Şanlıurfa'da düzenlenen Şanlıurfa'da Tarım ve Hayvancılık konulu toplantıda tarım ve hayvancılık konusu masaya yatırılırken, 2023 yılında sektörden 36 milyar lira gelir hedeflendiği bildirildi.
Programda konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, 2023 yılında kentin tarım ve hayvancılık gelirini 36 milyar TL'ye yükseltmek istediklerini, ürünlerin işlenmesi ile bu gelirin daha da yükseleceğini ifade etti.
Şanlıurfa Köyleri Kalkındırma Derneği (KÖYDER) ve ŞUTSO öncülüğünde 400 köy muhtarı, 27 Sulama Birliği Başkanı'nın katıldığı Şanlıurfa'da Tarım ve Hayvancılık konulu toplantı düzenlendi. Programda ilk olarak konuşan köylerde sosyal, kültürel gelişimi ve kalkınmayı sağlamak amacı birçok proje yürüttüklerini söyleyerek, derneğin faaliyetlerini anlattı. ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, ise tarım ve hayvancılıktan beklentiler ile ilgili bilgi verdi.
"HAK ETTİĞİ YERE TAŞIMALIYIZ"
Başkan Ertekin, şuanda 5 milyar TL olan tarım ve hayvancılık gelirinin 2023 36 milyar TL'ye yükseltmek olduğunu söyledi. İlin tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Ertekin, "Ürün desenini değiştirebilirsek, 2023 yılına kadar arazilerimizi sulayabilirsek, dönüm başına ürün verimi artacaktır. Tabi bu noktada teknolojinin ve biliminde büyük önemi var. Kentte bu noktada dönüşü yaşanırken bizlere de büyük iş düşüyor. Üretici, ürünlerini dökmemesi lazım. Pazarını da düşünmeliyiz. Sadece tarım ve hayvancılıkta olan 5 milyar TL olan gelirimizi ilk etapta 26 milyar TL son aşamada ise 36 milyar TL'ye yükseltmek mümkün. 36 milyar geliri de işleyip, en azından bir 36 milyar daha gelir katabiliriz. Hep birlikte devletin sunduğu sunacağı imkanları en iyi şekilde değerlendirip, Şanlıurfa'yı hak ettiği yere taşımalıyız" dedi.
"ÖNEMLİ HAMLELER YAPILIYOR"
Toplantıda konuşan Şanlıurfa Vali Vekili Aylin Kırca Duman ise konuşmasında GAP projesinin bitmesiyle birlikte bölgenin tarım arazilerinden büyük bir oranının sulanacağına dikkat çekti. Duman, şöyle devam etti:
"Ürünlerin ihraç edilebilmesi için lojistik alanların ve tarımsal sanayinin de gelişmesi lazımdır. Bu yönde ciddi alt yapı çalışmaları var. Çok önemli hamleler yapılıyor. Şanlıurfa önümüzdeki dönemde, ülke genelinde birinci olacaktır. Gelirin dağılımında da bölge üst sıralara gelecektir. Bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Köylerdeki yaşam koşulları ve sorunların da çözümü de gerekiyor."
Duman, KÖYDER'in çok önemli projelere imza attığını belirterek dernek yönetimine özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.
670 MİLYON TL ÖDENDİ
Programda son olarak konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Şanlıurfa'ya 2013 yılında 670 milyon destekleme ödemesi yapıldığını, bu ay sonuna kadar da 30 milyon liralık bekleyen desteğin verileceğini söyledi. Köylerdeki toplulaşma ve çiftçilere ödenen desteklerle ilgili sitemde bulunan Şelli, "Hububat desteklemeleri ile ilgili Türkiye genelinde 58 ilden 100 bin çiftçinin 2006 ile 2010 yılı arasındaki desteklemeleri ödenmemişti. Bu konu Şanlıurfa'da da 12 bin çiftçiyi ilgilendiriyordu. Mecliste bu sorunun çözümü noktasında gerekli düzenlemeler yapıldı. Geçen hafta Şanlıurfa'da 33 milyonluk destekleme ödendi. Urfa'daki bin 500 çiftçinin faturaları getirmemesi nedeniyle ödemesi yapılmadı. Bunun için de çalışma başlattık. Bunun için faturalarınızı kuruma getirin, desteğinizi alın. Paranın ödenmesi için gerekli tüm alt yapı çalışmaları tamamlandı. Bir an önce faturalarınızı getirin, önümüzdeki aydan itibaren desteklemeleri ödeyelim" diye konuştu. Köylerde yapılan toplulaştırma ile ilgili son bilgileri de aktaran Şelli, bugüne kadar Şanlıurfa'da bir milyon hektar yani 10 milyon dönüm alanda arazi toplulaştırması tamamlandığını bunun da 803 köyü kapsadığını ifade etti. Şelli, kalan 127 köyde toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Güncel › Şanlıurfa'da Tarım ve Hayvancılık'tan 36 Milyar TL Gelir Hedefleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?