Samsun'da 2 yıl önce 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından 30 derenin üzerine debiyi düşürmek için 3 bin 800 çelik bent yapıldığı bildirildi.
Mert Irmağı havzasında 3 Temmuz 2012'de gece saatlerinde başlayan sağanağın ardından bir çok evi ve iş yerini su basmış, Mert Irmağı ve Yılanlı Dere'nin taşması sonucu 13 kişi hayatını kaybetmişti. Felaketin ardından yaraları sarmak için Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü harekete geçmişti.
Bölgede yıkılan üç köprü onarılırken, Yılanlı Dere ağzındaki evler boşaltıldı, Mezbahane Kavşağı yıkılıp yeniden inşa edildi, dere üzerinde yıkılan su kapanı da yeniden yapıldı.
Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Ali Seçkin Çergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mert Irmağı havzasında 2012 yılı Temmuz ayında yaşanan sel felaketinden sonra 2 önemli proje yaptıklarını söyledi.
Mert Irmağı ile Yılanlı Dere etrafındaki çalışmalara 2013 yılı içinde başladıklarını belirten Çergen, "Amacımız taşkınlarındaki sel sularını an az seviyeye düşürmek. Bu kapsamda ilk olarak bozuk yamaçların rehabilitasyonu için ağaçlandırma çalışması yaptık. Sel sularının taşındığı ana dere ve yan dere olmak üzere toplam 30 derede kafes tel yapımına başladık. 10 bin metre kafes teli çalışmasını 30 dere için de yaptık, yıl sonuna kadar 10 bin metre daha kafes teli çalışmamız devam ediyor" dedi.
- Kayarlar delinerek bent yapılıyor
Eğimi yüksek derelerdeki suyun akışını azaltmak için çalıştıklarını belirten Çergen, şunları aktardı:
"Eğimli derelerde suyun hızını azaltmak için 3 veya 4 metre tel kafes çekiyoruz, yani çelik bent yapıyoruz. Bu bentler 70 santimetre yükseklikte. Şu ana kadar 3 bin 800 adet bent yaptık. Sel sularını bentlerle merdiven haline getirdik ve akışını yavaşlattık. Böylece ana dereye giden su miktarında azalma olacak. Yani biz suyun debisini düşürmeyi hedefledik. Bu çalışmanın benzerleri toprak üzerine Türkiye'de yapılıyordu ancak Samsun'da sel felaketinden sonra ana derelerin yapısının kayalardan oluştuğunu tespit ettik. Buralarda Türkiye'de ilk kez kayalar delinerek çelik bent yapılıyor."
Öte yandan, Samsun'daki bazı sivil toplum örgütleri yaptıkları basın açıklamalarıyla, 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nın halen dava açmadığını ifade ederek tepki gösterdi. - Samsun
Son Dakika › Güncel › Samsun'daki Sel Felaketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?