Yaklaşık bir buçuk asırdır babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz yetenekli çocuklara çağının en ileri eğitim fırsatını sunan, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin sembolü Darüşşafaka, bugün tarihi bir karara imza attı. Darüşşafaka Cemiyeti, Cemiyet Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen "Olağanüstü Genel Kurul"da oy çokluğuyla kabul edilen tüzük değişikliği ile "annesi hayatta olmayan" çocuklara da eğitimde fırsat eşitliği tanımak için kapılarını açıyor.
1971 yılında kız öğrencilere kapılarını açan Darüşşafaka, 2013- 2014 Eğitim ve Öğretim Yılı'ndan itibaren "annesi hayatta olmayan çocuklara" da kolej seviyesinde eğitim olanağı sunacak. Böylece Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri'nin, tüzük değişikliğini görüşmek için 19 Kasım 2011'de Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikleri görüşmede Başbakan'ın da onayladığı değişiklik hayata geçirilmiş oldu. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım yaptığı konuşmada değişikliğin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Günümüzde anne kaybının maddi ve manevi yönden baba kaybından farksız hatta daha da önemli olabildiği gerçeğinden hareketle, annesi hayatta olmayan yavrularımızın da Darüşşafaka gibi çağdaş bir kurumun sağladığı eğitim fırsatından yararlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
Böylelikle eğitimde fırsat eşitliği misyonumuzu daha fazla öğrenciye ulaştırmış olacağız. Darüşşafaka, 1971 yılında da kız öğrencilerine kapılarını açarak kadın hakları konusundaki hassasiyetini ortaya koymuştu. 1971 yılında ilk kez 77 kız öğrenci Darüşşafaka'ya alındı. Bugün ise 927 öğrencimizin 391'ini kız öğrenciler oluşturuyor ve her geçen yıl kız öğrencilerimizin sayısı artıyor. Son iki yıldır ise sınav birincimiz kızlararasından çıktı. Bizce, babası hayatta olmayan çocuklar gibi annesi hayattaolmayan çocuklarımız da dezavantajlıdır ve en az onlar kadar pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda Darüşşafaka, annesini kaybetmiş çocukları da okula alarak aslında kuruluş amacını değiştirmemekte, pozitif ayrımcılık yelpazesini genişletmekte ve eğitimde fırsat eşitliğine derinlik kazandırmaktadır."
Cemiyetin doğal Başkanı olarak Olağanüstü Genel Kurula katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan değişikliğin tarihi nitelikte olduğunu belirterek bu büyük değişikliğe şahit olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye'de pek çok kurum, yetim ve öksüzlerin elinden tutmak için Darüşşafaka'yı örnek aldı, Darüşşafaka hep örnek bir model oldu. Darüşşafaka bu ülkenin ve bu milletin gözbebeği bir kuruluştur. 1971 yılında sadece yetim erkekleri değil kızları da alarak dönüşüm yapmıştır. Bugünkü değişikliklede yetim ve öksüz ayrımını kaldırıyor.Bu tarihi değişikliğin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."
Başbakan Erdoğan Tüzüğün 2. Maddesinde yer alan Darüşşafaka'da okumak için aranan Türk-İslam vatandaşı olmak şartının da kaldırılarak kurumun vizyon ve misyonunun çağın gereklerine uygun olarak değiştirildiğinin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıolma koşulunun getirildiğinin altını çizdi.
BaşbakanErdoğan Darüşşafaka Üniversitesi kurulması hazırlıklarının da yapılarak kurumsal yapının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan Darüşşaka'nın bu girişimiyle 150. Kuruluş yılını taçlandıracağını belirtti.
Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Zekeriya Yıldırım, konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a cemiyet adına bir teşekkür plaketi sundu.
Darüşşafaka Cemiyeti üyelerinin yoğun ilgisi altında gerçekleşen kurul sonunda tüzüğün 2. Maddesi oy çokluğuyla şu şekilde değiştirildi. "Madde 2 - Derneğin amacı; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, babası ve/veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz ve yetenekli çocukları, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak yurt içinde ve dışında çağdaş eğitim esaslarına göre okutmak, yaşam boyu öğrenen, evrensel değerleri benimsemiş, özgüvenli, ülkesine ve topluma karşı görev ve sorumluluklarının bilincinde lider bireyler olarak yetiştirmektir."
Son Dakika › Güncel › 'Şefkat Yuvası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?