Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı verilmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu, alıncaya kadar çalışacaklarını söyledi. Sağlık çalışanlarının polislerle neredeyse eşit yıpranma oranlarına sahip olmalarına karşın fiili hizmet zammı verilmediğini belirten Memiş, konuyu Kamu Personeli Danışma Kurulu ve diğer yetkili kurullarda ele alarak kazanıma dönüştürmek için çalışacaklarını belirtti.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, "Sağlıkta Bedel Ödeyenler" filminin Manisa'daki gala programına katıldı. Burada bir konuşma yapan Memiş, "4 arkadaşımızın yaşamış olduğu hayatı burada izledik. Bu 4 arkadaşımızın yanında onlarca, yüzlerce, binlerce sağlık çalışanı arkadaşımızın yaşamış oldukları ama sahneye yansıtamadığımız bedeller var. Canlarıyla bedel ödediler" dedi.
Bu filmi sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmalarına rağmen, bu çalışmalarını görmeyen 'sağlık yöneticileri ve bakanlık yetkilileri görsün' diye yaptıklarını söyleyen Memiş,"Bedel ödemesine ve 7-8 yakınını kaybetmesine rağmen, oradaki hizmetini aksatmayan, engelli kalmasına rağmen 'mesleğimi özledim' diyen sağlık çalışanlarının olduğunu topluma göstermemiz lazım. Kanamalı Kırım Kongo hastasından kan alırken, kendisine de hastalığın bulaşması sonucu vefat eden Nazlı Hemşire, hasta naklederken içinde bulundukları ambulansın kaza yapması sonucu felç kalan Sevilay Hemşire, depremde yakınlarını kaybetmesine rağmen yardım bekleyen yaralıların yardımına koşan Ayşegül Hemşire'nin hayat hikayelerini kamuoyu ile paylaştık, yaşadıklarımızdan örnekler sunduk. Toplumda sağlık çalışanlarına yönelik farkındalığı artırmalıyız" diyerek sağlık çalışanlarının mesleklerine olan bağlılıklarına vurgu yaptı.
Sağlık çalışanlarının yıpranmalarına karşın, fiili hizmet zammı alamadığına da dikkat çeken Metin Memiş, "Bunu örneklendirecek olursak, bir kaza oluyor; olay yerine polis geliyor, itfaiye geliyor, gazeteci geliyor; müdahale etmek ve can kurtarmak için sağlık görevlileri geliyor. Sağlık görevlileri dışındaki herkes yıpranma payı alırken, sağlıkçılar yıpranma payı alamıyor. Bu anlamda yapmış olduğumuz araştırmalara göre polislerin tükenmişliği 25,85 puan iken sağlık çalışanların tükenmişliği ise 23,96 puan. Yani polislerle neredeyse aynı tükenmişliğe sahip. Bir an önce düzenleme yapılarak sağlık çalışanlarına da yıpranma payı verilmelidir" ifadesini kullandı.
MEMNUNİYETLE BİRLİKTE ŞİDDET DE ARTTI
Hiçbir zaman çalışanların sorunlarından nemalanan bir yapıda olmadıklarını kaydeden Başkan Memiş,şöyle devam etti:
"Sağlık çalışanlarının sorunlarının en aza indirilmesi noktasında bu film önemli. İnşallah çalışanlara yönelik şiddet olayları biter. Evet, sağlıkta bedel ödeniyor. Son 11 yılda sağlık hizmetlerine ulaşmak kolaylaştı. 2002'de 2 defa sağlık hizmeti alabilmek için başvuru yapılırken, bugün ise yılda 8,2 defa başvuru yapılıyor."
Sağlık personeline karşı sözlü veya fiziki saldırıların özellikle son dönemde arttığına dikkat çeken Metin Memiş, şiddetin sebebine yönelik ise şunları söyledi: "Hemen her gün şiddete uğrayan bir doktorun ya da hemşirenin kan-revan içindeki görüntüsü medyaya yansıyor. Sağlıkta şiddetin artmasında personel yetersizliği, yoğun iş yükü, hastaların sosyo-kültürel durumları ve medya etkeni gibi unsurlar rol oynamaktadır."
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesini de isteyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, şiddet uygulayanlara karşı teşhir etme, bazı konularda hak mahrumiyeti gibi caydırıcı cezaların verilmesini önerdi. Memiş, en etkili yaptırım olarak da, şiddet uygulayan vatandaşın 6 ay süre ile sağlık hizmetlerinden ücretli yararlandırılmasını önerdi.
Memiş, "Sağlıkta memnuniyet yüzde 36'lardan yüzde 76'lara çıktı. Bu memnuniyet ölçülürken sağlık çalışanlarının memnuniyetine bakıldı mı? Bakılmadı. Bu memnuniyet artarken, şiddet olayları neden artıyor? Çalışanların uğradığı şiddetin önüne geçilmesi lazım. Biz 2009'dan beri bağırıyoruz, 'tedbir alın şiddet geliyor' diye. Ama tedbirler alınmadı, ölümler yaşanmaya başlandı. Şiddete karşı alınacak en önemli tedbir caydırıcı önlemlerdir" şeklinde konuşarak şiddete karşı önlemler alınmasının önemine dikkat çekti.
Toplu sözleşmeye yönelik değerlendirmelerde de bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, elde edilen kazanımları yeterli görmediklerini, Kamu Personeli Danışma Kurulu, Kurum İdari Kurulu gibi ortamlar ve yapılacak yasal değişikliklerle kazanım elde etmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Tam günle ilgili olarak, sağlık çalışanlarının tamamının kazanılacağı iyileştirmelerin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Memiş, performans sistemini de eleştirdi. Memiş, tamamen ödüllendirme, motivasyon artırma kaynağı ve aracı olarak kurgulanacak yeni bir modelde, garanti gelirin % 75, performans sisteminin % 25 karşılık bulduğu, çalışanların ek ödemelerinin de emekliliğe yansıtıldığı ve vergiden muaf tutulduğu, çalışma barışını sağlayacak bir ek ödeme yönetmeliğinin hazırlanmasının elzem hale geldiğini ifade etti.
Aile hekimlerine nöbet tutturulmasını da eleştiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi ve doktor eksikliğini giderecek çalışmalar yapılmasını önerdi. Memiş, tıp fakültelerine öğrenci alımının yeniden planlama yapılmasının doktor eksikliği sorunun çözümünün seçeneklerinden biri olduğunu vurguladı.
Lisans tamamlamayla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın 19 Mayıs Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi ile protokol imzaladığını, imzalanan protokolün YÖK'ün onayından sonra lisans tamamlamanın hayata geçeceğini ifade eden Memiş, görevde yükselme sınavına girmesine karşın atamaları yapılmayan 2351 idari personelin de yeniden sınava tabi tutulmadan atamalarının VHKİ kadrosuna yapılması için çalıştıklarını ifade etti.
ARKADAŞLARINI AYAKTA ALKIŞLADILAR
Manisa Belediyesi Kültür Sitesi Lale Salonu'ndaki galaya, Metin Memiş'in yanı sıra, Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Kemal Çırak, Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Dalkıran, Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, Sağlık-Sen Şube Başkanı Mustafa Irgat, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı. Filmi izleyen sağlık çalışanları film boyunca duygusal anlar yaşadı. Filmin sonunda sağlıkçılar, arkadaşlarını ayakta alkışladı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Sağlık Sen Genel Başkanı Memiş: 'Sağlık Çalışanları Fiili Hizmet Zammı Kapsamına Alınmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?