Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran'ın, "Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı" buluşu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO (World Intellectual Property Organization) tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde 02-06 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan "42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuar'ında" ülkemizi temsil edecek 3 patentten biri olmaya hak kazandı.
ÜLKELER EN İDDİALI BULUŞLARIYLA KATILACAK
Patent konusunda farkındalık oluşturmak ve uluslararası arenadaki yenilikleri takip ederek yerli buluşların uluslararası arenada tanıtımını yapmak amacıyla çalışmalarını yürüten Türk Patent Enstitüsü, son 3 yıldır yer aldığı "42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na" bu yıl 3 patentle katılacak. Bu 3 patentten birisi Selçuk Üniversitesi'ne ait. Tıp alanında 2013/01047 no.lu "Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı" patent başvurusunda buluş sahibi olan Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Oran'ın çalışmasının da yer alacağı fuara dünyanın değişik ülkeleri, en iddialı buluşlarıyla katılacak.
BULUŞ SAHİPLERİ FİKİRLERİNİ DÜNYA İLE PAYLAŞACAK
Dünya'daki en önemli buluş fuarı niteliğine sahip bu organizasyonda ülkemizi temsil edecek buluşların, TPE tarafından son bir yıl içinde yapılmış yaklaşık 15 bin patent başvurusu arasından seçildiğini belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, "Fuara dünyanın değişik ülkeleri, en iddialı buluşları ile katılacak. Yüzlerce basın-yayın kuruluşu da bu etkinliği izlemek için şimdiden kayıtlarını yaptırmaya başladılar. Geçtiğimiz yıl yapılan fuarda yaklaşık bin civarında buluş sergilendi ve 600 kadar basın-yayın kuruluşu bu organizasyonu yerinde izledi. Bu organizasyon ayrıca buluş sahiplerinin fikirlerini dünyaya tanıtma ve pazarlama imkânı da sağlaması açısından oldukça önemli." dedi.
PROF. DR. ORAN PROJESİNİ ANLATTI
Geliştirdiği Yapay Kalp Cihazı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oran, "Kalp hastalıklarından ölümler tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır ve neden çoğunlukla da kalp yetmezliğidir. Bilindiği gibi kalbin temel görevi kanı vücuda yeterince pompalamaktır. Kalp insanlarda dakikada 60-80 defa atmakta ve dakikada 5-35 litre arasında vücuda pompalamaktadır. Eğer kalp yetmezliğinin tedavisinde ilaçlar başarısız kalırsa o zaman tek seçenek insandan insana kalp naklidir ve ABD'de bile her 20 hastadan sadece birine donör kalp bulunabilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran çok daha düşüktür. Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alması dikkate alındığında bu hastalığın diğer bir çözümü mutlaka olmalı ve bu da total yapay kalp olmalıdır. Kalp destek cihazları ve yapay kalpler, son-dönem kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirilmiş, hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek olan cihazlardır. Özel tasarıma sahip bir elektrik motoru olup çalışması için gerekli olan enerjinin "kablosuz enerji aktarımı" ile dışarıdan sağlanması öngörüldüğü için cihazın enerji tüketiminin oldukça az olması ve yıllarca hastalara yüksek bir yaşam kalitesi sunması gerekmektedir. Günümüzde bulunan bu cihazlar için ciddi bedeller ödenmektedir. Patentimize konu olan bu yapay kalp cihazının insanlara takılabilecek hale gelmesi ve ticarileşmesi durumunda, bir yandan sağlık alanında önemli başarılar sağlanırken bir yandan da ülkemizin yüksek teknoloji içerikli sektörlerinin düşük düzeyde olan ihracat payının yükselmesine ciddi katkıda bulunacağı açıktır."diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Gerek fuara katılımı gerekse ülkemiz bilimi ve inovasyon kültürüne katkılarından ötürü Prof. Dr. Bülent Oran'ı kutluyorum. Üniversitemizin fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında yürütmekte olduğu çalışmaların daha da ivme kazanacağına inanıyorum." dedi.
Son Dakika › Güncel › Selçuk Üniversitesinde Yapay Kalbe İlk Adım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?