GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Törenlerden detay
Vali Hamza Erkal'ın konuşması
Kutsal emanetlerin teslimi ve uğurlanması
Halk yürüyüşü Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı
Etkinliklerin ilk gününde Çimenlik Kalesi'nde tören gerçekleştirildi, "Çanakkale-Ankara 19. Zafer Koşusu" yapıldı
Çanakkale Valisi Erkal:
"Çanakkale ruhuna en çok şimdi ihtiyaç duyuyoruz. O yüzden de bu törenler vasıtasıyla 101. yıl dolayısıyla yürütülecek faaliyetler neticesinde ortaya çıkacak o ruhun tüm Türkiye'ye yayılması arzusundayız"
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı etkinlikleri, Çimenlik Kalesi'nde gerçekleştirilen tören ve "Çanakkale-Ankara 19. Zafer Koşusu" ile başladı.
Vali Hamza Erkal, törende yaptığı konuşmada, ecdadın 101 yıl önce Gelibolu Yarımadası'nda inanılmaz destanlar yazdığını söyledi.
Ülkede bugün birlik ve beraberlik içinde özgürce yaşanılabilmesinin, Türk askerinin bu topraklar uğruna canlarını vermeleri sayesinde olduğunu vurgulayan Erkal, "Burası, tarihin görebileceği en büyük acıların yaşandığı bir meydandır. Verilebilecek bedellerin de en yükseğinin verildiği bir yerdir. Çanakkale böyle bir mekan" dedi.
Erkal milletin, bağrından çıkardığı asil nesil sayesinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bu topraklarda büyük bir zafer kazandığını dile getirdi.
Çanakkale'de kazanılan zaferin, Kurtuluş Savaşı'nın da kazanılmasının ilk kıvılcımını yaktığını ifade eden Erkal, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuna değindi. Günümüzde yaşanan terör olayları göz önüne alındığında, "Çanakkale ruhu"nun yeterince öğrenilemediğini, özümsenemediğini düşündüğünü anlatan Erkal, şöyle konuştu:
"Çanakkale ruhuna en çok şimdi ihtiyaç duyuyoruz. O yüzden de bu törenler vasıtasıyla 101. yıl dolayısıyla yürütülecek faaliyetler neticesinde ortaya çıkacak o ruhun tüm Türkiye'ye yayılması arzusundayız. Bugün buradan göndereceğimiz şanlı al bayrağımız ve kutsal toprağımız, geçtiği bütün güzergahlardan etrafına Çanakkale, birlik ve beraberlik ruhunu yaysın diye ümit ediyoruz. Bu törenlerden sonra ve 18 Mart günü yapmamız gereken, o şehitlerin huzuruna varıp 'Affediniz, sizin bıraktığınız o mirasa tam layıkıyla sahip çıkamadık, kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi maalesef unuttuk' deyip tekrar onların huzurunda söz verip yeniden birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi canlandırmalıyız. Çanakkale ruhunu muhafaza etmemiz, sonsuza kadar yaşatmamız ve onlara layık olmamız için birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi en iyi şekilde bütün Türkiye'ye yaymamız lazım."
Çanakkale-Ankara 19. Zafer Koşusu
Daha sonra, Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, su ve Türk bayrağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere yola çıkarıldığı, "Çanakkale-Ankara 19. Zafer Koşusu" başlatıldı.
Vali Erkal, öperek teslim aldığı emanetleri, Erdoğan'a iletilmek üzere öğrenciler Efe Gökhan Ünlü ile Belinay Deniz Güzel'e teslim etti. Erkal tarafından karanfil de verilen öğrenciler, 720 kilometrelik koşunun ilk etabı için yola çıktı.
Koşunun başlaması dolayısıyla ilk ve orta dereceli okullardan bir grup öğrenci, şehirde tur attı.
Çanakkale-Ankara arasında sınırı bulunan 6 şehri kapsayan koşuda, her ilin atletlerinin kendi il sınırında taşıyacağı emanetler, 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.
Mehter takımının gösterisine de yer verilen törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar ile askeri erkan, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.