Kısa adı SAMİB olan Sakarya Makine İmalatçılar Birliği Derneği üyeleri; önceki akşam dernek hizmet binasında gerçekleşen Olağan Genel Kurulu'nda bir araya gelerek; bazı maddelerde tüzük değişikliğine gitti. 1 maddenin değiştiği kurulda, yeni bir de madde eklendi.
SAMİB hizmet binasında gerçekleşen Olağan Genel Kurulu Tüzük Değişikliği toplantısına; Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, SATSO Yönetim Kurulu eski Başkanı Akgün Altuğ ile SAMİB üyelerinin tamamı katıldı.
SAÜ, 40 HOCASIYLA BİRLİKTE SAMİB'İN YANINDA
Toplantıda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel; SAÜ'nün herkezin üniversitesi olduğunu hatırlatarak; SAÜ olarak, 40 hocasıyla birlikte SAMİB'e ve Makine OSB için de her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Üniversitenin ARGE çalışmalarından.da bahseden Prof. Dr. Üstel; SAÜ hocaları ile sanayicilerin her zaman iç içe ve birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı katıldı.
MODERN BİR SAKARYA MOZAİĞİ
SATSO olarak, modern bir Sakarya mozaiği yapmak için çalıştıklarını ifade eden Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu; "SAMİB'te bu mozaiğin pir parçasıdır. Ülkemizin yüzyıl geleceği tam bağımsızlıktır. Her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Birlik ve beraberliğin çözemediği tek şey ölümdür" dedi.
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEM ARZ EDİYOR
Makineciler arasında birlik ve beraberlik mesajların verildiği Sakarya Makine İmalatçılar Birliği Derneği Olağan Genel Kurulu Tüzük değişikliği toplantısında konuşan SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kar; Olağan Genel Kurullarını Nisan ayı içerisinde yapacaklarını, derneklerinin tüzüğünde yapılması gereken değişikliğin kendileri için önem arz ettiğinden böyle bir acil karar aldıklarını söyledi.
HEDEF İÇİN DÜNYA ÇAPINDA MARKALAR ÇIKARMALIYIZ
Sakarya Makine İmalatçılar Birliği'nin kurulduğundan bu güne çok güzel çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Metin Kar; "SAMİB, kendi vizyonu ve misyonu doğrultusunda ciddi adımlar attı. Sakarya'daki makine üreticilerinin potansiyel gücünü meydana çıkardı. Yapmış olduğu stratejik planla makine ve makine aksamları imalat sektöründe öncülük yaparak bölgemiz ve sanayimizi için gerekli işbirliklerini başlattı. Biz Sakarya Makine İmalatçılar Birliği olarak da kendi bölgemizde başlattığımız çalışmaları azimle sürdürüyoruz. 2023 yılı için sektörümüzün önüne 100 milyar dolarlık ihracat hedefi konuldu. 2023 yılı için sektörümüzün 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için öncelikle sektörümüzden Dünya çapında markalar çıkarmalıyız. Çok ciddi yurt dışı tanıtımlar yapmalıyız. Hedef pazarları doğru teşhis etmeli, yurt içinde üretim yapan üreticimizi, KOBİ'mizi üretime teşvik etmeliyiz. Onların üretim şevkini kırmamalıyız. Enerji maliyetlerinin, istihdamın üzerindeki yüklerin, vergi politikalarının, döviz kurlarının düzenlenmesini sağlamalıyız. İmalatçının, üreticinin ve KOBİ'nin para kazanması sağlanmalıdır. İmalatçı, üretici sadece üretmeyi, gelişmeyi, büyümeyi düşünmeli, başka başka şeyler düşünmemelidir" dedi.
YENİ DÜNYA DÜZENİNE UYUM SAĞLAMALIYIZ
Makine imalatçılarının Dünyaya açılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kar; "Globalleşen Dünya'da kârlar hızla düşerken zaten emekleme evresinde olan makine imalatı yapan sanayicilerimizi dış Dünya ile rekabet edebilen, kaliteye önem veren, yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili makineler üreten, birbirleri ile işbirliği, güç birliği yapan, kümeleşen ve ihtisas OSB'lerde modern iş yerlerinde çalışan firmalar haline getirmeliyiz. İşte o zaman 2023 yılında makine imalatı sektörü 100 milyar doların üstüne çıkar. Bu sektör 1999 yılında 600 milyon dolar ihracat yapmışken bugün 12 milyar dolar ihracatı konuşuyoruz. Önümüzde 11 yıl var ve çok şeyler yapabiliriz. Globalleşen ve küçülen Dünya'da yakın gelecekte olumlu birliktelikler, kümelenmeler ve ölçek ekonomisi çerçevesinde üretim yapan firmaların ayakta kalacağı ve yollarına devam edeceğini düşünüyorum. Üyelerimizin kendilerini geliştirerek yeni Dünya düzenine uyum sağlamaları gerekmektedir. İnovasyon ve AR-GE yatırımlarına devam ederek imalat ve üretim tekniklerini geliştirerek çok üretim yapmaları ve ihracattaki rekabet güçlerini arttırmalıdır" diyerek, gelişimi anlattı.
