Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında firariler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Mahkemede söz verilen tanık S.A, polis memuru olduğunu belirterek, 15 Temmuz darbe girişimini televizyondan öğrendiğini ifade etti.
Çağrı merkezinden gelen anonsla Valiliğe gittiklerini anlatan S.A, "ATM'lerin olduğu girişte çok sayıda asker olduğunu gördük. Kapıdan içeri girmek istedik fakat albay olduğunu tahmin ettiğim, başı açık, miğferi, şapkası ve çelik başlığı olmayan elinde uzun namlulu silah olan şahıs bizi 'içeri giremezsiniz' diyerek içeri girmemizi engelledi. Bu şahsa kamu görevlisi olduğumu söyledim ve oradan ayrıldık." diye konuştu.
S.A, evlerinden çıkıp Valiliğe giden vatandaşlara "Etrafta askerler var, darbe girişimde bulunuyorlar." dediklerini aktararak, olaylara müdahale ettiklerini, bazı şüphelileri gözaltına aldıklarını anlattı.
Tanık A.Ö. ise 15 Temmuz'da Taşkısığı Kışlası'nda görevli olduğunu kaydederek, "O gece durumu saat 24.00 saatlerinde öğrendim. Takım komutanım H.Ö'yü aradım ve kendisine 'Şu an Valilik bölgesindeyiz, terör saldırısı olacak bahanesiyle buraya getirildik. Ne olduğunu biz de anlayamadık.' dediğini ve telefonu kapattığını belirtti.
Daha sonra sanık Doğan Aydın'ı aradığını aktaran tanık A.Ö, "Doğan Aydın bana 'Olay yerinden kaçtım. Lojmanlar bölgesine geldim. Tugay Komutanı ile karşılaştım, bana Vilayet bölgesine git emrini verdi. Emri dinlemedim, karargahtan da kaçtım ve lojmana gittim.' diyerek hadiseyi bana anlattı." şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenmesi için duruşmaya yarın sabaha kadar ara verdi.
Öte yandan mahkeme heyeti, aynı sanıklar hakkında açılan kamu davasının görülen davayla birleştirilmesine karar vererek, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etti.
İddianameden
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı.
Son Dakika › Güncel › Sakarya'daki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?