Adana'da çocukluk yıllarından beri topladığı plaklar ve kasetlerle 8 bini aşkın eserden oluşan dev bir arşivin sahibi olan müzik tutkunu 60 yaşındaki Suat Yener, 8 yıllık çalışmasıyla, dillerden düşmeyen şarkıların öykülerini de kitaplaştırdı.
Musiki merakını, araştırma ve bilgiyle yoğuran Eczacı Suat Yener, ünlü besteci ve şairlerin 200 şarkısının öyküsü kaleme aldı. 356 sayfalık 'Şarkıların Gözyaşları' kitabını musiki dünyasına armağan eden Suat Yener şunları söyledi:
"Bende en çok iz bırakan, alıntılarla hikayesini yazdığım Ekrem Güyer ile eşi Müzeher Güyer'in yeri ayrı. Ekrem Güyer, eşi için 'Unutturamaz Seni Hiç Bir Şey' şarkısını besteliyor, hediye ediyor. İki yıl sonra 1954'te Ekrem Güyer, mide kanamasından ölüyor. Müzeher Güyer de musikimize besteleriyle, güfteleriyle çok emek vermiş bir insan. Kocasının ölümünden sonra, ona olan aşkını bir dize yapıyor; 'Unutmadım Seni Ben, Her Zaman Kalbimdesin' diye yazmış. Birbirlerine besledikleri sevgi bu eserlerle ölümsüzleşmiş."
AŞK ŞARKILARI SANILAN ESERLER
Kendisini en çok etkileyen eserler arasında Deniz Kızı Eftelya için yapılan şarkının olduğunu belirten Suat Yener şunları anlattı:
" İstanbul'da sandallarla denize açılıp, mehtabiye yaparlarmış. Bir gün 28 sandalla mehtabiye yapılmış. O gece hava da çok soğukmuş. Deniz Kızı Eftelya üşütüp, hastalanmış. Çok sürmemiş, genç yaşta vefat etmiş. Kemani bestekar Sadi Işılay'ın eşi olan Deniz Kızı Eftelya için musikimizin çok önemli bir bestekarı Aleko Bacanos, mezarının başına gitmiş. Kemanıyla günlerce çalmış, söylemiş; 'Gel Ey Denizin Nazlı Kızı, Nuş-i Şabab Et. Çık Sahile Gel, Sinede Bir Alem-i AB Et'... Hatıralarda iz bırakan çok şarkı var. Ali Şenozan'ın bir bestesi var; Şair Mehmet Erbulan'ın oğlu trafik kazası geçiriyor. 'Beni Bırakıp Burada Gitme Güzeller Güzeli' diye oğlu için yazıyor, Ali Şenozan besteliyor. Herkes bunu aşk şarkısı zanneder, oysa değildir. Selahattin Pınar dA, 'Gecenin Matemi' şarkısını babası için bestelemiş. Bunu da bir çok kişi aşk şarkısı zanneder. Böyle şarkıların hikayelerine 'Şarkıların Gözyaşları' adlı kitabımda yer verdim."
'BESKETARLAR ANSİKLOPEDİLERDE YOK'
Udi bestekar Bahri Özügergin'den makam ve usuller üzerine dersler aldığını, birikimleriyle ilk olarak 'Musiki Kılavuzu' adlı repertuar kitabı yazdığını, ardından 'Cep Antolojisi Seçme Eserler' ve 'Adana'da Musikiye Gönül Verenler' kitaplarını hazırladığını anlatan Suat Yener, şöyle devam etti:
"Antolojinin çıktığı günlerde şarkıların hikayeleri üzerine çalışıyordum. Ali Şenozan'ın hayatını araştırmaya koyuldum. Ama hiçbir ansiklopedide bulamadım. Sadettin Öktenay ve Hasan Özçivi'yi araştırdım. Onlar da yoktu. Bunlar TRT'nin çok değerli bestekarları olmasına rağmen ansiklopedilerde rastlayamadım. Bu çok zoruma gitti. Onun üzerine 'Kimler Geldi, Kimler geçti? Adana'da Musikiye Gönül Verenler' adını verdiğim çalışmayı gerçekleştirdim. Adana'ya bir kültür hizmeti olarak hazırladım." - Adana
Son Dakika › Güncel › Şarkıların Gözyaşları' Kitap Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?