RECEP BİLEK - Bafra ilçesinde bulunan 350 yıllık tarihi hamamın sahibi, satışa çıkardığı yapının turizme kazandırılmasını istiyor.
Gazipaşa Mahallesi Gazipaşa Caddesi'nde 550 metrekare alanda kurulan tarihi hamam, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde "şifa hamamı" olarak geçiyor. 30 yıldır kullanılmayan harabe durumdaki hamam, restore edilerek yeniden turizme kazandırılması için alıcısını bekliyor.
Tarihi hamamın sahibi Burhan Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamamın rahmetli anneannesinden dayısına ve kendisine miras kaldığını söyledi. Hamamı anneannesinin 1950'de bir çiftlik satarak aldığını belirten Apaydın, "Yıllarca hamam olarak çalıştırılmış. 30 yılı aşkın süredir de ikinci dereceden tarihi eser olarak koruma altında. Son olarak hamamı işleten kiracı, tarihi nitelikte olduğu için burada bir işlem yapamadığından çıktı. 30 yıldan fazladır harabe şekilde duruyor." dedi.
Hamamın Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca koruma altına alındığını bildiren Apaydın, tarihi kaynaklardan edindikleri bilgilere göre yapının 350 yıllık olduğunu belirtti.
Hamamın belediye ekiplerince kanalizasyondan gelen haşereler nedeniyle kapatıldığını anlatan Apaydın, şu değerlendirmede bulundu:
"Tarihi hamamı değerlendiremiyoruz. Çünkü koruma altında. Herhangi bir işlem yapma imkanımız yok. Mekanın bu şekilde kalmasının bize de vatandaşa da bir faydası yok. Tarihi hamamın Bafra'ya yakışır şekilde restore edilip turizme kazandırılmasını ya da faydalı bir şekilde kullanılmasını istiyoruz ama aile olarak bizim bunu yapacak durumumuz yok. Burayı maddi değeri karşılığında devretmek istiyoruz. Kurumsal bir yapının ya da devlet kurumunun alıp halkın yararına kullandırmasının daha faydalı olacağını düşünüyoruz."
"Devlet ya da belediye alıp restore ettirsin"
Bafra Turizm Derneği Başkanı Haydar Aksu da hamamın Karadeniz Bölgesi'nin en eski hamamlarından biri olduğunu söyleyerek, "Buradaki hamam üstten kubbeli, yandan destekli yüksek bir binadır. Tarihi dokusuna baktığımız zaman üzerinde Osmanlı mimari motifleri bulunuyor." ifadesini kullandı.
Hamamın devlet ya da belediye tarafından restore edilip halka kazandırılması gerektiğine işaret eden Aksu, "Bu tür tarihi yapıları belediye ya da Kültür ve Turizm Bakanlığının alıp restore ettirmesi lazım. Hak sahipleri de mağdur edilmemeli." diye konuştu.
Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, koruma altındaki yapıların 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 13. ve 14. maddeleri gereğince devlet ya da hazineye ait ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca izin alınması gerektiği, özel şahsın ise satışında sakınca olmadığı ancak "alan kişiye bildirme zorunluluğu" bulunduğu belirtildi.
Son Dakika › Güncel › Sahibinden Satılık 'Tarihi Hamam' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?