Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, şeker hastalarının mutlaka düzenli olarak göz muayenesi yaptırması gerektiğini belirterek, "Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik göz hasarı gelişme riski o kadar fazla olur. Diyabet hastalarının yaklaşık olarak yüzde 40-45'inde herhangi bir evrede diyabetik göz hasarı görülmektedir" dedi.
Prof. Dr. Özkırış, yaptığı açıklamada, diyabetik retinopati olarak adlandırılan şeker hastalığına bağlı göz hasarının göz hastalıkları içerisinde en sık görülen rahatsızlık olduğunu ve yetişkinlerde önemli bir körlük sebebi olduğunu vurguladı.
Diyabetik retinopatinin, retina tabakasındaki damar yapısının bozulmasıyla ortaya çıktığını ve bunun sonucu olarak diyabetik retinopatili bazı insanlarda damar içerisindeki kanın, dışarı sızabildiğini ifade eden Özkırış, şunları kaydetti:
"Hastalık ilerledikçe, retina yüzeyinde anormal yeni damar oluşumları meydana gelir. Diyabetik retinopatisi olan hastaların başlangıçta görmelerinde bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Diyabetin süresine bağlı olarak diyabetik retinopatinin ortaya çıkma durumu ve görme kaybına gidebilecek ciddi retina problemlerinin görülme olasılığı artar. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik göz hasarı gelişme riski o kadar fazla olur. Diyabet hastalarının yaklaşık olarak yüzde 40-45'inde herhangi bir evrede diyabetik göz hasarı görülmektedir."
Özkırış, gerek tip 1 gerekse tip 2 diyabeti olan tüm hastalarda görme kaybı riski bulunduğunu bu nedenle diyabeti olan herkesin en azından yılda bir kere kapsamlı bir göz dibi muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Şeker Hastalığı Görme Kaybına Yol Açabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?