Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilmesinin ardından Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, deprem riski taşıyan yapı ve alanların belirlenmesi için çalışma başlatıyor.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, tespit çalışmalarının sadece binalarla sınırlı olmadığını, köprü, yol veya tüm bölgeyi de kapsayacağını belirtti. Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu bir bina olmayabilir. Heyelan bölgesidir, fay hattı geçiyordur, taşkın dere yatağıdır, riskli alan dediğimiz alandır bunlar. Buralara yapı yapmama veya sıvılı yapı yapma izni var ya da yeşil alan olarak ayrılarak, bu bölgeler deprem sonrası insanların barınacağı geçici konteyner bölgeleri olarak kurulabilir. Buralar asla yapı yapılmaması, iskan edilmemesi gereken alanlardır ve bu bölgeler riskli alanlar kapsamına girmektedir. Adapazarı için mesela, çok eski ve miadını doldurmuş, ekonomik ömrünü tamamlamış, tek katlı bile olsa bazı bölgeler var. Bunlar yıkılabilir ve buralar da riskli bölge tanımına giriyor. Riskli alanları inceldikten sonra rapor yazılıyor. Bu rapor hem mülk sahibine hem de Büyükşehir Belediyesi'nin mücavir alanı içinde ise Belediyeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderiliyor."
Mülk sahibinin bu rapora itiraz hakkı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Hasar tespiti yaptıktan sonra vatandaşın 15 günlük süre içinde itiraz hakkı var. Bu itirazı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapıyor. Müdürlük raporu o yöredeki risk tespiti komisyonuna gönderiyor. (Bu heyet 7 kişiden oluşuyor; dört üye üniversiteden ve üç üye bakanlıktan). Bunlar yüksek yargı organı gibi çalışacak, binaların yüksek organı gibi. Raporlara yönelik itirazları bu komisyonlar karara bağlayacak" ifadelerini kullandı. - Sakarya/ Adapazarı
Son Dakika › Güncel › Sakarya'da Deprem Riski Taşıyan Alanlar Denetlenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?