Sahil Güvenlik ve Jandarmanın Göz Bebeği Eğitim Yuvası - Son Dakika
Güncel

Sahil Güvenlik ve Jandarmanın Göz Bebeği Eğitim Yuvası

Sahil Güvenlik ve Jandarmanın Göz Bebeği Eğitim Yuvası

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, kurum kültürü, birlik ruhu, silah arkadaşlığı ve aidiyet duygusu gelişmiş komutanlar yetiştirdiklerini belirterek, bu ay içinde 4 bin 500 sözleşmeli ve muvazzaf astsubayın alımına başlanmasının planlandığını söyledi.

05.04.2018 11:19

ORHAN ONUR GEMİCİ - Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, kurum kültürü, birlik ruhu, silah arkadaşlığı ve aidiyet duygusu gelişmiş komutanlar yetiştirdiklerini belirterek, bu ay içinde 4 bin 500 sözleşmeli ve muvazzaf astsubayın alımına başlanmasının planlandığını söyledi.

Kuruluşu 1839'a kadar uzanan Jandarma Teşkilatının personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik ilk jandarma okulu, 1904'te Selanik'te kuruldu.

İstanbul, İzmit, Konya ve Ankara'da faaliyet gösteren okul, 1997'de şu an bulunduğu Şehit Korgeneral İsmail Selen Kışlası'na taşınarak Jandarma Okullar Komutanlığı adını aldı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Jandarma Okullar Komutanlığı kapatılarak yerine 31 Temmuz 2016'da yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının subay ve astsubay ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, kapılarını Anadolu Ajansına (AA) açtı.

Çankaya İncek Mahallesi'nde bulunan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının adeta göz bebeği konumunda. Akademi içerisinde Eğitim Merkezi Komutanlığı, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Meslek Yüksek Okulu ile Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü bulunuyor.

Subay adayları Subay Eğitim Merkezi (SUEM) ve fakülte, astsubay adayları ise Astsubay Eğitim Merkezi (ASEM) ve meslek yüksek okulu bünyesinde teorik ve uygulamalı eğitimlerden geçiriliyor.

Akademide kayıtlı subay ve astsubaylar, trafikten olay yeri incelemeye, haritacılıktan silaha kadar tüm branşlarda alanında uzman personelden ders alıyor.

Derste öğrendiklerini sahada uyguluyorlar

Aldıkları dersleri Akademi içerisindeki sahalarda uygulama imkanı da bulan subay ve astsubaylar, böylece sınıf ortamında edindikleri bilgileri daha kalıcı hale getiriyor.

Trafik derslerinde karayollarında karşılaşılan durumlarda nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin eğitim alan subay ve astsubaylar, olay yeri inceleme derslerinde bir olayın aydınlatılması için delil toplama konularında bilgilendiriliyor.

Haritacılık dersinde operasyon düzenlenecek bölgeye ait maket üzerinde planlamalar yapan subay ve astsubaylara silah dersinde ise silahların özellikleri ve kullanım alanları anlatılıyor.

Silahla isabet oranını yükseltmek için atış poligonunda hedef karşısına geçen Akademi öğrencileri, hedefi doğru noktadan vurmak için çaba gösteriyor.

Şehitlik önünde "Komando Andı"

Akademi bünyesinde bulunan komando birlikleri ise sahip oldukları yeteneklerle göz dolduruyor. Yüksek becerilere sahip komandolar, sergiledikleri performanslarla adeta düşmana korku salıyor.

AA'nın Akademide gerçekleştirdiği çekimlerde komando birliklerinin, Şehitler Anıtı önünde hilal şeklinde sıralanarak "Komando Andı"nı okuduğu anlar da görüntülendi.

Sosyal aktiviteler

Subay ve astsubaylar, Akademi bünyesinde bulunan sosyal tesislerden faydalanarak derslerin stresini atma imkanı buluyor.

Akademide bulunan subay ve astsubayların sportif faaliyetlerde bulunmasına da büyük önem veriliyor.

Subay ve astsubaylar, Akademinin sahip olduğu olimpik tesislerde yeteneklerini geliştiriyor.

Ayrıca resim, satranç ve müzik gibi eğitsel kol faaliyetleriyle subay ve astsubayların sahip oldukları sanatsal yetenekleri sergilemelerine de imkan tanınıyor.

Akademi bünyesinde geçmiş dönemlere ait üniforma, teçhizat ve belgelerin yer aldığı bir müze de bulunuyor. Müzede, eşyaları sergilenen şehitlerin hatıraları yaşatılıyor.

Akademinin misyonu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Akademide yürütülen faaliyetler hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Akademinin, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının subay ve astsubay ihtiyacını karşılamak üzere faaliyetlerde bulunduğunu ifade eden Kurtoğlu, "Öğrenci ve kursiyerlerimizi, mesleki değerlere sahip, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına yasalarla verilen mülki, adli ve diğer görevleri yapabilecek, modern teknolojilerin tüm imkanlarını kullanmasını bilen ve izleyen, bilimsel bakış açısına sahip, insan haklarını benimseyen, kurum kültürü, birlik ruhu, silah arkadaşlığı ve aidiyet duygusu gelişmiş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının saygınlığını koruyacak şekilde yetiştirme misyonu ile hareket ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilecek muvazzaf ve sözleşmeli personelin temin ve eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Kurtoğlu, ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar doğrultusunda Akademide yabancı öğrencilerin de öğrenim gördüklerini kaydetti.

