Sağlık Bakanı Recep Akdağ:
" Araştırma yapılacak. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra birşey söyleyebiliriz. Zaten bize teslim edilmiş bir hastane değil."
" Şu anda bende bir bilgi yok. Teknik çalışmalar yapılınca kamuoyuna açıklanacaktır. "
( Batılı Ülkelere Somali'ye Yardım Veryansını ) " Yapılan yardımlar 400 milyon lirayı aştı. 500 milyon liraya yakın bir para yardımı halkımız tarafından toplandı. Açık söyleyeyim bizim halkımız batılı ülkeler kadar zengin değil. Bu halk kişi başına düşen on bin dolar gelirden verdi bu parayı. Kişi başına gelirin 50 bin dolar olan bir ülkeden 1.5 milyar dolar yardım çıkması lazım."
Haber: Pınar ÇITAK KOYGUN - Kamera: Özgür ARSLAN/ İstanbul DHA
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Dış Yardımlar Koordinasyon Toplantısı Yeşilköy'deki Wow Otel'de başladı. Toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlık bürokratları, Deniz Feneri Derneği temsilcileri ile İHH, Yeryüzü Doktorları, TOKİ yöneticileri katıldı. Açılış konuşmalarının açık basına açık yapıldığı toplantıda Somali ve Filistin'e Türkiye tarafından yapılacak yardımlar ele alındı. Toplantıda Somali ve Filistin konusu ise, basına kapalı iki oturum halinde masaya yatırılacak.
AKDA'DAN BATILI ÜLKELERE SOMALİ'YE YARDIM VERYANSINI
Toplantıda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, " Amacımız iki ayrı oturumda Somali ve Filistin sağlık ihtiyaçlarıyla ilgili olarak neleryapabiliriz bunları konuşmak daha doğrusu yaptıklarımızı koordine edebilmek için bir fırsat oluşturmak.Biz de Türkiye olarak daha ciddi sağlık yatırımları yapmaya hazırız. Türkiye'nin oluşturduğu eylem planı taslağını da konuşacağız. Biz şuna inanıyoruz. Somali'deki hastalara çocuklara yardım etmek bütün insanlığın görevidir. İnsanlık bundan kaçamaz. Başka insanlara gözlerini kapamış bir hayat medeni bir hayat olamaz. Bizim partimizin de hükümetimizin de ondan daha ileri olarak bu ülkenin kültürünün ve inançlarının bize söylediği budur." dedi. Bu tür toplantıların başarıları en yüksek düzeye çıkaracak toplantılar olduğunu kaydeden Akdağ, "Biz Türkiye olarak bir yol haritası hazırlamış durumdayız. Bu taslağa son halini bu oturumlardan sonra vereceğiz. Bu eylem planı çerçevesinde yolumuza devam edeceğiz. Gücümüzün farkındayız. Bu gücü işbirliğinden ve Türk halkının desteğinden alıyoruz. " dedi. Somali'ye yapılan yardımların 400 milyon lirayı aştığını söyleyen Akdağ, " Yapılan yardımlar 400 milyon lirayı aştı. 500 milyon liraya yakın bir para yardımı halkımız tarafından toplandı. Açık söyleyeyim bizim halkımız batılı ülkeler kadar zengin değil. Bu halk kişi başına düşen on bin dolar gelirden verdi bu parayı. Kişi başına gelirin 50 bin dolar olan bir ülkeden 1.5 milyar dolar yardım çıkması lazım." dedi.
" DİKKATİ SOMALİ'YE ÇEKMEK ÇOK VAKİT ALDI "
Toplantıda bir konuşma yapan UNICEF Bölge Direktör Yardımcısı Elke Nisch, "Somali'deki krizin farkındayız bugün burada olmamızın amacı da çabalarımızı kooordine edebilmek." dedi. Direktör Yardımcısı Nisch, UNICEF'in Somali'deki krize nasıl yardım ettiğini de anlattı. Nisch, " UNICEF şu ana kadar Somali'deki insani krize yakınen müdahale etti.Çok hızlı müdahale ettik. İnsani yardım açısından bütün ülkeler ortak hareket etmediler. Dikkati Somali'ye çekmek çok vakit aldı. Biz şu anda 3.7 milyonluk bir nüfustan bahsediyouz. Bu Somali'deki toplam nüfusun yarısını oluşturuyor Somali'deki. Sürekli ve devamlı yardıma ihtiyacı var Somali'nin. Elimizden geldiğince bölgeyi de yeniden inşaa etmeye çalışıyoruz. Önceliğin hayat kurtarmaya verilmesi gerekiyor. Bütün Afrika'da bu krizler tekrar etmekte. Bu krizlerin Somali'deki durum gibi olmadan önce önünün alınması lazım. Herkesin finansman desteğine ihtiyacımız var. " dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ ) Doğu Akdeniz Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Naeema Al Gaseem ise, " Ben orada ne kadar şiddetli sorun yaşandığını gördüm. Uluslararası camiadan kimi destekleyelim kimi desteklemeyelim diyordu kuruluşlar. Bizler harekete geçelim dedik ayrım yapmıyoruz. Bu yüzden de Birleşmiş Milletler'in 66. Genel Kurul'unda Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği gibi farklı kuruluşlar biraraya gelsin ve destek versin diyoruz. " diye konuştu. DSÖ Temsilcisi Gassem, " Somali'de tıbbi yardım ve gıda sağlandı. Ama herkes buna erişebildi mi ? Hayır. " şeklinde konuştu.
BAKAN AKDAĞ'DAN HASTANEDE YANGIN AÇIKLAMASI
Toplantıdaki konuşmaların ardından Bakan Akdağ gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Akdağ, Gaziosmanpaşa'da inşaatı devam eden devlet hastanesinde çıkan yangınla ilgili bir soruyu yanıtladı. Akdağ, hastanede çıkan yangınla ilgili araştırma yapılacağını söyleyerek, " Araştırma yapılacak. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra birşey söyleyebiliriz. Zaten bize teslim edilmiş bir hastane değil." dedi. Akdağ yangının çıkış nedeniyle ilgili bir soruya ise, " Şu anda bende bir bilgi yok. Teknik çalışmalar yapılınca kamuoyuna açıklanacaktır " yanıtını verdi. Bakan Akdağ bir gazetecinin sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı şiddetle ilgili sorusu üzerine ise, " Ankara'da bir toplantı yaptık bununla ilgili. Sendika çalışanlarının temsili konusunda bir sendikayla toplantı oldu. O toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirip, bir eylem planı hazırlıyoruz. Fedakarca insana hizmet eden sağlık çalışanına şiddete asla müsaade etmeyeceğiz. Sağlık Bakanlığı olarak, sağlık çalışanlarının hukukunu koruyacak, bir düzenleme getiriyoruz. Onun için kanuna madde koymak gerekiyor "yanıtını verdi.
Son Dakika › Güncel › Sağlık Bakanı Akdağ'dan Hastanede Yangın Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?