Antalya Konyaaltı'nda 750 öğrencili Z. Marsel- Z. Denizhan Öner İlk- Ortaokulu'nda iddiaya göre servisçilerin baskısı yüzünden tekli eğitime geçilemeyince öğrenciler karanlıkta eğitimi sürdürüyor.
Hayırseverlerin yaptırdığı Z. Marsel- Z. Denizhan Öner İlk ve Ortaokulu'nda tekli öğretim yapılırken, 2 yıl önce binası yenilenen Halit Uluç İmam Hatip Ortaokulu, bu okulun üst katına taşındı. 220 öğrencisi bulunan İmam Hatip Okulu'na, 24 derslikli binanın 11 dersliği tahsis edildi. Bu taşınma nedeniyle okulda ikili eğitime geçildi. Ortaokul öğrencileri saat 06.50'den saat 13.00'e kadar ders yaparken, ilkokul bölümü öğrencileri de 13.00 ile 18.20 saatlerinde eğitimlerini sürdürdü.
Geçtiğimiz günlerde binası tamamlanan İmam Hatip Okulu buradan ayrıldı. Derslikleri boşalan okul yönetimi, tekli eğitime geçmek için Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu ve buna 10 Aralık günü 'olur' verildi. 750 öğrencili okulda sabah saatlerinde normal eğitime geçiş için verilen yazılı 'olur' kararı, iddiaya göre servisçilerin baskısı yüzünden öğleden sonra sözlü iptal edildi.
'ÖĞRENCİNİN VE EĞİTİMİN YANINDA OLUN'
Olaya ilişkin çok sayıda veli, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinin yanı sıra, sendikalara da şikayetlerini iletti. Öğrenci velileri, tepkilerini şöyle dile getirdi:
"Eğer çocuğunuz sabahçı ise güne saat 05.30'da başlamanız gerekiyor. Çocuğunuz güneş doğmadan sokakta servis bekler. Eğer öğlenci ise akşam karanlığında saat 19.00'da eve döner. Tabii ki bir de çalışan ebevene sahipse günün yarısını etüdlerde geçirir. Çocuklarımızın teneffüs saatleri o kadar kısa olur ki bırakın oyun oynamayı, tuvalette sıra beklemekle zamanları geçer. Kantinden yiyecek almak, beslenme ihtiyacını gidermek, kitaplarını dolaptan almak ile geçen teneffüsler verimsizdir. Normal eğitimde uzun ve oyuna zaman kalan teneffüslerimiz olacaktır. Okulumuz fiziki şartları ve öğrenci mevcutları açısından normal, yani tam güne hazırdır. Değerli eğitim bürokrasisinin çocuklarımızın yanında olmasını istiyoruz. Bizleri onaylarla oyalamayın. Öğrencinin ve eğitimin yanında olun."
GENELGEYE GÖRE TAM GÜN EĞİTİM ESAS
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık da, Milli Eğitim Bakanlığı'na göre tam gün eğitimin esas olduğunu, sadece zorunluluk hallerinde sabahçı- öğlenci şeklinde ikili eğitim sisteminin uygulandığını söyledi. 1 Kasım seçimleri öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun genelgesinin de bu yönde olduğunu belirten Balık şöyle konuştu:
"Hem Başbakanımız, hem de Milli Eğitim Bakanımız 2016'nın Ocak ayından itibaren tüm okulların tekli eğitime geçeceğini, hem seçim bildirgesi olarak hem de sözlü olarak belirtmişti. Ancak onun tam aksi bir uygulamayla bugün Z. Marsel- Z. Denizhan Öner İlk-Ortaokulu'nda sınıflar uygun olmasına rağmen ikili eğitim yaptırılıyor."
SERVİSÇİLERİN BASKISI İDDİASI
Normalde çocukların saat 08.30'da okula gelip saat 14.30'da çıkmaları gerektiğini belirten Mehmet Balık, toplam 6 servis aracı kullanılan okulda normal eğitime geçişin iptal nedeni olarak servisçilerin bu yöndeki baskı ve taleplerini gösterdi. Tam güne geçilmesiyle 6 servisin yaptığı işi 12 servis aracının yapacağını, itirazın bundan kaynaklandığını öne süren Balık, şöyle konuştu:
"Okulda 6 servis var ve normal eğitime geçilirse 100'e yakın öğrenci 6 servisle taşınamaz duruma gelecek ve servis sayısının 12'ye çıkması gerekecek. Aynı zamanda bir servisçinin iki servis işi yapıp kazandığı ücret de yarıya düşmüş olacak."
'EKSİK İŞLEMDEN İPTAL ETTİK'
Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya, normal eğitime geçiş için başvurunun valilik tarafından onaylanması gerektiğini belirterek, kendileri tarafından verilen ve iptal edilen onay işlemine ilişkin "Eksik olduğunu fark ettik ve onayı iptal ettik. Servisçilerle hiçbir alakası yok" dedi.
GÖRÜNTÜ TAKİP EDİLECEK
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) -
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Servisçi Baskısı Yüzünden 'Karanlıkta Eğitim' İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?