Türkiye, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2013 Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde geçen yıla göre bir sıra yükselerek 53'üncü oldu ve yolsuzlukla mücadelede adım attığını ortaya koydu. Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele skoru da 49'dan 50'ye yükseldi.
İŞ DÜNYASINDAN VERİLER TOPLANIYOR
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International)'nün 2013 Yolsuzluk Algılama Endeksi açıklandı. Yolsuzluk Algılama Endeksi ülke ve bölgeleri, ülkelerin kamu sektörünün yolsuzlukla iç içe olduğu algısını ölçen bir sıralama olduğu iddiasıyla hazırlanıyor. UŞÖ'ye göre endeks, bağımsız ve ünlü kurumlar tarafından iş âlemi ve uzmanlar düzeyinde gerçekleşen anketlerden elde edilen yolsuzlukla ilgili verilerden oluşturulan bileşik bir endeks niteliğine sahip.
53. SIRAYA YÜKSELDİK
Transparency International/ Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün geçen yılki Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde 174 ülkedeki yolsuzluk seviyeleri değerlendirilmiş, Türkiye; Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Malezya'yla birlikte elde ettiği 49 skorla 54'üncülüğü paylaşmıştı.
Bu yılki endekste ise Türkiye'nin skoru artarak 50'ye yükseldi. Ülkelerin skorları 0-100 arası değişiyor. 100 puan yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluktan arınmışlıkta en iyi, "0" ise en kötü noktayı temsil ediyor. Türkiye'nin yolsuzlukla mücadele puanı artarken sırası da 177 ülke arasında 54'üncülükten 53'e yükseldi. Türkiye ile birlikte Malezya da 53'üncü sıraya çıktı.
"TÜRKİYE'DE ORDU EN AZ KİRLİ, SİYASİ PARTİLER EN FAZLA KİRLİ İZLENİMİ VAR"-
Şeffaflık Örgütü "Küresel Yolsuzluk Barometresi" 2013 ülke değerlerini de açıkladı. "Ülkenizde/Bölgenizde son iki yılda yolsuzluk ne derece arttı?" sorusuna, Türkiye'de soru yöneltilenlerin yüzde 38'i "çok arttı", yüzde 16'sı "az arttı", yüzde 16'sı "aynı kaldı", yüzde 19'u "az düştü", yüzde 10'u da "çok düştü" karşılığını verdi.
Küresel Yolsuzluk Barometresi'nde "Ülkenizde aşağıdaki kurum ve kuruluşlar yolsuzluğa ve şiddetli yolsuzluğa bulaştı mı?" sorusuna verilen "evet" yanıtlarına göre kurum sıralaması da yapıldı.
Yanıt verenlerin yüzde 66'sı siyasi partilerin, yüzde 55'i parlamentonun, yüzde 30'u ordunun, yüzde 34'ü sivil toplum örgütlerinin, yüzde 56'sı medyanın, yüzde 41'i dini organların, yüzde 50'si iş aleminin, yüzde 42'si eğitimin, yüzde 43'ü yargının, yüzde 43'ü sağlık hizmet sisteminin, yüzde 38'i polisin, yüzde 42'si memur ve kamu işçilerinin yolsuzluğa, ya da "aşırı derecede yolsuzluğa" bulaştıklarını düşünüyor.
DÜNYADA DURUM
Endekste Danimarka ve Yeni Zelanda "dünyanın en temiz ülkeleri" olarak gösterilerek 91'er puanla birinci sırayı paylaştı. İkinci ilan edilmezken Finlandiya ve İsveç üçüncü, Norveç ve Singapur beşinciliği paylaştı. Yedinci İsviçre, sekizinci Hollanda olurken, Avustralya ve Kanada ise dokuzuncu ilan edildi. Liste Lüksemburg, Almanya, İzlanda ve İngiltere şeklinde devam etti. Bu yılki endekste en kötü skor olan 8'i elde eden Kuzey Kore ve Somali 175'inciliği paylaştı.
Şeffaflık Örgütü'nün endekse ilişkin açıklamasına göre 2013 Endeksi, iktidarın kötüye kullanılması, gizli anlaşmalar ve rüşvetin dünyada toplumları tahrip ettiğine ilişkin uyarıda bulunuyor. 2013 endeksinde 177 ülkenin üçte ikisinden fazlasının skoru 50'nin altında ve bu yüksek oranda yolsuzluk bulunduğu anlamına geliyor.
Örgüt yetkililerinden Huguette Labelle, konuya ilişkin açıklamasında bu yılki endeksin hemen hemen tüm ülkelerin hala yönetimin her kademesinde yolsuzluk tehdidiyle karşı karşıya olduğunu sergilediğini, yolsuzluğun basit belediye izinlerinden kanun ve düzenlemelerin yerine getirilmesi işlemlerine kadar uzandığını bildirdi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye Yolsuzlukla Mücadele Liginde Bir Sıra Yükseldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?