Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada, " Soçi'den çıkan en net sonuç anayasa komitesi kurulması ve görevin BM Özel Temsilcisi Mistura'ya verilmesi oldu. Mihraç Ural konusunda Rusya, gerekeni yapacağını söyledi" denildi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hakkında değerlendirmede bulundu. Açıklamada, Soçi Kongresi sonrası Dışişleri yetkililerinin BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura ile bir görüşme gerçekleştirdiği, anayasa komisyonundaki kişileri seçecek olan de Mistura'ya PYD konusunda uyarılarda bulunulduğu ve de Mistura'nın bu konuya olumlu yanıt verdiği belirtildi.
Soçi Kongresi'nde alınan karara göre, de Mistura'nın garantör ülkelerden gelen 50'şer kişilik listeleri (toplam 150 kişi) değerlendirerek 40 kişilik bir anayasa komisyonu oluşturacağı bildirildi. BM temsilcisinin, listelerde yer alan isimlerin dışında komisyona dışarıdan isimler de alabileceği belirtilerek, "Soçi'den çıkan en net sonuç anayasa komitesi kurulması ve görevin BM Özel Temsilcisi Mistura'ya verilmesi oldu" diye belirtildi. Ayrıca Soçi'nin tamamen bağımsız bir şekilde değil, BM parametreleri üzerinden yürütüldüğünün altı çizildi. Diğer bir konuda ise, "Soçi'de rejimle muhalefet görüşmesi yapılmadı, Soçi'de rejim temsil edilmedi. Muhalifler bireysel olarak davet edilmişti" diye kaydedildi.
THKP-C Acilciler lideri Mihraç Ural, 2013 yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen bombalı saldırının sanığı olarak aran bir isim. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörist Mihraç Ural'ın sahte belgelerle Soçi Kongresi'ne katıldığını açıkladı. Dışişleri kaynaklarından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Listede Mihraç Ural ismini görmedik, kongreye başka bir isimle katılmış. Sahte isimle katıldığını tespit eder etmez güvenlik birimleri ve büyükelçilikle görüştük. Tutuklanıp iade edilmesini istedik. İlk reaksiyonları bilmedikleri yönündeydi. Talebimizi ciddiye aldılar ve gerekeni yapacaklarını söylediler. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz" denildi. Ural'ın şuanda Rusya'da mı Suriye'de mi olduğu konusundaysa bir bilgi yok.
İki ülke arasındaki ilişkilerin ne durumda olduğuna dair ise şu şekilde kısa bir değerlendirme yapıldı:
" İran'la ilişkimizde istikrar, rekabet ve işbirliği etkilidir. Zaman zaman bölgesel konularda görüş farklılığı olabilir ama İran'la birlikte yaşamak durumundayız. İran satrancı bulmuş bir ülkedir. Bölgesel sahiplenme anlayışını gözardı etmememiz lazım. İlişkimiz bu parametreler içinde tanımlanmıştır."
Son Dakika › Güncel › Dışişleri Bakanlığı: Rusya, Mihraç Ural Konusunda Gerekeni Yapacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?