Hollanda Prensesi Mabel van Oranje, "Farkındalığı artırarak, 'çocuk evliliği var ve bunlar zararlı' demeliyiz. Kız çocuklarını güçlendirmeli ve eğitim vermeliyiz" dedi.
Oranje, Sabancı Center'de, "İmkansızı zorlamak" başlığıyla, yedincisi düzenlenen "Sabancı Vakfı Filantropi Semineri"ne katıldı.
Oranje burada yaptığı konuşmada, çocuk evliliklerinin, hem erkek hem de özellikle kız çocukları için çok zararlı bir uygulama olduğunu söyledi. Pek çok durumda, 6 ya da 7 yaşında evlenen kız çocuklarıyla karşılaştığını ifade eden Oranje, kız çocukların okutulmasının bu evlilikleri engelleyeceğini dile getirdi.
"Genellikle evliliğin, cinsel hastalıklara karşı koruma sağladığını söylüyorlar ama bu böyle olmuyor. Erkek, evlenmeden önce de cinsellik yaşadığı için hastalıkları kız çocuklarına da bulaştırıyor" diyen Oranje, erken evlenen kız çocuklarının, çocuk sahibi olabildiğini kanıtlamak için çok erken yaşta doğum yaptığına işaret etti.
Çocuk evliliklerinin bir insan hakları ihlali ve bir şiddet olduğunu öne süren Oranje, "Bunu sizden uzak bir konu olarak düşünebilirsiniz ama dünyanın her yerinde bu var. İngiltere'de bile göçmen topluluklar arasında bu mevcut, bütün dinlerde görülen bir durum " diye konuştu.
BM'nin tahminine göre, Türkiye'de kızların yüzde 28'inin, 18 yaşın altında evlendiğini söyleyen Oranje, bunun genellikle kırsal kesimde ve ülkenin doğu bölgesinde yaşandığını bildirdi.
"İstanbul'da da erken evlilik olabiliyor"
Batı bölgesinde hatta İstanbul'da erken evlilik olabildiğini dile getiren Oranje, şöyle konuştu:
"Çocuk evliliklerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ekonomik sebep de etkili. Ekonomik olarak yoksul aileler için bir boğazın eksilmesi olarak görülüyor. Bir diğer sebep güvenlik nedeniyle yapılıyor. Kızın cinsel saldırıyla karşılaşmaması ve ailenin şerefini etkilememesi. Bir diğer neden de gelenekler. Bir toplum düşünün ve burada 13 yaşındaki kızın evlenmesi gerektiği düşünülüyor. Mesela ben bunu yapmak istemesem, toplumun dışına itilme korkusu var."
Sorunun çözümü için küresel, ulusal ve yerel düzeyde çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Oranje, "Ulusal bir kanun, politika yöntemi hazırlayarak bunu gerçekleştirmek lazım. Farkındalığı artırarak, 'çocuk evliliği var ve bunlar zararlı' demeliyiz. Kız çocuklarını güçlendirmeli ve eğitim vermeliyiz. Toplumlar tavırlarını değiştirmeli, bunun örnekleri var. İnsanların güvendiği kişiler bunun zararları olduğunu söylerse, bunun sadece kızların değil, toplumun çıkarına olmadığını anlarlarsa, değişim gelir" ifadelerini kullandı.
Gerçek ve büyük değişimin bir gecede olmayacağını ve sabır gerektirdiğini vurgulayan Oranje, "Sizin meclisinizin bir raporu var. İçinde çok iyi öneriler var ama çok fazla eyleme geçilmemiş. Öncelikle Türkiye'de gereken şey, çocuk evliliklerinin var olduğunu tanımak. Burada bir tabu var ve bunu kırmamız, konuşmamız lazım" diye konuştu.
Türk Hükümetinden, küresel düzeyde çocuk evliliklerinin sona erdirilmesi için önemli rol oynamasını istediklerini belirten Oranje, çocuk evliliklerinin engellenmesi için başlatılacak değişimin, çok hızlı meydana gelebileceğini sözlerine ekledi.
-Tererai Trent
Zimbabve Tinogona Vakfı'nın kurucusu Tererai Trent de, konuşmasında, Zimbabve'den Amerika'ya uzanan hayat hikayesini anlattı.
Küçük bir köyde dünyaya geldiğini ve babasının bir inek karşılığında kendisini evlendirdiğini ifade eden Trent, 18 yaşına geldiğinde 4 çocuğunun olduğunu söyledi.
Amerika'ya gitmek ve okumak istediğini, bu nedenle mücadele ettiğini anlatan Trent, Amerika'ya gittiğini ve lise diploması almak için çok çalıştığını bildirdi.
Oklahoma Devlet Üniversitesi'ne girdiğini daha sonra da doktora derecesini aldığını belirten Trent, dünyada her gün 18 yaşın altında 39 milyon kızın lise diploması almadan evlendirildiğini kaydetti.
Seminere rahatsızlığından dolayı katılamayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın gönderdiği mesajı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan okudu.
Güler Sabancı mesajında, sosyal değişim için kadınların liderliğinin önemli olduğunu belirterek, sosyal değişim için gerekli olan bakış açısı, duyarlılık ve sosyal sorumluluk bilincinin, kadınlarda daha güçlü olduğunu vurguladı.
Fırsat eşitliği sağlanarak, kadınların aktif, üretken bireyler olmalarına destek verilmesi gerektiğini kaydeden Sabancı, "Özellikle kız çocukları, en azından 18 yaşına, liseyi bitirene kadar okutulmalıdır. Eğitimli ve donanımlı yetişkin bireyler olmak, kendi tercihlerini ortaya koyabilmek en temel insan hakkıdır" ifadelerine yer verdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sabacı Center'da 'İmkansızı Zorlamak' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?