Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç , Smithsonian Freer ve Sackler Asya Sanatları Müzeleri Direktörü Profesör Julian Raby'e, Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılıp yüceltilmesine katkılarından ötürü Liyakat Nişanı tevcih etti.
Raby, Büyükelçilik Konutu'nda düzenlenen Liyakat Nişanı tevcih töreninde Türkçe konuşma yaptı. "Bu nişana layık görülmek benim için son derece büyük bir onur" diyen Raby, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi ilk defa 1967 yılında ziyaret ettim. İstanbul sokaklarında dolaştığımı, antik surlar üzerinden o zamanlar yeşil tarlalar olan Yeşilköy'e baktığımı, çay içip tavla oynadığımı hala çok canlı bir şekilde hatırlıyorum. Türkiye'ye ve insanlarına, yörelerine ve tarihine daha o zaman aşık oldum. Tabii ki yemeklerinde de."
Oxford Üniversitesinde sanat tarihi üzerine doktora yapan Raby, doktora tezi için Osmanlı İmparatorluğu ve Fatih Sultan Mehmet üzerine çalışmalar yaptığını, bu dönemde hemen her gün Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde gittiğini ve birçok Türk dost edindiğini dile getirdi.
Bu güzel dostlukların zamanla ortak çalışmalara dönüştüğünü belirten Raby, "Ünsal Yücel ile Topkapı'daki Çin porselenleri, Zeren Tanındı ile Osmanlı saray usulü elyazma sanatları, Nurhan Atasoy ile İznik çinileri ve yine bir grup Türk dostumla Osmanlı saray portreciliği üzerine eserler yazdım. Türk Sanatı üzerine yaptığım araştırmalarımı, Türk dostlarımdan ayırabilmem mümkün değil" diye konuştu.
Son 12 yıldır, Smithsonian Freer ve Sackler Asya Sanatları Müzeleri Direktörlüğü görevini yürüten Raby, daha önce yılda 3 kez gerçekleşen Türkiye seyahatlerinin, bu dönemde 3 yılda bire düştüğünden yakındı.
"Umarım bu durum kısa sürede değişir çünkü takdir edersiniz ki kalbim Türkiye'de" diyen Raby, Türk tarihini ve kültürünü tanıtmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Elyazması Kur'an-ı Kerim'ler Washington'da sergilenecek
Washington Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtım Müşaviri Görkem Kurşunlu Karakuş da AA muhabirine projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
"Gelecek yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Likayat Nişanına layık görülen Julian Raby'nin işbirliğinde, İstanbul'daki Türk İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenen elyazması Kur'an-ı Kerim'leri Sackler Asya Sanatları Müzesi'ne getireceğiz" diyen Karakuş, bu konudaki çalışmalarının titizlikle devam ettiğini bildirdi. - Washington DC
Son Dakika › Güncel › Sanat Tarihi Profesörü Raby'e Liyakat Nişanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?