Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, "Gençlerimiz, medyada gördüğü anlık boşanmalardan, sosyal medyada gördüğü olaylar karşısında çok çabuk etkileniyor ve öfkeyle çok çabuk boşanıyor" dedi.
Atalay, AA muhabirine, Bolu Adliyesi Aile Mahkemesine 2013 yılı içerisinde 700 boşanma davasının geldiğini, bunların bir kısmının nafaka, ayrılık ve çocuk velayetine ilişkin davalar olduğunu söyledi.
Aile mahkemelerine intikal eden davaların özünde çoğunlukla ekonomik nedenlerin yattığına işaret eden Atalay, "Karı koca arasındaki geçimsizliğin ana kaynaklarından bir tanesi geçim sıkıntısı diye biliriz. Türkiye'de olduğu gibi Bolu'da da çok ciddi anlamda toplumsal değişim yaşanmakta. İnsanlar çok kolay bir şekilde boşanabilmek için adliyelere gidebilmekte" diye konuştu.
Atalay, daha önceleri karı koca arasında yaşanan geçimsizliklerde tahammül sınırlarının çok farklı olduğuna dikkat çekerek, "Şimdi insanlarımız bireysel özgürlüklerini öne sürerek çok kolay bir şekilde adliyelere boşanmak için başvurmakta. Geçmiş kuşaklar için boşanmak toplumsal bir ayıp gibi algılanıyordu. Boşanmamak için bütün çareler denenirdi. Aile büyükleri ortaya girer ve uzlaştırma çalışırdı" şeklinde konuştu.
"Genç kuşaklar kitle iletişim araçlarından etkileniyor" diyen Atalay, şu ifadelere yer verdi:
"Gençlerimiz, medyada gördüğü anlık boşanmalardan, sosyal medyada gördüğü olaylar karşısında çok çabuk etkileniyor ve öfkeyle çok çabuk boşanıyor. Bunlar Türk toplumundaki geleneksel aile yapısının farklı bir yöne evrildiğini de gösteriyor. Geleneksel aile yapımızda boşanma bu kadar kolay olmamasına rağmen dünyada ve Türkiye'deki kadın ve erkek özgürlüğü, bireysel özgürlüklerin öne çıkarılışı gibi gerekçeler boşanmayı çok kolay hala getirdi. Bu gün sayısı en süratle artan davaların başında icra ve alacak davalarından sonra boşanma davaları gelmekte."
Atalay, boşanmaların kırsal kesimden çok kentsel kesimlerde yaşayan bireyler arasında görüldüğünü, daha çok çalışan kişilerin boşanmak için mahkemelere başvurduğunun görüldüğünü kaydetti.
Kadınların boşanma davası açma oranlarında artışın olduğuna dikkati çeken Atalay, "Daha önceki boşanma davalarının taraflarına baktığımız zaman çoğunlukla erkelerin boşanma davası açtıklarını görmekteyiz. Kadınların ise yüzde 30 ile 35 oranında davacı oldu görülmekteydi. Şimdi ise bu oran eşitlendi. Erkeler ne kadar dava açıyorsa kadınlarda o kadar dava açıyor. Bunun nedeni olarakta kadınların ekonomik olarak bağımsızlıklarını kazanmış olmaları. Bir iş, bir AŞ ve yurt edinmiş olmaları. Kadın hareketleri ve feminist hareketlerin de etkisi boşanma davalarında yer almakta" ifadesini kullandı. - Bolu
Son Dakika › Güncel › Sanal Ortamlar 'Boşanmayı' Tetikliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?