Kurtoğlu, Akademiden mezun olan öğrenci ve kursiyerlerin, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile jandarma iç güvenlik ve eğitim birliklerinde ilçe jandarma, jandarma karakol ve takım komutanı olarak istihdam edildiklerini söyledi.

Tuğgeneral Kurtoğlu, bu yıl Jandarma Genel Komutanlığı adına 750 sözleşmeli ve muvazzaf subay, 4 bin 400 sözleşmeli ve muvazzaf astsubay ve 16 sözleşmeli devlet memuru, Sahil Güvenlik Komutanlığı adına ise 112 sözleşmeli ve muvazzaf subay, 235 sözleşmeli ve muvazzaf astsubay alımı yapılacağını bildirdi. Kurtoğlu, her iki komutanlık için subay alımlarının Ankara merkezli olduğunu, subay alımı için 19 Mart'ta başlayan başvuruların, 8 Nisan'da sona ereceğini belirtti.

4 bin 500 astsubay alımı için planlama yapılıyor

Yeni alımların da planlandığını bildiren Kurtoğlu, "Aynı şekilde her iki kurum için bu ay 4 bin 500 sözleşmeli ve muvazzaf astsubayın alımına başlanması planlanmaktadır." ifadesini kullandı.

Geçen yıl uzman erbaş alımlarına 125 binin üzerinde başvuru yapıldığını kaydeden Kurtoğlu, komando ve asayiş branşları için yeni alımın bu yıl sonbahar ve kış dönemlerinde yapılabileceğini ancak 2018 yılı kontenjanının dolması durumunda bu yıl yeni alım yapılmayacağını söyledi.

Kurtoğlu, Akademiden mezun olan jandarma subaylarına "Güvenlik Yönetimi" lisans diploması ile subaylık diploması verileceğini belirterek, bunların jandarma teğmen rütbesiyle göreve başlayacaklarını anlattı.

Milli Savunma Üniversitesi ile Akademinin zaman zaman birbiriyle karıştırıldığına işaret eden Kurtoğlu, Üniversitenin Milli Savunma Bakanlığına, Akademinin ise İçişleri Bakanlığına bağlı yükseköğretim kurumu olduğuna dikkat çekti.

Kurtoğlu, Akademiye kayıtlı öğrenci ve kursiyerlerin bilgi ve beceri kazanmalarının yanı sıra sosyal yönden gelişimlerine de önem verildiğini belirterek, Akademide yürütülen eğitsel kol, gezi ve spor faaliyetlerine dikkat çekti.

Akademinin ERASMUS programına, şu an personel ve öğretim üyelerinin değişimi şeklinde tabi olduğunu bildiren Kurtoğlu, öğrenci değişimine ilişkin çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Yüksek lisans eğitimleri planlanıyor

Kurtoğlu, Akademinin yüksek lisans imkanlarına ilişkin "Akademimiz bünyesinde bir de Güvenlik Bilimleri Enstitümüz var. Uluslararası Güvenlik ve Terörizm, Suç Araştırmaları, Güvenlik Yönetimi, Yönetim Bilimi ile Deniz Emniyeti ve Güvenliği alanlarında yakın zamanda lisansüstü eğitime başlamayı planlıyoruz. Programlarımızı YÖK'e sunduk. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaç duyduğu alanlarda hem yüksek lisans hem de doktora sahibi personeli biz yetiştireceğiz." diye konuştu.

"Gençlerimizi Akademimize bekliyoruz"

Onurlu ve saygın bir mesleğe sahip olduklarını vurgulayan Kurtoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Fakültemizde ileri seviyede İngilizcenin yanı sıra ikinci bir dil de öğretiyoruz. Öğrencilerimizi, ulusal ve uluslararası alanda görev yapabilecek şekilde yetiştirmeyi hedefledik. İnanıyoruz ki uluslararası alanda da ülkemizin saygınlığını artıracak şekilde görev yapacaklardır. Ayrıca unutmayalım, burada lider personel yetiştiriyoruz. Mezun olduklarında her birisi birer komutan olacak, ülkemizin iç güvenliğinde söz sahibi olup sorumluluk alacak, Peygamber ocağında bu kutsal vazifeyi yapacak, ailelerinin, eşlerinin, dostlarının, milletimizin kahramanı olacaklar. Bizim mesleğimiz; cesaret, fedakarlık, zeka, güç ve kuvvet ister. Bu özelliklere sahip gençlerimizi Akademimize bekliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahil Güvenlik ve Jandarmanın Göz Bebeği Eğitim Yuvası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement