BURDUR'un Ağlasun İlçesi'ndeki, tarihi 2 bin 350 yıl öncesine dayanan Sagalassos Antik Kenti'ndeki tiyatroda, üniversite öğrencilerine ders verildi.
Arkeolojik tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ancak yazılı kaynaklardan bilinen tarihi Büyük İskender'in Milattan Önce 333 yılında kenti fethiyle başlayan Sagalassos Antik Kenti, üniversite öğrencilerinin ders mekanı oldu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Ağlasun Meslek Yüksekokulu (MYO) Kültürel Miras ve Turizm Bölümü birinci sınıf öğrencilerinin Kültürel Miras Yönetimi dersinin ilki Sagalassos Antik Kenti'deki tiyatroda yapıldı. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz'ın da katıldığı ilk derste antik kentin tarihi ve yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verildi.
'MEDENİYETİN TAŞIYICISI OLAN BİZLERİZ'
İlk ders öncesi konuşan Rektör Adem Korkmaz, çok farklı bir atmosferde olduklarını belirtirken, "Kültürel mirası, kültürel değerleri, turizm değerlerini tarihin önceki medeniyetlerinden, kültürlerinden devraldık ve bundan sonra da bunları koruyarak gelecek kuşaklara devretme sorumluluğu üzerimizde. Bugün bu topraklarda yaşıyoruz, medeniyetin taşıyıcısı olan bizleriz. Onbinlerce yıl öncesinde insanlar burada yaşıyorlardı. İnsanlar yararlı olabilecek neleri yapıp bıraktılarsa sonraki medeniyetlerden bir kısmı bunları geliştirdi bir kısmı da bunlara zarar vererek yok etti" dedi.
'ZAMANINIZI İYİ KULLANIN'
Sagalassos Antik Kenti'nde 1989 yılından bu yana kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Rektör Korkmaz, "Geçmişten yarına aktarılacak büyük bir medeniyet içinde almamız gereken çok önemli dersler var. Kültür turizmini 'gezme' olarak algılamamak gerekir. Her gezinin ardından bizden sonraki kuşağa söyleyecek bir şeylerimizin olması gerekiyor. Zamanınızı iyi kullanın. Gördüklerinizi yorumlayın. Aklınızın kullanma kapasitesini zorlayın" diye konuştu. Rektör Korkmaz, önümüzdeki dönemde Arkeoloji Fakültesi kurmayı da planladıklarını anlattı.
'ANTİK YUNAN FİLOZOFLARI TİYATRODA DERS İŞLERDİ'
Ağlasun MYO Kültürel Miras ve Turizm Bölüm Başkanı öğretim görevlisi Burcu Gök de Kültürel Miras ve Turizm Bölümü'nün ilgi alanında Türkiye ve dünyadaki somut, somut olmayan, doğal ve kültürel mirasın yer aldığını aktardı. Öğrencilerin somut kültürel miras kapsamında hem geçmiş antik kenti görmeleri hem de geçmiş dönemdeki öğrenciler gibi antik tiyatroda tekrar ders yapma şansını elde ettiklerini belirten Gök, "Aristo, Platon gibi antik Yunan'ın ünlü filozofları tıpkı sizler gibi öğrencileriyle antik kentler ve tiyatrolarda ders işlerlerdi. Biz de bunu bir nevi canlandırmış olacağız" diye konuştu.
Derse katılan öğrencilerden Sadık Oral, antik kentte ders işlemenin çok zevkli olduğunu kaydederken, Nazile Yiğci de Sagalassos'ta ders yapmanın heyecan verici olduğunu belirtti.
- Burdur
Son Dakika › Güncel › Sagalassos Antik Kenti'nde Ders - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?