Şehit Kadınlar Anıtı'nın Açılışı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Şehit Kadınlar Anıtı'nın Açılışı Yapıldı

Şehit Kadınlar Anıtı\'nın Açılışı Yapıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından Antep Savunması'nda büyük fedakarlıklar gösteren, canını hiçe sayarak şehit olan kadınlar için yaptırılan anıtın açılışı yapıldı.

08.02.2017 17:09  Güncelleme: 17:11

Şahin, Boyacı Camii içerisindeki anıtın açılışında, kadının toplumsal hayattaki ve ailedeki önemine değindi.

Tarihe bakıldığında bütün Anadolu'da büyük bir kahramanlık mücadelesi verildiğini belirten Şahin, 96 yıl önce Antep'i "Gaziantep" yapan büyük bir destan yazıldığını söyledi.

Bu destanı kadınlar, çocuklar ve erkeklerin birlikte yazdığını anlatan Şahin, "Nasıl Mustafa Kemal Atatürk 'ya istiklal ya ölüm' diye mesajını çok net verirken, Şahinbey 'düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez' dediyse benim bacılarım, analarım kızkardeşlerim de büyük bir mücadele verdiler. Bu mücadelenin en büyük tanığı, şahidi Şıh Camisi, Çınarlıdır. Bir tanesi de bu duvarlardır. Bu meselenin memleket meselesi olduğunu biliyoruz. Geçmişten aldığımız ışıkla geleceğe çıkmamız gerektiğini gördük." dedi.

Savunma yıllarının hastane kayıtlarını inceleyerek bir çalışma başlattıklarını aktaran Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"96 yıl önce Antep'i gazi yapan kadınlarımızı rahmetle, minnetle, şükranla anılması için bir sembole ihtiyaç olduğunu düşündük. Burada yaptığımız çalışma geçmişi unutmamak. Aslında 15 Temmuz'da destan yeniden yazıldı. Umutluyuz, mutluyuz, gururluyuz. Yeni dünya düzenine, yeni Türkiye hedefine doğru hep birlikte gitmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bu anıtta yazan şehitlerimize diyorum ki; emanetiniz emin ellerde, ruhunuz şad olsun. Gözünüz hiç arkada kalmasın. Burada bu toprakları vatan yapan irade, aynı şekilde dimdik duruyor. Kadınıyla, erkeğiyle bu vatan bizim, bu toprak bizim, bu memleket bizim."

KAYITLI 83 KADIN ŞEHİT

Anıtı yapan heykeltraş Cahide Erel de böyle bir anıtı yapabildiği için çok mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Kadınların her yerde, her an her görevde, bazen görülmeseler bile aktif olduklarını vurgulayan Erel, "Bu savaşta ön plandalarmış. Savaştaki ağabeylerine, eşlerine, babalarına yemek, kıyafet, su götürdüklerinde silahları onlar devralmışlar. O sırada kendileri savaşmışlar. Araştırmalara göre Genelkurmay Başkanlığı'na kayıtlı 83 tane kadın şehidimiz var. Bu şehitlerimizin adlarını bu büyük kaide de yansıttık." diye konuştu.

Kuran'ı Kerim okunarak, şehitler için dua edilmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, anıtın açılışını yaparak, anıt mezarlara karanfil bıraktılar.

ANITIN ÖZELLİKLERİ

Genel Kurmay Başkanlığı kayıtlarına göre Kurtuluş Savaşı sırasında 6 bin 317 Antepli şehit olurken, sadece resmi kayıtlara geçen 83 kadın da vatanı uğruna canını feda etmiştir.

Hayatını kaybeden şehitler gece karanlığında İhsanbey Cami yanındaki alanda defnedilirken, şehit olan kadınlar da Boyacı Cami'nde toprağa verildi. Bu nedenle şehit kadınları ölümsüzleştirmek adına tasarlanan anıtın Boyacı Cami'nin arka bahçesindeki alana yapılması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda Akten Köylüoğlu, Mustafa Bozhüyük, Halil İbrahim Yakar, Sibel Savcılı ve Zafer Okuducu'nun da içerisinde bulunduğu bir heyet kuruldu. Heyet, Genelkurmay kayıtları ve o tarihteki hastane kayıtları ile yayınlanmış kitaplardan yararlanarak titizlikle yaptıkları çalışma sonucunda şehit kadınların isimlerini tespit etti. Araştırma sonucunda 83 kadının isimleri belirlenirken, asıl sayının çok daha fazla olduğu da belirtiliyor. Öte yandan daha sonra hikayeleri belirlenen şehit kadınların isimlerine de bu alanda yer verildi. Anıt, Türkiye'de kadın şehitler için inşaa edilen ilk eser olma özelliği de taşıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şehit Kadınlar Anıtı'nın Açılışı Yapıldı - Son Dakika


Advertisement