Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Hocalı katliamının Türkiye tarafından hala 'soykırım' olarak kabul görmediğini söyledi.
Azerbaycanlılar, Hocalı katliamının dünyaya duyurulması ve yaşananların "soykırım" olarak tanınması için İzmir'den çağrıda bulundu.
İzmir'de faaliyet gösteren 31 Türk ve Azerbaycan sivil toplum kuruluşundan oluşan Hocalıya Adalet Platformu, Hocalı katliamının 22'inci yıldönümünü düzenlediği basın toplantısıyla andı. Türk ve Azerbaycan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya gelerek gerçekleştirilen basın toplantısında Hocalı katliamının, sözde Ermeni soykırımının önüne geçebilmesi için birlik içinde farkındalığın oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Zekeriya Doğan Kültürevi Başkanı Kenan Doğan önümüzdeki yıl sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yıldönümü olduğunu hatırlatarak ciddi bir kampanya yürütüleceğini açıkladı. Hocalı katliamına dünya tarafından yeterli duyarlılığın gösterilmediğini anlatan Doğan; şöyle konuştu: "2015 yılında anmak için organize edilen sözde Ermeni soykırımlarına karşı asıl Hocalı katliamının farkındalığının sağlanması için bir araya geldik. Hocalıya Adalet Türk'e Adalet için bir platform oluşturduk."
KATLİAMIN RESMİ RAKAMLARI
Doğan, katliamın bilançosunun tüyler ürpertici sonuçla dünya tarihinin utanç sayfasına yazıldığını belirterek resmi rakamlar hakkında şu bilgileri verdi: "Hocalı'da sivil, kadın, çocuk ve yaşlı ayırımı yapılmadan resmi rakamlara göre 613 kişi katledilmiştir. Katledilenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın geri kalanlar yaşlıdır. Bin 275 kişi esir alınmış, 150 kişi kaybolmuş ve 487 kişi de ağır yaralanmıştır. Hocalı'da yapılanların gözükmemesi adaletsizliği ortaya koymaktadır."
"TÜRKİYE TANIMIYOR"
Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı da katliamın Azerbaycan dışında Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna- Hersek, Peru, Honduras, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği tarafından soykırım olarak tanındığını ancak Türkiye tarafından hala daha 'soykırım' olarak kabul görmediğini hatırlattı. Bu meselenin Azerbaycan'ın dışında Türkiye'yi de ilgilendirdiğini anlatan Rüstemhanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü, Türkiye'de suçlanmaktadır. Türkiye Hocalı soykırımını tanımıyor. Bağımsız Türkiye Devletlerinin hiçbiri de bu soykırımı tanımıyor. Din kardeşlerimiz de tanımıyor. Türkiye, Ortadoğu'da Müslüman kardeşlerimizin yanında. Biz daha ne yapmalıyız ki Türkiye ve Türk devletleri bu soykırımı tanısın? Tüm Türkiye ve Avrupa'yı karış karış geziyorum. Avrupalıların umurunda olmayabilir. Görmüyorlar, işitmiyorlar. Onların derdi Türk milleti üzerinde oynanan oyunları faaliyete geçirsinler. Biz Türkler neden tanımıyoruz? Meclis'te neden kimsenin sesi çıkmıyor?"
"ERMENİSTAN 2015'E HAZIRLANIYOR"
2015 yılında Sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yılının Türkiye içinde zor bir süreç olacağını aktaran Tenzile Rüstemhanlı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hem Türkiye hem de Hocalı için önemli bir durum teşkil etmektedir. 2015 yılında Ermeniler çok ciddi şekilde soykırım meselesine hazırlık yapmaktadır. Birçok Avrupa ülkeleri de siyasi kararlarla bunu kabul etmişlerdir. Ancak, 2015 yılında bunu çok daha kapsamlı yapacaklardır. Türkiye söz de Ermeni soykırımı ile suçlansa da gerçek soykırım Azerbaycan'a yapılmıştır. Azerbaycan olarak biz 2015 yılına hazırlanıyoruz. Tarihçilerimiz bir araya gelerek ortak bir çalışma ortaya sergilemektedir. Tüm belgelere esas alınarak ciddi işlenmiş kitaplar İngilizce ve Fransızca. Rusça ve Türkçe dillerine uyarlanmıştır. Bizi 2015 yılında birçok sürprizler bekliyor. Emin olun biz düşünüyoruz ki bize bu bizden çok Türkiye'ye lazımdır. Biz Türk olduğumuz için orada öldürüldük. Müslüman olduğumuz için orada katledildik. Türkler aklı başında bir millettir. Oynanan oyunlara gelmez. Birçok milleti de içinde barındırır." - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Rüstemhanlı: 'Din Kardeşlerimiz Hocalı Soykırımını Tanısın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?