MAKİNE İHTİSAS OSB EN BÜYÜK ÇALIŞMAMIZDIR
Sakarya'daki bütün makine üreticisi arkadaşlarımızın ve üyelerimizin derneğimize sahip çıkmalarını, birlik çalışmalarına aktif olarak katılmalarını isteyen Başkan Kar; "Ancak güçlü birliktelerin güçlü sesler çıkaracağına inanıyoruz, Sakarya Makine İmalatçılar Birliği SAMİB kurulduğu 03 Mayıs 2010 tarihinden bu güne yurt içinde ve şehrimizde güçlü ses çıkarmış ve birçok çalışmayı da gerçekleştirmiştir. Makine İhtisas OSB de bu çalışmalardan bir tanesidir. Bölgemizde kurmayı düşündüğümüz bu ihtisas OSB'de İzmit, Gebze, Sakarya ve İstanbul gibi Türkiye'nin birçok şehrinden, Türkiye'de ve Dünya'da marka olmuş, ciddi ürünler üreten firmalar gelip yatırım yapacaklardır. Bu çalışma, bölgemizin makine üssü olmasını sağlayacaktır" diyerek, bunun kendilerinin amaç ve vizyonu olduğunu söyledi.
SAMİB'E DESTEK VERENLER UNUTAMAYIZ
Başkan Metin Kar, konuşmasını; "Biz Makine İmalatçılar Birliği olarak; bu çalışmalarda hep yanımızda olan Sakarya Valimiz ayın Mustafa Büyük'e, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız sayın Mahmut Kösemusul'a, SATSO Meclis Başkanımız sayın Adnan Borazancıoğlu'na, Sakarya Üniversitesi Rektörümüz sayın Prof. Dr. Muzaffer Elmas'a, projemizi geliştirmemizde büyük katkıları olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri sayın Erkan Ayan'a, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı sayın Adnan Dalgakıran'a, MİB Başkanı sayın Yusuf Öksüzömer'e, basın mensuplarımıza, sivil toplum kuruluşlarından MÜSİAD, SAGİAD ve SASİAD'a ve şehrimizdeki kamu kurum ve kuruluşların yetkililerine teşekkür eder, desteklerinin devamını beklediğimizi ifade ederiz" dedi.
DEĞİŞEN VE EKLEMEN MADDE
Olağanüstü Genel Kurul'da yapılan Tüzük Değişikliği'ndeki derneğin amacı, çalışma konularındaki Madde: 3'teki değişiklik şöyle oluştu: "(F) yeni şekli: "Üniversiteler, yüksekokullar ve diğer ilmi müessese ve ilgili teşekküllerin makine imalatı konularındaki faaliyetlerini, müşterek çalışmalar ve sair yardımlarla teşvik etmek, gerektiğinde bu teşekküllerin çalışmalarından faydalanmak, makine imalat sektörünün eleman ihtiyacını karşılamak için, Meslek Liseleri,Meslek Yüksek Okulları kurulmasına veya tüzel kişiliğinin oluşturulmasına katkı sağlamak, kurulacak olan Müteşebbis Heyetinde yer almak, kurulması için yasal işlemleri yerine getirmek.
Yeni eklenen (Z)- Makine ve makine aksamları sektöründe üretim yapan iş adamlarının, makine ve makine aksamları üzerine yapacakları sanayi yatırımlarını, Endüstri Bölgeleri, Sanayi Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) bünyesinde toplayarak, makine ve makine aksamları ile sanayinin entegrasyonuna katkı sağlamak,daha düşük maliyetlerle üretim yapmalarına zemin hazırlayacak, Endüstri Bölgeleri,Sanayi Bölgeleri ve Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri'nin kurulmasına,veya tüzel kişiliğinin oluşturulmasına katkı sağlamak ve kurulacak olan Müteşebbis Heyetinde yer almak, kurulması için yasal işlemleri yerine getirmek.
Son Dakika › Güncel › SAMİB Tüzük Değişikliği İçin Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?