Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen 'Ekmeğini ve Geleceğini İsraf Etme' başlıklı panelde konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi Yetkilisi Ziraat Mühendisi Derya Şahinler, "Ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5.9'u israf edilmektedir. Günde israf edilen ekmek sayısı 6 milyondur. Yıllık ekonomik kaybımız 1.546 milyar TL'dir. Bu rakam dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir" dedi.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Erdem Emin, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi Samsun Şube Müdürü Fahri Kesepara'nın yönetimindeki panele, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Toprak Mahsulleri Ofisi Yetkilisi Ziraat Mühendisi Derya Şahinler, OMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Anıl ve Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu panelist olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, "Konu hakkında ufak bir araştırma yaptım. Ülkemizde yaklaşık 2 milyar adet ekmeğin çöpe atıldığını ve bunun 1.5 milyar TL'ye, yani 500 okulun yapımına değer olduğunu gördüm. Ülkemiz bu parayı çöpe atacak kadar zengin değil diye düşünüyorum. Dünyada ve Türkiye'de yemek bulamayan aç insanları düşündükçe bu durumun ne kadar üzücü olduğunu görebiliriz" dedi.
Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise yaptığı konuşmada, bir yıl içinde Samsun'da israf edilen ekmekle, 4 okul ve 500 yataklı bir hastane yapılabileceğini belirtti. Kubalı, "Türkiye ekmek israfında önde giden bir ülke ancak Samsun Türkiye ortalamasının da üstünde. En çok ekmek yurtlarda israf ediliyor. Bunu önlemek için gerekli çalışmaları yapıyoruz ancak konu restoranlar ve evler olunca yapabildiğimiz tek şey insanları uyarmak oluyor. Ekmek, ihtiyacı kadar alındığında israf edilmez. Çok ekmek alıp bozulmasından ziyade az alıp ihtiyaç olduğunda tekrar almak çok daha mantıklı" diye konuştu.
Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Öztürk, günlük enerjimizin büyük bir bölümünün ekmekten karşılandiğını dile getirdi. 2010 yılı araştırmalarına bakıldığında ekmek tüketiminin günde kişi başına 185 gram olduğunun saptandığını kaydeden Doç. Dr. Öztürk, israfın azalması için herkese düşen görevin ne kadar ekmeğe ihtiyaç olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade etti. Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "Peygamberimiz 'ekmeğe hürmet ediniz' buyurmuştur. Zira Allah, ekmeğe değer vermiştir" diyerek israfın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Toprak Mahsulleri Ofisi Yetkilisi Ziraat Mühendisi Derya Şahinler, açlık ve yetersiz beslenmenin nüfusu 7 milyarı geçen dünyayı tehdit ettiğini dile getirdi. Şahinler, "Gıda israfı ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5.9'u israf edilmektedir. Günde israf edilen ekmek sayısı 6 milyondur. Yıllık ekonomik kaybımız 1.546 milyar TL'dir. Bu rakam dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. İsrafın kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığı belirtilmektedir. Ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınması, üretilmesi, uygunsuz şartlarda muhafaza edilmesi, bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmaması gösterilebilir. İsrafın önüne geçmek için ihtiyaç fazlası ekmeğin satın alınması ve üretilmesinin durdurulması, doğru saklama yöntemlerinin öğretilmesi gerekmektedir" diye konuştu. - Samsun
Son Dakika › Güncel › Şahinler: İsraf Edilen Ekmek Sayısı 6 Milyondur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?