AHMET AKBIYIK - Adına düzenlenen sahte belgeyle faturalı hattı üzerinden kontratlı akıllı telefon alınan, Konya'da özel bir hastanenin yöneticisi Dr. Seyit Karaca, olayı GSM operatöründen gelen "hayırlı olsun" mesajıyla öğrendi.
Genellikle kendilerini polis ya da savcı olarak tanıtarak pek çok kişinin binlerce lirasını dolandıranlar, bu kez Konya'da farklı bir yönteme başvurdu.
Faturalı hat kullanan kişinin kimlik bilgilerini ele geçirerek, sahte nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi düzenleyen dolandırıcılar, tarifeye ek ücretle, akıllı telefon ya da tablet bilgisayar alıyor.
Bu dolandırıcılık yöntemine maruz kalanlardan biri de Konya Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca oldu. Karaca, kullandığı hattına GSM şirketinden gelen mesajla, adına 2 bin 500 lira değerinde akıllı telefon aldığını öğrendi.
Dr. Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaydan, GSM operatöründen art arda gelen "hayırlı olsun" mesajıyla haberdar olduğunu söyledi.
Karaca, "Bazı bilgileri doğru, birçok bilgisi yanlış sahte ehliyetle, operatörümün bayilerinden birine giderek yapılan bir işlem. Tabii sorguladığımız zaman konunun hem operatör hem kullanıcılar açısından açık noktasının olduğunu görüyorum. Çünkü sahte belge ile işlem yapmak bir kabahat. Bunun farkına varıp varmamak, belki belgeyi gören açısından bir tecrübe gerektirebilir ama çok bariz ve net bir şekilde sahte olduğu anlaşılabilir. Çünkü sahte ehliyet bir renkli fotokopi gibi ve net olarak anlaşılabilecek bir belge. Dolayısıyla burada hem işlemi yapan bayi, hem operatör bazı sorumlulukları biraz daha farklı paylaşmalı diye düşünüyorum" dedi.
Kendisinin olayı erken fark edip, savcılıkla ilgili süreçleri de tamamlayarak bir maddi mağduriyeti şu anda önlemiş gibi göründüğünü ifade eden Dr. Seyit Karaca, "Ama toplumda bu kadar fazla abonenin olduğu GSM dünyasında, zaman zaman duyduğumuz, haberlerden izlediğimiz bir konu ile bizim de haber olmamız gerçekten düşündürücü. Bu konuda sistem açıklarını giderici bir takım şeylerin yapılması gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
- Konu adli takip sürecindeyken...
Konya Adliyesine giderek suç duyurusunda bulunduğu sırada, aynı dolandırıcıların başka bir işlem merkezine gidip, aynı sahte belgeyle işlem yapmaya çalıştığı haberini aldığını dile getiren Karaca "Konuyu adli takip sürecine doğru götürürken, yani benim adıma alınmış bir cihazın iptaliyle uğraşırken, aynı dolandırıcıların başka bir işlem merkezine gidip, aynı sahte belgeyle işlem yapmaya çalıştığını öğrendim. Sorumluluk sahibi mağaza çalışanı, hattım üzerine işlem yapıldığı için beni arayıp bilgilendirmek istemiş. İkinci işlemin bu şekilde önüne geçmiş olduk" dedi.
Dr. Seyit Karaca, bu tür dolandırıcılık olaylarına maruz kalınmaması için kullanıcıların kimlik ve dilekçeyle iletişim merkezlerine giderek şifre oluşturması gerektiğini, daha sonra hat üzerinden yapılacak tüm işlemlerde bu şifrenin kullanılacağını, böylece bu gibi dolandırıcılık olaylarının da önüne geçilmiş olacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Sahte belgeyle adına 2 bin 500 liralık akıllı telefon aldılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?