet köyü" koronavirüs sonrasına hazırlanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sessizliğe bürünen 'kıyamet köyü' koronavirüs sonrasına hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement