Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü" MUĞLA - Son Dakika
Güncel

Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü" MUĞLA

Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü" MUĞLA

Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü" MUĞLA

02.10.2013 11:47

Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü" - MUĞLA

Sakin Kentin yeni gözdesi "Kürek Sörfü"

- Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "Sakin Kent" ilan edilen Akyaka'da tatillerini geçiren turistler doğayla baş başa, sessiz bir ortamda dinlenme imkanı bulurken, maceracı turistler ise yeni keşfedilen kürek sörfü ile azmaktaki kuş ve balık türlerini görme fırsatı elde ediyor

- Akyaka Belediye Başkanı Çalca:

- "Bölgenin güzellikleri içerisinde hazırı tüketen değil, koruma kullanma dengesi içerisinde yeni sportif faaliyetleri ziyaretçilere farklı alanlar sunan bir anlayışı sürdürmeye çalışıyoruz"

- Sörf eğitmeni Ceylan:

- "Amacımız bu tarz ekolojik sporlarla kuş türlerini burada gözlemleyebilmek ve fotoğraflayabilmek için gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere bu sporu sevdirmek"

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında ''Sakin Kent'' ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan Kadın Azmağı Deresi ve Akçapınar Azmağı, kürek sörfü yapmak için bölgeye gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Akyaka'da tatillerini geçiren turistler doğayla baş başa, sessiz bir ortamda dinlenme imkanına bulurken, maceracı turistler yeni keşfedilen kürek sörfü ile azmaktaki kuş ve balık türlerini görme fırsatı buluyor.

Görünümüyle doğal bir akvaryumu andıran Kadın Azmağı Deresi'nde kürek sörfü ile gezintiye çıkan turistler, sazlıkların oluşturduğu labirentlerde doğayla baş başa spor yapıyor.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan su samuru ve su tavuğuna da ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresi'nin eşsiz güzelliğiyle görenlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Yaklaşık bin 200 metre uzunluğu sahip, birinci derece doğal sit alanında bulunan Kadın Azmağı ile 4 kilometre uzunluğundaki Akçapınar Azmağı'nın hem kıyıdan hem de denizden çeşitli şekilde kullanıldığını belirten Çalca, "10 yıl önce bu alan günübirlik ziyaretçilerimizin kullanmış olduğu piknik alanıydı. Bugün ise yılda 50 bin sporcunun yaklaşık 100 bin sörf uçuşu yaptığı alan haline geldi. Bu spor turizmi de bölgemiz ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır" dedi.

Çalca, bölgede yeni yapılmaya başlayan kürek sörfünün sportif aktivitelerin çeşitliliğini artırdığını, azmağın içerisinde gerçekleştirilen kürek sörfünün son günlerde yerli ve yabancı turistlerin gözde sporları arasına girdiğini kaydetti.

Farklı hayvan türleri, bitki yapısı çeşitliliği ve berrak akan suyu ile kürek sörfü yapan sporcuların ilgisini çeken Kadın Azmağı Deresi'ni gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalar yürüttüklerine değinen Çalca, "Bölgenin güzellikleri içerisinde hazırı tüketen değil, koruma kullanma dengesi içerisinde yeni sportif faaliyetleri ziyaretçilere farklı alanlar sunan bir anlayışı sürdürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

- Kürek sörfü Türkiye'de gelişiyor

Akyaka'da 14 yıldır sörf eğitmenliği yapan Özgür Ceylan ise Gökova Körfezi'nde yer altından çıkan soğuk sularla beslenen Akçapınar ve Kadın Azmağı'nın ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirtti.

Bölgeye gelen ziyaretçilere rüzgarın esmediği saatlerde kürek sörfü yaptırdıklarını anlatan Ceylan, şöyle devame tti:

"Rüzgarın esmediği saatlerde bölgeye gelen ziyaretçiler, buradan daha etkin faydalanabilmeleri ve doğayı daha iyi tanıyabilmeleri için kürek sporuna yönlendiriyoruz. Bu spor dalı da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekti. Öncelikle kano ile başlayan bu spor, sörfçülerin özellikle sörf tahtalarını kullanarak geliştirmeleri ile kürek sörfü dediğimiz sporu ortaya çıkardı. Kürek sörfü de 3 yıldan beri Akyaka'da yaptığımız ve çok rağbet gören bir spor dalı haline geldi. Kürek sörfü, Türkiye'de hızla gelişiyor."

Ceylan, kürek sörfünü yapabilmek için herhangi bir ekipman ya da rüzgara ihtiyaçları olmadığını, bu sporun su olan her yerde yapılabileceğini dile getirdi.

Bölgenin birinci derece doğal sit alanı olarak Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesinde korunan bir alan olduğuna işaret eden Ceylan, "Amacımız bu tarz ekolojik sporlarla kuş türlerini burada gözlemleyebilmek ve fotoğraflayabilmek için gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere bu sporu sevdirmek" dedi.

- Sakin kent, ziyaretçi sayısını artırdı

Akyaka'nın sakin kent olmasıyla yurt dışından çok fazla ziyaretçi ağırladığına değinen Ceylan, şöyle konuştu:

"Buradaki hedefimiz doğaya zarar vermeden sürdürülebilir turizm yapmak. Bu anlamda İngiliz, Alman, Fransız ve yerli turistler özellikle doğayı ana unsur olarak kullanarak spor yapmaya başladı. Kürek sörfü de dünyada çok hızlı gelişen bir spor olmasından dolayı her yere yayılmaya başladı. Sadece bu aktiviteyi burada yapmak için gelen insanlar var. Bu da doğru orantılı olarak spor turizminin bölgede gelişmesini sağlamaya başladı."

Ceylan, ziyaretçilerin azmaklarda yaklaşık 6 kilometrelik parkurlarda kürek sörfü yaparak doğayla baş başa vakit geçirebildiğini dile getirdi.

İstanbul'dan kürek sörfü yapmak için Akyaka'ya gelen sinema oyuncusu İlker Kızmaz da 2 yıldır tatil için Akyaka'yı tercih ettiğini, azmakta kürek sporu yapmaktan büyük zevk aldığını anlattı.

Ayşe Tuğba Şanlıoğlu da arkadaşları ile tatil ve spor yapmak için Akyaka'ya geldiklerine işaret ederek, "Doğası çok etkileyici. İnsanları ruhsal olarak çok dinlendiriyor. Yaptığımız spordan zevk alıyoruz" diye konuştu.

Kürek sörfü, sporcunun derede düz bir tahta üzerinde durarak kürek yardımıyla ilerlemesi şeklinde yapılıyor.

- Kürek sörfü yapanların detay görüntüleri

- Akyaka'da 14 yıldır sörf eğitmenliği yapan Özgür Ceylan röportaj

- Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca röportaj

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakin Kentin yeni gözdesi 'Kürek Sörfü' MUĞLA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement