Türkiye İş Bankası'nın, Türkiye Satranç Federasyonu'na 2005 yılında ana sponsor olması ile güç kazanan ve Türkiye'de en çok lisanslı oyuncunun bulunduğu spor dallarından biri haline gelen satranç, Türkiye'nin adını uluslararası arenada da duyurmaya başladığı bir konuma ulaştı.
Bu yıl 16 – 27 Haziran tarihleri arasında Yunanistan'ın Kavala şehrinde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin başladığı günden bu yana 7. kez katıldığı Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda 28 ülkeden 412 sporcu yarışıyor. Şampiyonada Türkiye'yi, Türkiye Küçükler ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonaları sonunda dereceye giren sporcular arasından ve Türkiye Satranç Federasyonu Altyapı Geliştirme Grubu (AYGEG) antrenörlerinin kararıyla seçilen 65 sporcu temsil ediyor.
Ülkemizde satranca olan ilginin ve bu alandaki altyapı yatırımlarının artmasının etkisiyle Türk sporcular bu şampiyonada yıllar içinde yükselen bir başarı grafiği sergilerken, Türkiye'nin uluslararası satranç turnuvalarında kazandığı madalya sayısı 225'e ulaştı.
Avrupa Satranç Birliği (ECU) ve Uluslararası Okullar Satranç Birliği'nin (ISCU) organize ettiği Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na, ECU'ya bağlı tüm ulusal federasyonların, eğitim kurumlarının/okulların 7-9-11-13-15-17 yaş kategorilerinde genel ve kızlar ayrı olmak üzere toplam 12 farklı yaş grubundan sporcular katılıyor.
Sporcuların bireysel olarak yer aldıkları Kavala'daki organizasyonda genel ve kızlar kategorisinde şampiyon olan sporcular, 2015 yılında Singapur'da gerçekleştirilecek Dünya Okullar Şampiyonası'nda davetli sporcu olarak oynayabilecek.
Şampiyonada ilk üçe giren sporculara kupa, madalya ve diploma, dördüncü, beşinci ve altıncı olan sporculara madalya ve diploma, katılım gösteren diğer tüm sporculara ise diploma verilecek.
Lisanslı sporcu sayımız 440 bine, madalya sayımız 225'e ulaştı
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Rusya'dan sonra turnuvaya 65 sporcuyla en fazla ikinci katılımın Türkiye'den olduğunu, turnuvadan 8-10 civarında madalya beklediklerini belirtti.
Spor federasyonlarının gelişmişliklerinin lisanslı sporcu sayılarıyla ölçüldüğüne işaret eden Tulay, 440 bin civarında lisanslı sporcuyla futbolun dışında diğer bütün federasyonlar içinde açık ara bir numara olduklarını, 2000'li yılların başında madalya sayıları sıfır iken şimdi 225'e ulaştığını vurguladı. 2005 yılını Türk satrancı açısından bir milat olarak kabul ettiklerini dile getiren Tulay, şunları kaydetti: "Çünkü bu yılda satranç dersi hem okullara seçmeli ders olarak girdi, hem de İş Bankası ana sponsorumuz oldu. Buradan başlayan hareket, bizi bu aşamaya getirdi. İş Bankası'nın sponsorluğu bizim için ülkenin her noktasına erişebilme açısından çok önemli. İş Bankası, 10 bini aşkın devlet okuluna, Türkiye'nin her tarafındaki il, ilçe hatta köylere dahi ücretsiz satranç sınıfları açtı. Bu yıl açılacak 1.600 yeni sınıfla, rakam 12 bini bulacak. Geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız bir protokole istinaden Türkiye'nin her tarafındaki Sevgi Evleri'ne yine İş Bankası vasıtasıyla satranç sınıfları açıldı. Bu da fırsat eşitliği anlamında çok önemli bir proje."
Satrançla ilgilenen çocukların, akademik anlamda çok başarılı olduğunu ve çocukların girdiği sınavda istediği yeri çok rahat kazanabildiğini belirten Tulay, şu an Kavala'daki turnuvada bulunan Ezgi Menzi'nin 2 yıl önce SBS sınavlarında Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.
2015 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nı gelecek yıl Konya'da yapacaklarını aktaran Tulay, "Ayrıca gelecek yıl hedeflerimizin içinde 81 ilde satranç merkezi açmak, uluslararası turnuvaların sayısını artırmak, İş Bankası Okullararası Satranç Turnuvası'nı hayata geçirmek ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde anaokulları müfredatına da satranç eğitimi koymak yer alıyor" dedi.
Kavala'daki Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na katılanlar arasında Türkiye, Avrupa ve dünya dereceleri bulunan SMA kas hastalığı nedeniyle engelli sporcu Handenur Şahin'in yanı sıra 9 yaşındaki madalyalı ikizler Işık Can ve Işıl Can ile Hatay'dan katılan eski Avrupa Şampiyonu Denizcan Temizkan da bulunuyor.
İş Bankası'ndan 10 bin 241 satranç sınıfı
Satranç sporu, İş Bankası'nın 2005 yılında satrancın ülkemizde yaygın, kitlesel ve kolay erişebilir bir spora dönüşmesi amacıyla Türkiye Satranç Federasyonu'na ana sponsor olmasının ardından farklı bir boyuta ulaştı. Söz konusu destek, satrancın özellikle çocukların zihinsel gelişimi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle eğitim alanındaki bir sosyal sorumluluk çalışması olarak konumlandırıldı.
İş Bankası, ülkemizin en güçlü ligi olan Türkiye İş Bankası Satranç Ligi'ne adını vererek ve çeşitli şampiyonalar gerçekleştirerek Türkiye genelinde bu sponsorun en büyük destekçisi olurken, Türkiye'de satranç oynayan lisanslı sporcu sayısı 30 binden 440 bine ulaştı. Bu alandaki desteğini okullara da taşıyan İş Bankası, bugüne kadar 10 bin 241 okulda satranç sınıfı açtı.
Son Dakika › Güncel › Satranç Ustası Türk Öğrenciler Avrupa'da Madalya Avına Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?