"Sabunun Kalitesini Tadarak Anlıyorlar" - Son Dakika
Güncel

"Sabunun Kalitesini Tadarak Anlıyorlar"

"Sabunun Kalitesini Tadarak Anlıyorlar"

Yıl boyunca üretilen ve yaklaşık 5 ayda hazır hale getirilen zeytinyağlı sabun bölgede "Nizip sabunu" olarak biliniyor İmalatçı Emin Yavuz: "Sabunun acı veya tatlı olduğunu dilimize vurara...

22.10.2013 11:33

ORHAN ÇİÇEK - İRFAN AYDOĞDU - Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı Nizip sabununun kalitesi tadıyla anlaşılıyor.

Yıl boyunca üretilen ve yaklaşık 5 ayda hazır hale getirilen zeytinyağlı sabun bölgede "Nizip sabunu" olarak biliniyor. Toplanan zeytinler ilk olarak çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getiriliyor. Büyük kazanlara konulan yağın içerisine "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek 2 gün boyunca kaynatılarak pişiriliyor. İstenilen kıvama gelen karışım ardından zembille (hasırdan örülmüş saplı sopa) sergiye dökülüyor.

Yaklaşık 1 gün bekletilen sabunlar daha sonra kesilerek kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Burada 4-5 ay bekletilen sabunlar paketlenerek yurt içi ve dışındaki müşterilere gönderiliyor.

"Sabunu tadından anlarız"

Sabun imalatçısı Emin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılan Nizip sabununa ilginin arttığını, Türkiye'nin değişik illeri ve başta Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine satış yaptıklarını söyledi.

Zeytinyağlı sabunun ciltteki bazı lekelere ve sivilcelere iyi geldiğini ifade eden Yavuz, banyodaki temizlik için de ideal olduğunu aktardı.

Hakiki Nizip sabununun kalitesini anlamanın bazı yöntemlerinin olduğuna dikkati çeken Yavuz, şu bilgileri verdi:

"Zeytinyağı veya pirne yağını kazana attığımızda ilk çıkan renk yeşilimsidir ve zaman geçtikçe bu sararır. Sarı rengin içini açtığımızda yeşil rengi koruduğunu görürüz. Boya olmadığı da buradan belli olur. Bunun yanında kaliteli olduğunu koklama yöntemiyle anlarız. Teneffüs ettiğimizde hafiften genzimizi yakan bir koku olur, bazılarını da hapşırtır. Üçüncüsü de imalatçılar olarak tadından anlarız. Sabunun acı veya tatlı olduğunu dilimize vurarak yani tadarak anlarız."

Zeytinyağlı sabunun farklı bir tadı olduğunu kaydeden Yavuz, "Sabunun tadına en fazla kazanda kaynatılırken bakarız. Yılların vermiş olduğu deneyimle sabunun ne isteyip ne istemediğini az çok biliriz. Ona göre muamelesine devam ederiz. Zeytinyağlı sabunun en ideal halinde tadı gayet güzel oluyor. Hafiften dilinize tuzlu bir tat ve burnunuza da zeytinyağının kokusu gelir" diye konuştu.

Yavuz, sabunun kalitesini sadece kendilerinin tadarak anlayabileceğini, vatandaşların ise böyle bir denemeden uzak durmasını istedi.

Patenti alınacak

Nizip Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt ise 1960'a kadar Türkiye'nin sabun ihtiyacının yüzde 90'ının ilçeden karşılandığını belirtti.

Sonraki yıllarda bu oranın tüketici talepleri ve teknolojik ürünlere bağlı olarak gerilediğini vurgulayan Özyurt, şöyle konuştu:

"Son zamanlardaki çalışmalarda ciddi mesafe alındı. Oda olarak yaptığımız çalışmalar ve sabun imalatçılarının teknolojik ve kurumsal yaklaşımlarıyla, Nizip sabununu hakettiği yere çıkarmaya çalışıyoruz. Odamız bünyesinde sabunun analizini yapacak laboratuvar oluşturduk. Buradan 'olur' aldıktan sonra Nizip sabunu tüketiciye ulaştırılacak. Türk Patent Enstitüsü'ne de Nizip sabunu logosu oluşturarak müracaat ettik. Nizip sabununun patentini almak için de çalışmalara başladık."

Nizip sabununun tanıtımı için yurt içi ve dışındaki uluslararası fuarlara katıldıklarını hatırlatan Özyurt, Nizip sabununun hak ettiği değere ulaşacağına inandığını ifade etti. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sabunun Kalitesini Tadarak Anlıyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement