Sabah gazetesinden bir grup yazar, İngiltere Parlamentosu'nda gerçekleştirilen panelde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'ndaki Churchill Salonu'nda siyasetçiler, akademisyenler ve öğrencilerin aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcının yer aldığı "15 Temmuz, Türkiye'deki Darbe Girişimi: Olaylar ve Gerçekler" başlıklı panele, iktidardaki Muhafazakar Partinin Enfield Bölgesi Milletvekili David Burrowes ev sahipliği yaptı.
"Sabah Yazarlar Kulübü"nün düzenlediği, A Haber sunucusu Duygu Leloğlu'nun moderatörlüğündeki panelin açılışında konuşan Burrowes, bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Burrowes, uzun süredir Türkiye'nin dostu olduğunu ve Türkiye'yi çok sevdiğini vurguladı.
Türkiye ile İngiltere arasındaki iyi ekonomik ve profesyonel bağlara dikkati çeken Burrowes, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemine işaret etti.
Terörle mücadelenin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Burrowes, Türkiye'deki darbe girişimine değinerek, darbe girişimi sonrasıyla demokratik yollarla ilgilenilmesi gerektiğini söyledi.
David Burrowes, "İngiliz Parlamentosu'nda Türkiye'de olanlarla ilgili bilgi eksikliği olduğunu görüyorum. 11 yıldır milletvekiliyim, hiçbir zaman Türkiye'de olanlarla ilgili bu kadar bilgi eksikliği olduğunu ve Türkiye ile ilgili bu kadar ön yargı olduğunu görmedim. Bu beni üzüyor. Buna verilecek en iyi yanıt, doğru bilgiyle olacaktır. Bu panel bunu sağlayacaktır." diye konuştu.
"FETÖ, Türk halkını hesaba katmadı"
Panelistlerden Daily Sabah yazarı Meryem İlayda Atlas, Türk halkının, kendileri için oldukça trajik bir gece olan 15 Temmuz'da demokrasiye bağlılıklarını gösterdiğini anlattı.
Atlas, 15 Temmuz'un ayrıca Türkiye'deki askeri darbeler tarihinde kritik bir kavşak olduğunu ifade etti.
Sabah gazetesi köşe yazarı Burhanettin Duran ise Türkiye'de vatandaşların 15 Temmuz'daki onurlu direnişine dikkati çekti.
Duran, darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ'nün, vatandaşların demokrasiyi ve ülkeyi güçlü bir şekilde savunacağını tahmin edemediğini, Türk halkını hesaba katmadığını dile getirdi.
Türk siyaseti için 15 Temmuz'un bir dönüm noktası olduğuna değinen Duran, FETÖ'nün devletteki paralel yapılanmasına ilişkin bilgiler verdi.
Darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisi
Sabah gazetesi ekonomi müdürü ve köşe yazarı Şeref Oğuz, darbe girişimi ve sonrasında Türk halkının sadece tanklara karşı savunmasız durarak hayatlarını riske atmadığını, aynı zamanda güçlü bir ekonomik refleks gösterdiğini kaydetti.
İnsanların panik havasına girmediğini ve tüketici davranışlarında değişiklik olmadığını bildiren Oğuz, "Geçici olağanüstü hale karşın insanlar ve işletmeler için günlük hayat her zamanki gibi devam etti. Bankalar iş planlarını ya da işleyişlerini değiştirmedi." dedi.
Oğuz, darbe girişiminden hemen sonra Türk vatandaşlarının 9 milyar dolar dövizi bozdurup Türk lirasına yöneldiğini vurguladı.
Sabah gazetesi okur temsilcisi İbrahim Altay da hocası olan bir kişinin, bir FETÖ üyesiyle ilgili başından geçenleri katılımcılara aktardı.
Panelde ayrıca, milletvekili Burrowes'a Türk motiflerinden oluşan bir şekerlik hediye edildi.
Sabah gazetesi tarafından kurulan "Sabah Yazarlar Kulübü", Batı dünyasını 15 Temmuz süreciyle ilgili aydınlatmak ve yurt dışında Türkiye ile ilgili yürütülen dezenformasyona karşı mücadele etmek amacıyla Londra'dan sonra bu yine ay Washington'da, aralıkta Brüksel'de ve ocakta Berlin'de paneller düzenleyecek.
Son Dakika › Güncel › Sabah Yazarları İngiliz Parlamentosu'nda '15 Temmuz'U Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?