Muğla'nın Marmaris İlçesi Turgut Köyü'nde günde yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiği şelalenin işletmesinin Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne geçmesi krize sebep oldu. Birlik, Orman ve Su Bakanlığı'nın şelaleyi geri istediğini açıklarken, Turgut Köy Muhtarı Naci İşler tek gelir kaynaklarının ellerinden alındığı belirtti. Kaymakam ve Birlik Başkanı Serdar Polat ise, "Biz kızı güzeleştirdik. Kız güzelleşince talipleri çoğaldı" dedi.
25 yıldır muhtarlık tarafından işletilen Turgut Şelalesi, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2010 yılında Marmaris Kaymakamı Serdar Polat'ın başkanı olduğu Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne verildi. Muhtar Naci İşler kaymakamlığa başvurarak işletmeye devam etmek istedi. Geçen yıl muhtarlık, daha önce Orman İşletme Müdürlüğü'ne ödediği ecrimisil ücretini birliğe ödemeyerek şelaleyi işletmeyi sürdürdü. Bu arada Muhtar Naci İşler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazarak şelalenin köyün hakkı olduğunu ve kendilerine devredilmesi için yardımcı olmasını istedi. Cumhurbaşkanlığından olumlu yanıt gelmediği gibi birlik şelaleyi bu yıl kendisi işletme kararı aldı. Fakat Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, birliğin protokolde yer alan "Şelale işletmesi üçüncü şahıslara devredilemez" şartını muhtarlığa işletme izni vererek bozduğunu belireterek, sözleşmeyi tek taraflı iptal ettiğini bildirdi. Kaymakamlık ile Orman müdürlüğü arasında sorun aşılamazken bu sefer de Turgut Köy Muhtarı Naci İşler'in yaptığı basın toplantısı sıkıntı yarattı.
MÜHRÜMÜ VALİLİĞE GÖNDERECEĞİM
Turgut Köyü Muhtarı Naci İşler, köyde düzenlediği basın toplantısında, köyün en büyük gelirinin ellerinden alındığını ve hatta gasp edildiğini iddia etti. Adalet dağıtması gereken Kaymakamlığın, Orman İşletme Müdürlüğü'nün yazısına rağmen şelaleyi işletmeye devam ettiğini belirten İşler, "Yasalar çiğnenerek şelale elimizden alındı. Köyün tek geliri burasıydı. Diğer köyler gibi turizm gelirimiz yok. Muhtarlığın 3 çalışanı var. Maaşlarını, eşimin bileziklerini satarak ödedim. Bundan sonrası ne olur bilmiyorum. Eğer şelalenin işletmesi tekrar bize verilmezse, mazbatamı, mührümü ve muhtarlık binasının anahtarını valiliğe teslim edeceğim" dedi.
KAYMAKAM BANA HAKARET ETTİ
Açıklamanın ardından şelaleye giden muhtar ile basın mensupları, görevliler tarafından durduruldu ve çekim yapmaları engellendi. Görevliler, muhtar İşler'den, Kaymakam Polat tarafından verilmiş olan izin kağıdı istediler ve aksi halde içeri alamayacaklarını söylediler. Gerginlik başlayınca görevliler Polat'ı telefonla aradı. İşler, telefonda konuştuğu Polat'ın kendisine "İçeri giremezsin. Oraya gelirsem kafanı kırarım" dediğini öne sürdü. İşler, "Sıfatı ne olursa olsun, seçilmiş bir muhtara kimse hakaret edemez. Krallık ülkesinde miyiz? Laik bir ülkede Atatürk ilkelerine yakışmayan davranış bunlar. Kaymakamı kınıyorum. Konuyu yasal yollara taşıyacağım" diye konuştu.
BİRİLERİ BİR TAKIM TUTUM İÇİNE GİRERSE CEVABINI ALIR
Marmaris Kaymakamı A.Serdar Polat ise Turgut Köy Muhtarı Naci İşler'e hakaret etmediğini belirterek, "Fakat şu da açıkça bilinmeli ki eğer birileri bir takım tutumlar içine girerse tabii ki cevabını alır. Bütün olay bundan ibaret" diye konuştu.
Şelalelin birliğe devrinden sonra yaşanan gelişmeleri de anlatan Polat, "Turgut şelalesi ilçemizdeki en güzel destinasyonlardan bir tanesi. Özellikle safariler, köy turları ve ATV turlarının en sık uğradığı nokta. Böyle bir güzellik uzun dönem ormandan kiralanarak köy muhtarlığınca işletildi. Köy muhtarlığı burayı ciddi manada çalıştıramadı. Bazı sıkıntılar yaşandı. En son muhtarlığın burayı istememesi ve bırakması üzerine kaderine terk etmemek için bu sahayı Orman İşletme Müdürlüğü'nden birlik adına 5 yıllığına kiraladık. Sonrasında buraya yönelik projeler geliştirdik. Bölgenin birinci derece SİT alanı ve Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı olmasından dolayı proje onayı bir yıl sürdü. Onay aldıktan sonra ödenek konusunda sıkıntılar oldu. Bir kısmını birlik bünyesinden, bir kısmını Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, bir kısmını da valimizin desteği ile karşılayarak projemizi uyguladık. Toplam 2 yıllık sürecin ardından 19 Mayıs tarihinde şelalemizi işletmeye açtık" dedi.
BAKANLIĞIN İLÇEDEKİ TEMSİLCİSİ BENİM
Polat, tam şelaleyi işletmeye açacakları sırada Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü'nden protokolün iptal edildiğine dair bir yazı aldıklarını belirtti. Polat, "Biz bir devlet kurumuyuz. Orman ve Su Bakanlığı'nın da ilçedeki temsilcisi benim. Herkesin bunu bir kere daha hatırlaması lazım. Biz böyle bir şeyi kabul edemeyeceğimizi resmi kanallardan ilgili makamlara bildirdik. Şu ana kadar da herhangi bir cevap almadık. Buraya yaptığımız yatırımın devletin parasının hesabını da sonuna kadar sorarız" dedi.
Polat, sözleşmenin "geçen yıl boş kalmaması için muhtarlığa bu alanı işletme izni vermeleri" gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattı. Polat, "Sözleşme maddeleri içerisinde bu alanın başka kişilerce işletilemeyeceği maddesi var. Ancak geçen yıl bu alan boş kalmasın diye muhtarlığın burayı işletmesine izin verdik. Kaldı ki Turgut Köyü muhtarımız Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin doğal üyesidir. Muhtar bu üyesi bulunduğu birlik adına tamamen yasal yollarla işletmiştir. Bu durum sözleşme maddelerine aykırı değildir" dedi.
TALİPLERİ ÇOĞALDI
Kaymakam Serdar Polat, şu ana kadar şelaleye 500 bin lira harcama yaptıklarını söyledi. Polat, "Gelecek dönemlerde buraya bundan fazla da yatırım yapacağız. Yeni projelerimiz yolda. Yeni asma köprüler ve yollarla bu alanı daha da güzelleştireceğiz. Biz kızı güzelleştirdik. Doğal olarak da talipleri çoğaldı" dedi.
Öte yandan Orman İşletme Müdürlüğü, konunun il merkezi bünyesinde olduğunu yasal olarak gerekli bildirimlerin yapıldığını belirterek, durumun ilerleyen günlerde kesinlik kazanacağını belirtti.
DEB(İÖ/AAA) - Muğla/ Marmaris
Son Dakika › Güncel › Şelale Çıkmazı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?