Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, "Anadolu bankacılığı misyonumuzla, üretimin sürdürülebilirliği için çiftçilerimiz toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye Aile Çiftçiliği Bankacılığı projemizi başlatıyoruz. Amacımız, küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kolektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını önlemek" dedi.
Yıldız, Aile Çiftçiliği Bankacılığı tanıtımında, hissedar veya mirasçıların aralarında anlaşarak aile ortaklığı yoluyla ya da şirket kurarak topraklarını bölmeden tarımsal üretimi sürdürüp gelirlerini hisseleri oranında paylaşabilmelerinin mümkün hale geldiğini anımsattı.
Ancak bu adımı ivmelendirmek için finans sektörüne de büyük görev düştüğünü dile getiren Yıldız, buradan yola çıkarak üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin toprağını, köyünü bırakıp gitmemesi için Aile Çiftçiliği Bankacılığı projesi başlattıklarını kaydetti.
Yıldız, "Amacımız, küçük arazilerin birleştirilmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kolektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını önlemek. Proje kapsamında, hem çiftçimize hem de toprağı birlikte ekip biçtiği ailesine fayda sağlayacak birçok ürün ve proje geliştirdik. Ayrıca bugün itibarıyla baş tacımız çiftçilerimize seslendiğimiz özel bir reklam kampanyasına da başlıyoruz" dedi.
-"Tarım kredilerinde takibe düşme oranı yüzde 3"
Soru üzerine kredi geri ödemede en az sorun yaşayan kesimin tarım sektörü olduğunu belirten Yıldız, sadece tarım kredilerinde takibe düşme oranının yüzde 3 civarında olduğunu söyledi.
Kuraklık ve don olayları sebebiyle Şekerbank'ın çiftçilerin borçlarını erteleyip ertelemeyeceği konusundaki soruya Yıldız, "Bizim DNA'mızda tarım bankacılığı vardır. Tarım bankacılığı yapmak için tarımı çok iyi biliyor olmak lazım. Tarımı tanıyan ve bilen bankalar bu işe finansman sağlıyorsa özellikte don ve kuraklık olduğunda çiftçinin ödeme problemi yaşadığı durumlarda mutlaka ödeme yapmak durumundadırlar. Biz her zaman çiftçinin zor gününde bu tür ötelemeleri yaparız" yanıtını verdi.
Yıldız, tarım sigortasının en çok hangi bölgelerde yaygın hale geldiği sorusuna ilişkin de seracılık faaliyetlerinin yoğun olması sebebiyle Akdeniz Bölgesi'nde sigorta bilincinin yerleşik olduğunu belirtti.
Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de proje kapsamında 5 yıl vadeli, hasatta ödeme imkanı sunan ve sabit faiz oranlı Tarım Ekipmanları Kredisi verdiklerini, çiftçinin dilerse alacağı tarımsal makine ya da ekipmanın fatura ya da kasko değerinin yüzde 75'ini bu kredi seçeneğiyle finanse edebileceğini dile getirdi.
Ertürk, proje kapsamında Tarımsal EKOkredi ve Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi de geliştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Aile çiftçiliği kapsamında sadece TARSİM Tarım Sigortası değil aynı zamanda hayat ve ferdi kaza sigortası da sunacağız. Çiftçi ailelerimizde tasarruf ve sigorta bilincinin oluşması için sahadaki ekiplerimiz bilinçlendirme toplantıları düzenleyecek. Faiz oranı avantajlı Aile Mevduatı ve çiftçiye özel Bireysel Emeklilik hizmeti de Aile Çiftçiliği Bankacılığı kapsamında sunacağımız ürünler arasında yer alıyor. Kısacası, üreticilerimiz toprağını, köyünü bırakıp gitmesin diye çiftçi ailelerimizin yol arkadaşı olacağız. Aile Çiftçiliği Bankacılığı ile Şekerbank'ın 65. yılını kutlayacağımız 2018 yılının sonuna kadar toplam 750 bin çiftçimize ulaşmayı, yani Türkiye'deki 4 aile çiftçisinden birini Şekerbanklı yapmayı hedefliyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Şekerbank Genel Müdürü Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?