Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi Kararı - Son Dakika
Güncel

Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi Kararı

Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi Kararı

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil, "Şeker fabrikalarımız genel anlamda zarar etti.

17.03.2018 15:00

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil, "Şeker fabrikalarımız genel anlamda zarar etti. İçlerinde kar eden de var fakat genel anlamda bakıldığında devletimizin sırtına bir yük." dedi.

Çitil, AK Parti Afşin İlçe Danışma Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini, çalışan işçilerin ve pancar üreten çiftçilerin hiçbir şekilde mağdur olmasına izin vermeden gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye'de 33 şeker fabrikası bulunduğunu, bunlardan 8'inin daha önce özelleştirildiğini anımsatan Çitil, devlete ait 25 şeker fabrikasından 14'ünün özelleştirilmesi sürecinin işlediğini belirterek, "Bu fabrikalarının özelleştirilmesinde en büyük sebep maliyetinin çok yüksek olmasıdır. Örneğin özel sektörde 1 birim şeker 1 liraya üretiliyorsa, devlet fabrikalarında 3 liraya üretiliyor. Fabrikalarımızda rehabilitasyon çalışmaları da yapıldı fakat şeker fabrikalarımız genel anlamda zarar etti. İçlerinde kar eden de var fakat genel anlamda bakıldığında devletimizin sırtına bir yük." dedi.

Muhalefetin her konuyu olduğu gibi bunu da saptırmayı çalıştığını ifade eden Çitil, özelleştirilen fabrikaların binlerce dönüm arazilerinin de özele geçeceği söylemlerinin de bir yalandan ibaret olduğunu belirtti.

Şeker fabrikalarının üretim ve denetim şartıyla özelleştireceklerine dikkat çeken Çitil, arazilerin tümünü değil sadece fabrika alanının ihale edileceğini kaydetti.

Elbistan Şeker Fabrikasının 2 bin 600 dönümlük arazi üzerinde bulunduğunu ve özelleştirilme sürecinde bu arazinin tamamının ihale edilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Çitil, şunları kaydetti:

"Bu fabrikamızda 500 işçimiz var. Bunun 220'si daimi, geriye kalan ise taşeron ve mevsimlik işçilerimizden oluşuyor. Elbistan Şeker Fabrikası'nda yılda 51 bin ton şeker üretimi yapılıyor ve kar eden fabrikalarımız arasında yer alıyor. Afşin-Elbistan bölgesinde ise 2 bin 174 şeker pancarı çiftliği yapan vatandaşımız var. Türkiye genelindeki 14 fabrikası özelleşecek. Diğer fabrikalar rekabet koşullarının sağlanması ve fiyatı kontrol etme amacıyla yine devlette kalacak."

Pancar üreten çiftçilerin aynı fiyatla ürünlerini fabrikaya vermeye devam edeceğini ifade eden Çitil, şöyle devam etti:

"Bilirkişiler özelleştirmenin çiftçilerimiz açısından faydalı olacağı görüşünde. Ürünlerini aynı fiyatla hatta kapasite artırımıyla fabrikalara satmaya devam edecek. 14 şeker fabrikasının nisan ayında ihalesi yapılacak, haziran ayında yer teslimi yapılarak eylül ayında da kim devralırsa üretime başlanılması düşünülüyor. Bu özelleştirilecek 14 fabrikada yaklaşık 49 bin çiftçimiz, 4 bin 700 daimi çalışanı ve 2 bin civarında da taşeron işçimiz etkilenecek. Daimi çalışanlarımız özelleştirme sürecinin ardından isterlerse çalışmaya devam edecek, devletteki diğer şeker fabrikalara tayin isteyebilecek, isterlerse de bulundukları bölgedeki diğer kurumlara geçiş hakkında faydalanabilecek. Çalışan taşeron işçilerimiz ise zaten taşeron yasasından faydalandılar."

Toplantıya, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Safi ile partililer katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement