Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan sertifikalı kırkımcı eğitimi 16-20 Kasım tarihleri arasında Beypazarı'nda gerçekleşecek.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle hazırlanan "Küçükbaş hayvan kırkım elemanı yetiştirilmesi modülü" Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Türkiye'nin ilk sertifikalı kırkımcı yetiştirme eğitimi Beypazarı Belediyesi ev sahipliğinde 16 - 20 Kasım tarihleri arasında Beypazarı'nda düzenlenecek. Halkeğitim Müdürlüğü bünyesinde düzenlenecek eğitime katılan kırkımcı adaylarına Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.
Düzenlenecek eğitim ile, küçükbaş hayvan kırkımını yapabilen, koyun grubu hayvanlardan elde edilen yapağıyı ve keçi grubu hayvanlardan elde edilen tiftik ve kılı kalitesine göre ayırabilecek bilgi ve becerisine sahip kişiler yetiştirilmesi hedefleniyor. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin görevlendirdiği uzman kişilerce verilecek eğitime küçükbaş hayvan kırkım elemanı olarak çalışan ya da çalışmaya aday kişiler katılacak. Eğitime katılan kursiyerler 5 gün boyunca 40 saatlik bir eğitime tabii tutulacak.
Eğitime katılan kırkımcı adaylar tekniğe uygun olarak kırkım yapıp yapağı ve tiftiği kaliteye göre ayırabilecekler. Kırkım makinesinin kullanmanın yanı sıra kırkımın küçükbaş hayvancılık ve ülke ekonomisi için önemini konusunda da bilgi sahibi olacaklar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Dairesi Başkanı Özgür Güven, kırkımın küçükbaş hayvancılık ve ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Güven, ilk eğitimde makas ile kırkım yapan profesyonellerin hedeflendiğini belirtirken, "Projenin bir amacı da makineli kırkımı ilimizde ve ülkemizde yaygınlaştırmak. Kırkımcı yetiştirme eğitimleri Beypazarı'ndan sonra Ankara'nın 25 ilçesinin tamamında düzenlenecek" dedi.
Güven, "Her yıl kırkımcı bulunamadığı için zamanında kırkımı yapılamayan hayvanlar nedeniyle çok sayıda hayvan ölümü yaşanıyor. Kırkılmayan hayvanlar hastalıkları ve yavru atmaları tetikliyor. Yine zamanında kırkımı yapılmayan hayvanlar neticesinde yaşanan kilo artış kayıpları nedeniyle işletmelerde ve ülke ekonomisinde yaşanan kayıplar var. Makineli kırkıma geçiş ve makine kullanabilen kırkımcı sayısını artırarak soruna çözüm üretmeyi hedefliyoruz" dedi.
Yapağı, tiftik ve kılın kaliteli kırkılmadığı, kırkılan ürünün de kaliteye göre ayrılmaması ve iyi saklanmaması nedeniyle ülke olarak ciddi bir ekonomik kayıp yaşandığı ve uluslar arası alanda rekabet edilemediğine dikkat çeken Güven, eğitim modülünün kırkım mesleğini aktif olarak sürdüren kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak hazırlandığını söyledi..
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Dairesi Başkanı Özgür Güven, kırkımcı yetiştirme eğitiminin Ankara Keçisinden elde edilen tiftiğin kalitesinin artırılması noktasında da öneminin altını çizdi. Güven, "Kırkım 42 milyon hayvana sahip ülkemiz için önemli. Ancak Ankara için çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak önderlik ettik, bizim ardımızdan Türkiye'nin birçok yerinde benzer kurslar düzenlenecek. Ancak bizim öncelikli hedefimiz kırkımcıdan öte tam anlamıyla Ankara Keçisi Berberi, kuaförü, güzellik uzmanı yetiştirmek. Dünyanın istediği şekilde kırkım yapıp elde edilen tiftiği kaliteye göre tasnifini gerçekleştirdiğimizde Ankara Tiftiğimiz bir kat daha fazla değer kazanacak. Hem yetiştiricimiz hem de ülkemiz daha fazla kazanacak" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Sertifikalı Kırkımcı Eğitiminin İlki Beypazarı'ndan Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?