İş Teftiş Kurulu'nun düzenlediği 6331 sayılı iş güvenliği yasası tanıtım toplantısı Diyarbakır'da gerçekleştirildi.Toplantının açılış konuşmasını yapan İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, çalışma barışını önemsediklerini belirterek kurulun sektörlere ilişkin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. İş kazalarında önleme kültürünün öne çıkarılması için çalıştıklarını belirten Şimşek, kayıt dışılığın azaltılmasının iş güvenliğini de arttıracağını sözlerine ekledi.
"BÖLGENİN ÖNEMLİ SORUNLARININ GÖRÜŞÜLECEK OLMASI ÖNEMLİ"
Toplantıda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Sayar ise, yeni teftiş yaklaşımı ve çalışma hayatı sorunlarına duyarlılık oluşturmak amacıyla düzenlenen toplantıda bölgenin önemli sorunlarından olan çalışma süreleri, ücret ve kadın işçilerin istihdamının görüşülecek olmasının kendileri için önemli olduğunu söyledi.
"DENETİMLERİN BAŞLAMASIYLA İŞLETMELER CİDDİ CEZALARLA KARŞI KARŞIYA GELECEKTİR"
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili bazı sorunlara değinen Sayar, "Bilindiği gibi bu kanunla risk derecelerine göre sınıflandırılan işletmelerin bir takım kriterleri yerine getirmesi gerekmekte ve bu kriterler yetkilendirilmiş uzmanlar tarafından denetlenmekte ve belgelendirilmektedir. Kanuni gereklilikleri yerine getirmek için alınması gereken danışmanlık hizmetleri ve akabinde çalıştırılması gereken yarı veya tam zamanlı personeller, küçük işletmeler başta olmak üzere tüm işletmelere ek yüksek maliyetler getirmektedir. Konuyla ilgili denetimlerin başlamasıyla işletmeler ciddi cezalarla karşı karşıya gelecektir. Özellikle küçük işletmeler için ciddi sorun teşkil eden bu kanunla ilgili olarak küçük işletmelerin söz konusu belgelendirme hizmetlerini daha uygun şartlarda alabilmelerinin sağlanması gerekmektedir' dedi.
"KAYIT DIŞI İSTİHDAMI HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜŞÜRÜLMELİ"
2013'ün ikinci çeyreği itibariyle yaklaşık 10 milyon kişilik bir kayıt dışı istihdam olduğunu söyleyen Sayar, "Yani ülkemizde 10 milyon kişi sosyal güvenlik şemsiyesi dışında yer almakta dolayısıyla sosyal güvenlik harcamalarına katkı sunmamaktadır. Kayıt dışı istihdamı hızlı bir şekilde düşürmemiz gerekmektedir. Bunun için gerek yürürlükte olan gerekse de siyasetin, bürokrasinin ve iş dünyasının katkılarıyla hazırlanacak ve güncelleştirilecek "Sosyal Güvenlik Politikaları'nı" hassasiyetle uygulamamız gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"DİYARBAKIR İŞSİZ SIRALAMASINDA 81 İL İÇERİSİNDE 78."
Ülke ekonomisine en büyük zararının gerçek değerinin çok altında tahsil edilen pirimler olduğunu dile getiren Sayar, "Ne yazık ki teşvik yasalarındaki uygulamalar da ücretlerin düşük beyan edilmesine dayanak oluşturmaktadır' dedi.Konuşmasında işsizlik rakamlarına da vurgu yapan Sayar, İŞKUR verilerine göre Diyarbakır'ın 93 bin civarındaki işsizi ile 81 il arasında 78. Sırada olduğunu dile getirdi.
"MEVCUT YASA KÜÇÜK İŞLETMELERE YÜKSEK MALİYET GETİRDİ"
Daha sonra söz alan Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Vural ise, mevcut yasanın küçük işletmelere yüksek maliyet getirdiğini belirterek, buna ilişkin çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Toplantının ilerleyen bölümlerinde ÇSGB İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkan Yardımcısı Semiha Dostlar, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun tanıtımını yaptı. Ardından söz alan İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkan Yardımcısı Tevfik Bayhan ile İş Müfettişi Murat Kala, 'Çalışma Süreleri', 'İşçi Ücretlerinin Zamanında ve Eksiksiz Ödenmesi' ve 'Kadın İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uyulması' başlıkları altında, toplantıya iştirak eden sektör temsilcilerine bilgilendirme sunumları yaptılar.
Engin ÖZTÜRK
Son Dakika › Güncel › Sayar: Diyarbakır İşsizlikte 81 İl Arasında 78. Sırada - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?