Kafkassam Başkanı Dr. Hasan Oktay, Rusya'nın petrol fiyatlarını yükseltmek için krizi artırmasının mümkün olduğunu söyledi. Dr. Hasan Oktay, Rusya'nın petrol ihraç eden bir ülke ve ekonomisini de bunun üzerine kurgulamış bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Petrol fiyatlarında önümüzdeki günlerde yükseliş olursa Suudi Arabistan devreye girerek fiyatların düşmesiyle ilgili operasyon yapacaklar" dedi.
DR. Oktay, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi ile ilgili olarak İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın son zamanlarda dünyanın özellikle Birleşmiş Milletler toplantısından sonra beklenmedik şekilde uçaklarını Hazar Denizi, İran, Irak üzerinden Suriye'ye göndererek Suriye'ye karşı mücadele eden Özgür Suriye Ordusu başta olmak üzere muhalif güçleri bombalamasının dünya gündemine oturduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla Rusya ne istiyor? Rusya Suriye'de Ortadoğu'da Türkiye ile girmiş olduğu rekabette ne istiyor sorusu oldukça önemli. Bu bağlamda aslında özellikle Türkiye'nin güneyinde Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin konuşlandığı bölgeleri bombalarken bazen Türkiye hava sahasını ihlal etmesini, Rusya'nın Türkiye üzerinden NATO'nun gücünü test etmesi olarak okumak gerekir. Rusya, Türkiye'nin hava sahasını birkaç defa ihlal edecek. Bu süreçte Türkiye gerekli cevabı vermezse, NATO da gerekli cevabı vermezse Rusya Suriye'de istediğini elde etmiş olacak" değerlendirmesini yaptı.
PETROL FİYATLARINDA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YÜKSELİŞ OLURSA SUUDİ ARABİSTAN DEVREYE GİRECEK
Rusya'nın petrol fiyatlarını arttırmak için gerginliği arttırdığı iddialarını ise Dr. Oktay şöyle değerlendirdi:
"Bu mümkün. Rusya petrol ihraç eden bir ülke ve ekonomisini de bunun üzerine kurgulamış bir ülke. Buna rağmen petrol fiyatlarında önümüzdeki günlerde yükseliş olursa Suudi Arabistan devreye girecek, fiyatların düşmesiyle ilgili operasyon yapacaklar."
Batın'nın tavrı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Oktay şunları dedi:
"Burada asıl Avrupa ve Amerika'nın yapmaya çalıştığı, Obama'nın görev süresi 2016'da bitiyor, Obama süresi bitene kadar Amerika olaylara karışmayacak. Rusya da Amerika'yı işin içine çekip, Amerika'yı Cumhuriyetçilerin iktidara gelmesine kadar bu problemi bitirmek istiyor. Cumhuriyetçiler iktidara geldiği zaman sertlik politikaları uygulayacak ve Rusya bu anlamda gerginleşecek. Bu anlamda Amerika ve NATO'yu işin içine çekmeye çalışıyor. Fakat NATO görebildiğimiz kadarıyla işin içerisine çok girmeden Türkiye ile Rusya'yı kafa kafaya getirip bu problemi lokal çözmeye çalışıyor. Bu kısa vadede Türkiye aleyhine olacak ama Türkiye şunu yapacak; belki bir kaç gün sonra yine hava ihlalleri olduğu zaman bir Rus uçağın düşmesi söz konusu olacak, belki Türkiye'nin iradesi dışında olacak, belki Türkiye'nin iradesiyle olacak. Çünkü Türkiye sınırlarına yapılan bu ihalede bir şekilde cevap vermek zorunda, cevap veremezse Türkiye yol geçen hanına dönecek. Türkiye bunu istemiyor."
RUSYA MASASININ MOSKOVA'DA KURULMASINI İSTİYOR, TÜRKİYE ANKARA'DA KURULMASINI İSTİYOR
Türkiye'nin Rusya ile diplomatik ilişkileri, temasları kutuplu konuları görüşmesi gerektiğini kaydeden Oktay şunları kaydetti:
"Bu anlamda bugün de Rus Dışişleri yetkilileri açıklama yaptılar; Türkiye ile bu konuları müzakere etmek istiyoruz ama görüşme masasının Moskova'da kurulmasını istiyor, Türkiye de Ankara'da kurulmasını istiyor. Görüşme masası nerede kurulursa kurulsun önemli değil, Türkiye bahaneyle Rusya'yla görüşüp Suriye bağlamında yeni alanlar açması gerekir. Savaş bu bölgede ne Rusya'ya yarayacak ne de Türkiye'ye yarayacak. Çünkü batı ve Amerika, Rusya ile bizi kafa kafaya vurdurup Suriye politikalarındaki hataları Türkiye üzerinden telafi etmeye çalışacak. Bu da aslında kısa vadede Türkiye için olumsuzluk ama uzun vadede belki Türkiye hem NATO konseptini hem de Rus konseptini bir masa etrafında birleştirecek bir potansiyeli yakalayabilir. Bu da Türkiye için bir kazanç olur. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde belki Rusya sınır ihlallerine devam edecek ama buna karşılık Türkiye muhalefet, Özgür Suriye Ordu'su cephesindeki Rus uçağının düşürülmesinin önünü açabilecek. Rusya'nın masaya gelmesiyle ilgili bir argüman olabilir. Türkiye bu argümanı sahada tutmak zorunda, eğer tutamazsa Türkiye uluslararası arenada inandırıcılığını kaybeder, bu da çok tehlikeli olur. Türkiye'nin aleyhine faaliyet yapan, Türkiye'yi uluslararası alanda daha da geriye adım attırmak için Türkiye'nin sınırlarını hem kara hem deniz sırlarını ihlal etme sürecini başlatır. Ama önümüzdeki günlerde Rusya Türkiye diplomasiyi ön plana çıkararak, bu krizi yönetilebilir bir krize çevirip bölgede savaşın üçüncü dünya savaşına dönüşmemesi için diplomasiyi harekete geçirebilirler. Suriye krizinin başlangıcı Türkiye'nin politikaları ile oluşmadı. Avrupa ve Amerika Suriye'de bir kriz oluşturdu, bu krizi zamanla Türkiye'nin kucağına bıraktı. Bütün Avrupa ve Amerika ülkeleri Suriye krizinde beşinci defa politika değiştirirken, Türkiye aynı politikayı devam ettirdi. Bugün Suriye krizinin müsebbibi Türkiye'miş gibi Rusya ile Türkiye'yi kafa kafaya vurdurmaya çalışıyorlar. Böylece bir taşla iki kuş vurarak bölgedeki sorumluluklardan kurtulmak istiyorlar, Türkiye Rusya ilişkilerini bozarak bölgede bir dengenin batı lehine dönüşmesini sağlıyorlar. Oysa Türkiye bu rekabette, batı- Rusya rekabetinde belki de özellikle Ukrayna krizinde gördüğümüz gibi yeni bir alan oluşturma fırsatını ele geçirmiş durumda. Bunu diplomasiye dönüştürüp, seçenekleri çoğaltması lazım. Suriye hem derhal ateşkesin sağlanmasını hem de barışın tesisi edilmesiyle ilgili diplomasiyi harekete geçirirse önümüzdeki günlerde hem Türkiye- Rusya ilişkileri beklenen seviyede olur. Türkiye bölgeye barışı getirirse uluslararası itibarı oldukça yükselir." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Rusya Uzmanı Dr. Oktay, Rusya'nın Suriye'ye Müdahalesini Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?