ANTALYA'nın Kaş İlçesi Dirgenler Mahallesi'nde seracılık ve nar üretimindeki artış, tersine göç başlattı. Başka bölgelere bu işi yapmak için göç edenler doğup- büyüdükleri topraklara dönüp tarıma başlayınca nüfus da 3 kat arttı.
Kaş'a yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Dirgenler Mahallesi, Kasaba Ovası'nda yer alıyor. Geçmişte ilçenin en büyük köylerinden biri olan mahallede, geçim kaynağı olan buğday, susam ve pamuk para etmeyince yaklaşık 25 yıl önce bölge halkı yakın ilçelerde seracılık için göç etmeye başladı. O dönem köy olan yerleşim yerinde nüfus 500 kişiye kadar düşerken, öğrenci azlığı nedeniyle okul da kapandı.
NÜFUSU 3 KATINA ÇIKTI
Aradan geçen sürede Dirgenler Mahallesi'nde nar üretimi ve seracılık yaygınlaştı. Yıllar önce bölgeden ayrılan nüfusun da dönmesiyle mahalledeki sera alanı 5 bin dekara, nar bahçesi de 2 bin 500 dekara yükseldi. Seralarda ağırlıklı kapya biber ve domates üretilirken, tarımdaki gelişmeler arazi fiyatlarını da yükseltti. Son dönemde mahalleye göçle nüfus 1400 kişi oldu. Mahalledeki anasınıfı ve 4 sınıflı ilkokulda yeniden eğitim öğretime başlandı.
"YILIN 12 AYI ÜRETİM"
Mahalleye dönüş yapan Turgut Dedemoğlu, geçim sıkıntısından dolayı Demre'ye seracılık yapmaya gittiklerini anlatırken, "20 yıl Demre'de seracılık yaptık. Mahallemizde seracılık başlayınca döndük. Mutluyuz Allah'a şükür. Seracılık muhteşem. Yılın 12 ayı üretim oluyor" dedi.
"TEK SORUNUMUZ SU"
Doğup büyüdüğü mahalleye dönüp sera ve nar bahçesi kuran Bekir Önal, şöyle devam etti:
"Yüksek okul için İstanbul'a gittim. Köyümle irtibatımı hiçbir zaman kaybetmedim. Sadece geçim kaynağı buğday olduğu için buğday da para kazanmıyordu. Son yıllarda Dirgenler'e 5 bin dönüm kapalı sera kuruldu. Yılın 12 ayı üretim yapılıyor. Köyüme geri döndüm. Sera kurdum. Nar bahçem var. Onlarla uğraşıyorum. Tek sorunumuz su. Kemer'e bir baraj planı yapıldı. İnşallah onu bekliyoruz."
"GÖÇ ALIYORUZ"
Mahallede iki dönemden bu yana muhtarlık Muammer Çetiner de şöyle dedi:
"Mahallemiz daha önce ekonomik sıkıntılar nedeniyle boşalmıştı. Halk Demre, Kumluca, Kınık gibi sebze yapılan yerlere göçmüştü. Sera ve nar üretimi artınca geri dönüş başladı. Şu anda mahallemizin nüfusu fevkalade arttı. Hatta dışardan göç alıyoruz. Kapanan okulumuz açıldı. Ekonomik düzeyimiz yükseldi. Köy halkımız şu anda rahat, huzurlu. Refah düzeyi iyi."
- Kaşantalya
Son Dakika › Güncel › Seracılık ve Nar Üretimi Tersine Göç Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?