Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, "Antidepresan Çağı ve Merhamet" başlığı altında verdiği konferansta, hayatı yaşanabilir hale getiren iki öneli unsurun 'duygu' ve 'merhamet' olduğunu söyledi.
Kağıthane Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Hasbahçe Söyleşileri"nin son konuğu, ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar oldu. "Antidepresan Çağı ve Merhamet" konu başlığındaki söyleşiyi Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, başkan yardımcıları, birim müdürleri, belediye meclis üyeleri, okul müdürleri ve çok sayıda vatandaş izledi.
Büyük bir katılımla gerçekleştirilen programda konuşmacı Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, insanları anlayabilmek için yakın diyalog kurulması gerektiğinin altını çizdi. Zamanımızda diyalog eksikliğinden kaynaklanan yabancılaşmanın toplumu parçalayarak çeşitli gruplarının oluşmasına zemin hazırladığını söyleyen Sayar, dünyayı protesto eden "Granj" grubunun da bunlardan sadece birini teşkil ettiğini ifade etti. Daha güzel ve adaletli bir dünyayı kurmak için gayret göstermek gerektiğini vurgulayan Sayar, "İnsan, kendine yalan söyleyen bir varlıktır" dedi. Sayar, insanların kendilerini muhataplarından daha üstün gördüğümüzü, bu hastalıktan kurtulmak için empati yapmak gerektiğini ifade etti.
"Kendimize karşı dürüst olursak, o zaman kamil insan oluruz" diyen Sayar, günümüzde narsist bir toplum oluşturulduğunu söyledi. Sayar, "Herkes kendi nefsini tavaf ediyor. Herkes kendi nefsini düşünürse merhamet olmaz. Hasır altına itilmiş kanayan yaralarımız var" diye konuştu. Bencil uygulamayla apartman hayatının insanları birbirinden uzaklaştırdığını kaydeden Sayar, sosyal dayanışma ve merhamet olmadığında depresyonun da arttığını söyledi. Japonların depresyonu "ruh üşümesi" diye adlandırdığını ifade eden Sayar, "Önce kendi içimizdeki putları yıkmalıyız ki merhamet toplumu haline gelelim" dedi.
"Merhamet demek, başkalarının benden farklı olduğunu kabullenmek demektir" diyen ünlü psikiyatrist, gençler arasında, yan yana olunduğu halde internet aracılığıyla iletişimin yaygınlaştığına dikkat çekerek, insanların duygularını yitirerek yalnızlaştığının altını çizdi.
"Biz kefen parasını hazır tutan bir milletin çocuklarıyız. İnsanın ölümle yüzleşmesi kadar yakıcı bir şey yok" diyen Prof. Dr. Kemal Sayar, çocukların televizyon ve bilgisayarın karşısına oturtularak unutulduğunu ifade etti. Sayar, "Hangimiz çocuklarımızın gözlerinin içine bakarak iletişim kurabiliyoruz. Çocuklar, anne ve babalarına yakın olurlarsa duygularını kontrol ederler. Onun için çocuklarımıza duygusal olarak sahip çıkalım" diye konuştu.
Sosyal zekanın akademik zekadan çok daha önemli olduğunu söyleyen Kemal Sayar, "İnsan, insanın kurdudur" söylemini değiştirerek, "İnsan, insanın yurdudur" şekline dönüştürmenin bir insanlık hizmeti olacağını ifade etti.
Programda Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, "Kağıthane Tarih Envanteri" adlı kitabı, Başkan Kılıç da ilçenin sembolü olan kristal lale figürlü plaketi Sayar'a sundu. Sayar'ı Kağıthane'de ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Başkan Kılıç, "Hocamıza 2 yıldır devam eden söyleşi programımızda ilçemizi ve bizi şereflendirdiği için çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Programın sonunda izleyicilerden gelen soruları cevaplandıran Sayar, Kağıthane Belediyesi tarafından salondaki davetlilere hediye edilen kitaplarını da imzaladı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Sayar: 'Hayatı Yaşanabilir Hale Getiren, Duygu ve Merhamettir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?