Falım ve TEMA Vakfı'nın Ekim 2008 yılından bu yana yürüttüğü " Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz projesi, dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic Channel'da mikro belgesel oldu. National Geographic yönetmeni Ivan Bouso tarafından çekilen 7 bölümlük mikro belgesel, 10 Haziran'dan itibaren National Geographic Channel'da Türkiye'de yayınlanmaya başladı.
Projede gelinen son durum ve belgeselle ilgili bilgi veren Kraft Türkiye Genel Müdürü Kostas Vlachos, projede amaçlarının, bölge için, kalkınma için ve çevre için çoklu sürdürülebilir fayda üretmek olduğunu vurgulayarak, Falım olarak, Sakız Ağaçlarını yok olmaktan kurtarmaya ve bölge için kazanç zinciri oluşturmaya kararlıyız" dedi.
Geçen 2 yılda projede çok önemli aşamalar kaydettiklerini belirten Vlachos, "İzmir'deki proje sahasında "Model Sakızlık Alan" oluşturmaya başladık. Sakız ağaçlarını canlandırılması, fidan dikimi çalışmaları devam ediyor. Projeyle, halkımızda Sakız Ağaçlarına dair farkındalık yaratarak yerel değerimizin bölge halkı tarafından sahiplenilmesini ve orta-uzun vadede bölge halkına gelir sağlanmasını amaçlıyoruz" dedi.
Vlachos sözlerine şöyle devam etti; "Projemizin hedefine ulaşmasında bunu sağlayacak metodoloji ve dokümantasyonun varlığı da çok önemli. Ancak, projeye başladığımızda, en büyük sorunumuz, bilimsel dokümanların ve Sakız Ağaçlarına ait bilginin yetersizliği oldu. Elimizdeki bilgiyi geliştirmek amacıyla TEMA ile birlikte Sakız Ağaçlarıyla ilgili kullanılabilir ve doğru bilginin oluşturulmasını da misyon edindik. Bu bilginin yaygınlaşmasının projenin ekonomik çıktısını arttıracak olması bizi heyecanlandırıyor.
Bu amaç için proje ekibi olarak planlı bir şekilde çalışmaktayız. Bu süreçte, National Geographic Channel hazırladığı mikrobelgesellerle, projemize destek vermiştir. Dokümantasyon oluşturmakta haklı bir saygınlığa sahip olan National National Geographic Channel tarafından hazırlanan belgeseller, kamu bilinci oluşturulmasında ve projeye desteğin artmasında önemli rol oynayacaktır" dedi.
TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Baş da, sakız ağaçlarının geri kazanımı için doğayı dinleyerek ve sabırla gözlemleyerek vargüçleriyle çalıştıklarını belirterek, "Bugüne kadarki çalışmalarımız doğrultusunda bir kez daha fark ettik ki; belgeler ve güvenilir kaynaklardan elde edilecek bilgiler son derece önemli.
Ancak Sakız ağaçlarının anavatanı olan ülkemizde, bu ağaçlar ve de sakız reçinesinin üretimi ile ilgili neredeyse hiçbir kayıtlı bilimsel veri yok. Bu nedenle, projemizi yürütürken üreteceğimiz ve yayınlayacağımız bilimsel belge ve dokümanların, projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağına inandığımız için de ayrıca heyecan duyuyoruz" dedi.
TEMA Vakfı olarak, tüm süreci ayrıntıları ile kayıt altına almayı; sakız reçinesinin işlenmesi, sakız ağaçlarının bakımı, aşılanması, fidan yetiştirilmesi ve yüksek kalitede sakız üretimi ile ilgili tüm bilgileri arşivlemeyi hedeflediklerini söyleyen Baş, "National Geographic kanalının, belgeseller ve de dokümantasyon alanında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. İnanıyoruz ki; projemizi desteklemek için hazırladıkları kısa belgeseller Sakız ağaçlarının tanınmasına ve fark edilmesine önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
National Geographic Channel Ülke Müdürü Adam Theiler ise, Türkiye'ye ve dünyaya sakızın hikayesini anlatıyor olmanın mutluluk verici olduğunu ve Sakız Ağacı belgeselinin National Geographic Channel'ın dünyayı daha iyi bir hale getirmek, çevreci yaklaşımı desteklemek misyonlarıyla paralel projelerden biri olduğunu belirtti.
Sakız Ağacı belgeselinin hazırlık aşaması 4 ay sürdü. 6 kişilik bir ekiple Eylül 2009'da 9 gün süren çekimler, İzmir'in Çeşme ve Alaçatı bölgelerinde yapıldı. Her birinde kullanım alanlarından, tarihçesine sakız ağacının farklı bir özelliğinin ön plana çıkarıldığı 1'er dakikalık mikro belgeseller, National Geographic Channel'la birlikte ulusal kanalların çoğunda Haziran ve Temmuz ayı boyunca yayınlanacak.
Son Dakika › Güncel › Sakız Ağaçları İçin Mikro Belgesel - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?