Sapanca Gölü'nde Tehlike Kapıda - Son Dakika
Güncel

Sapanca Gölü'nde Tehlike Kapıda

Sapanca Gölü\'nde Tehlike Kapıda

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'nde kış mevsimine rağmen yeterli yağış olmadığı için su düzeyi azaldı.

21.12.2013 12:06

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü'nde kış mevsimine rağmen yeterli yağış olmadığı için su düzeyi azaldı. Yağış azlığının yanı sıra gölü besleyen 17 dere üzerinde bulunan su fabrikaları ve kaçak su alımları nedeniyle bazı derelerin kuruduğu .elirtildi. Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel müdürü Rüstem Keleş ise, yapılan değerlendirme ve tahminlerin doğru çıkması halinde gölden su çekimine sınırlama getirilebileceğini söyledi.

5 DERE TEHLİKEDE

Özellikle son 2 yılda yeterli yağış düşmeyen Sakarya ve Kocaeli'nde yaklaşık 2 milyon kişinin içme ve kullanma suyu kaynağı olan Sapanca Gölü, dip kaynaklarının yanı sıra ormanlardan gelen 17 dere ile besleniyor. Ancak, bu derelerden 5'inde su düzeyi yok denilecek derecede azaldı. Geçtiğimiz günlerde bölgede etkili kar yağması da su düzeyini etkilemedi. Halen göl çevresinde yer yer 80-90 metreyi bulan su çekilmesi gözle görülebiliyor.

"ÇOK ENDİŞELİYİZ"

Gölü besleyen Yanık Deresi de bugünlerde eriyen kar suları sayesinde tamamen kurumaktan kurtuldu. Aynı bölgede Yüksek hızlı Tren Hattı'nda kullanılmak amacıyla açılması planlanan taş ocaklarına karşı yürütülen eylemlerle adı gündeme gelen Sapanca'nın Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykal, tehlikeye dikkat çekerek, "Çok endişeliyiz. Göl hızla çekiliyor. Gölün hali içimizi acıtıyor" dedi

ESKİ SAPANCA GÖLÜNÜ ANLATTI

Sibel Baykal içme suyu havzası Sapanca Gölü'nün yavaş yavaş yok olduğunu belirtirken şunları söyledi: "Yaklaşık 1 yıldır Yanık Deresi'ndeki su azalıyor. Yazın dahi benim bulunduğum şu yerde su vardı. İnsanlar yüzüyordu. Dere çağlayarak akıyor ve balık tutuyorlardı. Şu gördüğünüz alanlar tamamen su ile kaplıydı. İnsanların yüzdüğü yerlerde bu sazlar suyun içindeydi. Balıklar ürüyordu. Yanık Deresi Sapanca Gölü'nü besleyen en büyük derelerden biri. Görüyorsunuz gölde inanılmaz bir çekilme var. Karşı taraflar masmavi su içinde olan yerler şu anda sadece sular çekilmiş kara ve iki üç tane kurumuş saz görülüyor. Biz çok endişeliyiz birilerinin bir şekilde bir şey yapması lazım, bu suyun kontrollü kullanılması lazım. Böyle cennet bir yer tanrının bize büyük bir lütfu. Ama mahfoluyor gidiyor."

2014 YILINDA KURAKLIK TEHLİKESİ

Sakarya Su kanalizasyon İdaresi(SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, kuraklık ve aşırı su çekimi sebebiyle göldeki su düzeyinin giderek azaldığını belirterek, "Bu sene ciddi kuraklık yaşıyoruz" dedi. Keleş, şunları şöyle devam etti: "Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık oldu. Yeterli yağış düşmedi. Hatta şu son kar yağışı bile Sapanca Gölü'ne etki yapmadı. Bunun iki temel nedeni var. Birinci nedeni; özellikle yağışlar ve mevsim. İkincisi; Sapanca Gölü'nün kullanımı ile alakalı. Bunun üzerinde zaten sürekli duruyor ve dikkatleri çekiyoruz. En önemlisi de Sapanca Gölü'nden korsan su çekimi. Bununla birlikte Sapanca Gölü'nden çok ciddi anlamda endüstriyel tüketim var ve artarak devam ediyor. Bütün platformlarda yıllardan beri bu hususu ifade ettik, güçlü bir şekilde ifade etmeye de devam edeceğiz."

3 YILLIK KURAKLIK PERİDODU

Keleş, DSİ Genel Müdürlüğü'nün 2013-15 yılları arasında kuraklık tahmininde bulunduğunu kaydederken şöyle dedi: "Sapanca Gölü'nden Sakarya'ya yetecek miktarda içme suyu verilebilir. Bu anlamda Sakarya sıkıntı olmaz. Ama Sapanca Gölü sıkıntıya girebilir. Sonuç itibari ile şehrimizin ihtiyacı olan içme suyunu karşılamak durumundayız ve eğer içme suyu anlamında Sapanca Gölü'nde risk olacak olursa, kesinlikle endüstriyel tüketimle ilgili acil yaptırımlar yapmak zorundayız. Önlemler almak zorundayız. Endüstriyel tüketim kesilecek, sadece insani tüketim dikkate alınacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sapanca Gölü'nde Tehlike Kapıda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement