SAMSUN, 18-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için gün sayıyor. Kent olimpiyat oyunları için hazırlanırken, 5 bin kişi işaret dili öğrendi. Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek mili takımlar son hazırlıklar için Samsun'a geldi. Kentin bazı bölgelerinde evler olimpiyat halkalarının renklerine boyandı.
Dünyanın 3'üncü en büyük spor organizasyonu olan 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (Deaflympics 2017) 18-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Samsun'da gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılacak en büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak Samsun, olimpiyat oyunları için gün sayıyor. Kentte 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için spor altyapı çalışmaları tamamlanırken, yeni spor tesisleri de kazandırıldı. Organizasyonda görev alacak bin 500 gönüllüye, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde bulunan öğretim görevlilerine, organizasyonda yer alacak tercümanlara, sağlık, emniyet ve spor il müdürlüklerine, il jandarma komutanlığına, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) personellerine, AVM çalışanlarına, basın mensuplarına, hakemlere, Türk Hava Yolları (THY) kabin memurlarına ve yer hizmetleri görevlilerine, organizasyon komitesi departmanları ve konaklama personellerine olmak üzere yaklaşık 5 bin kişiye uluslararası ve Türk işaret dili eğitimleri verildi.
Ayrıca kent estetiği konusunda da çeşitli çalışmalar yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde kavşak ve refüjlere olimpiyat oyunlarını simgeleyen objeler yerleştirilirken, bazı mahallelerde evlerin dış cepheleri olimpiyat halkalarının renkleri olan mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızıya boyandı. Öte yandan olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek işitme engelliler mili takımları son hazırlıklar için Samsun'a geldi.
Deaflympics Samsun 2017 Genel Koordinatörü Serkan Baltacı, 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nın bugüne kadar Türkiye'de düzenlenen en büyük organizasyon olacağını söyleyerek, "21 farklı spor dalında 80'den fazla ülkeden 5 bin civarı sporcunun gelmesini bekliyoruz. Organizasyonun mükemmel bir şekilde hayata geçirilmesi için bin sağlık personeli, 216 delegasyon asistanı, 120 tercüman ve bin 500 gönüllü olmak üzere yaklaşık 3 bin personel görev yapacak. 28'i müsabakalara ev sahipliği yapacak tesisler olmak üzere 42 tesisle hizmete hazır durumdayız. Bu tesislerimiz, Olimpiyat şehrimiz Samsun'un sekiz farklı ilçesinde yer alıyor. Böylece Olimpiyat heyecanı sadece bir bölgeyle kısıtlı kalmayacak, tüm kentte bu coşku yaşanacak" diye konuştu.
Baltacı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi yerleşkesinde yer alan Olimpiyat Köyü'nün 4 bin 400 sporcuyu misafir edebilecek kapasitede olduğunu söyleyerek, "Köyde sporcuların rahat edebilmesi için tüm imkanlar sunuldu. Deaflympics 2017 için Olimpiyat şehri Samsun'a gelen tüm sporcularımız ve antrenörleri, Olimpiyat Köyü'nde kendilerini evlerinde hissedecekler. Burada basketboldan voleybola, masa tenisinden fitnessa kadar birçok sportif faaliyet için her şey hazır. Ayrıca boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için, Anadolumuzun motiflerini taşıyan şark köşeleri de oluşturuldu" diye konuştu.
PTT ile yapılan anlaşma neticesinde hazırlanan olimpiyata özel pulların basımının tamamlanmasına çok kısa bir süre kaldığını belirten Baltacı, "Pullarımızda hem branşlarımız yer alıyor, hem de geleneksel Türk lalemiz. Bu pullar gelen katılımcıların tamamına Samsun'dan döndüklerinde bir hatıra olarak kalacak. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Olimpiyat Müzesi'nde de sonsuza dek sergilenecek. Olimpiyat Oyunları sayesinde Samsun'da işaret dili bilenlerin sayısında çok büyük bir artış gerçekleşti. Zira sağlık personeli ve tercümanlar başta olmak üzere AVM çalışanlarına, hakemlere, Türk Hava Yolları kabin memurlarına, organizasyon komitesi departmanları ve konaklama personellerine; uluslararası ve Türk işaret dili eğitimleri verildi. Bu eğitimler sayesinde işitme engelli sporcuların organizasyon boyunca en kaliteli hizmeti almaları sağlanacak. Deaflympics bittikten sonra da işitme engelli vatandaşlarımız, işaret dilinin yaygınlaşmış olmasından büyük fayda görecek" dedi.
Baltacı, adı halk tarafından seçilen, Deaflympics 2017'nin resmi maskotu Çakır'ın kısa sürede tüm halkın sempatisini kazandığını söyledi. Olimpiyat için hazırlanan mobil uygulamaya da büyük özen gösterildiğini söyleyen Baltacı, "Deaflympics 2017 uygulamasını telefonlarına indirenler müsabaka takvimine, sonuçlara, müsabaka alanlarının konumlarına kolayca ulaşabilecekler. Anlık hava durumunu ve 7 günlük tahmini takip edebilecekler. Samsun'da gezilecek ilgi çekici yerler ve görülecek tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olup, navigasyon özelliği sayesinde buralara kolayca gidebilecekler" diye konuştu. Baltacı, ayrıca, uygulamada yer alan S.O.S. fonksiyonu sayesinde acil bir durumda kullanıcının kolayca ilgili birimlere ulaşmasının sağlanacağını belirtti.
- Samsun
Son Dakika › Güncel › Samsun, Olimpiyata Hazırlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?